A kamaszkor kérdései


Kovács Márta  2015.3.5. 2:18

A legtöbb szülőt, bár készül rá, mégis váratlanul éri, amikor beköszönt gyermeke kamaszkora.

A legtöbb szülő szorongással vegyes kíváncsiságot érez, amikor rádöbben, hogy gyermeke életébe is beköszöntött a kamaszkor. Nem könnyű időszak ez sem a gyereknek, sem a szülőnek és a környezetnek sem. A nemrég még kedves és mindig szófogadó kisgyermek a testi és lelki változások következtében egyszeriben minden ellen lázadni kezd. Sok gyermek gond és különösebb bajok nélkül felnőtté érik, némelyik családban viszont meglehetősen nagy viharokat kavarnak a kamaszévek.

.„A kamaszkor (serdülőkor, pubertáskor, tinédzserkor) 10-14-től 18 éves korig terjedő életszakasz, átmenet a gyermek- és felnőttkor között, melynek során a nemi hormonok elkezdik működésüket, kialakulnak a másodlagos nemi jellegek, párhuzamosan jelentős pszichés változások következnek be.
A fiatal ekkor kezdi formálni saját véleményét, ízlését, a legtöbb gyerek ekkor próbálgatja az önállóságot. A serdülőkor kezdete és vége a történelem során eltérően alakult. A pubertás időszaka napjainkra jelentősen meghosszabbodott, egyrészt korábban kezdődik, másrészt huszonéves korig is elhúzódhat, a változás időszaka akár 10-12 évre is nyúlhat. A korábbra tolódás oka feltételezések szerint a boltok polcain lévő mesterséges adalékanyagokkal teletűzdelt élelmiszerekben, a későbbi befejeződés oka a társadalmi változásokban keresendő.“
(Wikipédia)Egy kis történelem

Alig néhány évtizede a serdülőkorúakat még nem tekintették külön korosztálynak. Maga a tinédzser szó a második világháború környékén kezdett elterjedni a köztudatban. Noha, a világ azóta gyökeresen megváltozott, a negyvenes évek és a huszonegyedik század első évtizedének serdülői között mégis számos hasonlóság fedezhető fel.

A tinédzsereket akkor és most is ugyanaz a két dolog motiválta: az önállóságra törekvés és az identitáskeresés. Az iparosodás előtt a kamaszok szüleik földjén dolgoztak, nem keresték önazonosságukat, hiszen munkába fogható koruktól kezdve földművesek voltak. Esküvőjükig gyermekeknek számítottak, ezután pedig már felnőtteknek tekintették őket.

Az iparosodás korában azonban a fiatalok előtt hirtelen megnyílt a pályaválasztás lehetősége: kitanulhattak egy szakmát vagy akár gyárban dolgozhattak, gépésszé, szövőnővé, cipésszé stb. képezhették magukat. Állást pedig sokszor csak a szomszéd faluban, városban lehetett találni, ahol a megkeresett pénzből letelepedhettek és a szüleiktől független egzisztenciát teremthettek.
A függetlenség utáni vágy és az identitáskeresés a mai napig a kamaszok jellemzője, de ezt a harcot ma már egy jóval gyorsabb, rohamosan változó mindennapokban kell megvívniuk.
A kamaszok önkifejező eszközei alapvetően nem sokat változtak: a zene, a tánc, a divat, a gyorsan elmúló hóbortok és kapcsolatok azonban az idők során megmaradtak. A zenei stílusok sokasága miatt biztosak lehetünk abban, hogy a kamasz zenei ízlése különbözik a miénktől, mert ezzel fejezi ki önmagát és függetlenségét. És ez érvényes az önkifejezésük többi területére is.

A kamasszal nagyon nehéz, néha szinte lehetetlen szót érteni és nem könnyű őt szeretni. Hangulata percről-percre változik. A testi és lelki változások felborítanak mindent. Szinte minden ellen lázadni kezd, vitatkozik, és gyakran kérdőre von bennünket. Kritikussá válik és mindenről saját véleményt alkot, amit gyakran hangoztat is. Már nem engedi, hogy simogassuk, ölelgessük, mint gyerekkorában, ridegen lesöpri a vállára tett kezet. De a szíve mélyén most is pont ugyanúgy vágyik a szeretetünkre és elfogadásra. Ne tévesszük ezt szem elől!

(A folytatásban a fizikai és értelmi változásokról írunk.)

Írásunk a internet, Gary Chapman: Kamaszokra hangolva cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tiszta erőből nyár

Kovács Márta

Minden szülő életében eljön a pillanat, mikor gyermeke kamasszá érik, és már nem a szüleivel képzeli el a nyaralást.

2015.7.21.    8


Kamaszkori átalakulások

Kovács Márta

Hétvégén pirosra festette a haját. Hétfőn piercinget akart az orrába rakatni, egy (szerinte) gyönyörűséges karikát.

2015.5.19.    24


A kamaszkor testi változásai

Kovács Márta

Szinte egyik napról a másikra válik az addig aranyos kisgyerek nagyszájú, nyurga, elégedetlen kamasszá.

2015.3.31.    15


A kamaszok nevében

Puha Andrea

Minden szülő megéli azt a keserves időszakot, mikor úgy érzi, nem tud szót érteni a gyerekével.

2008.9.2.  1    1


Fiam!

Madarász Ildikó

Hadd szólítsalak így, bár tudom, hogy ezt a megszólítást ki nem állhatod...

2008.8.1.  5    4


A szülők és a kamaszkor 2.

Vég Erzsébet

A kamaszkor szülő és gyerek számára egyaránt nehéz időszak. Talán segít az érintetteknek az alábbi néhány tanács.

2007.7.11.  2   

A rovat további cikkei

Mennyi szabadság jár nekik?

Jády Mónika

Első szerelem, alkohol, új baráti kör – mindez gondokat jelenthet a tizenévesek (szülei) számára.

2017.6.29.    3


Felnőtté válás

Faar Ida

Nagykorúság – minden kamasz álma!

2013.4.17.    14


A tinik és a nyár

Huszár Ágnes

Néha azt gondolhatja az ember, hogy a feje tetejére állt a világ, nincsenek a helyén a dolgok, hiszen amit látunk, meghökkentő.

2012.7.6.   


Kis-nagy kamasz

Kovács Márta

Amikor reggel mellém állt, azt mondta: „Már akkora vagyok, mint te!”

2012.4.5.    13


Tabletta

Póda Erzsébet

Fáj a fejem. Anyám azt mondja, vegyek be egy tablettát.

2011.6.22.  1    6


Méhecskék, pecsétek

Anyalai Réka

Egy középiskolás diáklány elmélkedései.

2011.6.16.  1    9