A császármetszésről (1)


Kovács Márta  2015.9.19. 0:54

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

A császármetszés (sectio caesarea) a szülészetben alkalmazott sebészeti beavatkozás, melynek során egy vagy több bemetszést ejtenek a várandós nő/anya hasfalán (laparotomia) és anyaméhén (hysterotomia), hogy kiemeljék a természetes úton valamilyen okból világra jönni nem tudó egy vagy több újszülöttet, ritkábban elhalt magzatot.

Ez az egykoron az anyák számára 100%-os halálozással járó műtét mára a szülészet egyik legfontosabb, leggyakrabban használt, biztonságos beavatkozásává vált.


A császármetszés történetében számos bizonytalan adat szerepel, és még a műtét nevének pontos eredete is homályba vész.

A megnevezés (caedo, caedere – metszeni) latin szóból származik, bár a sectio is hasonlót, vágást jelent (secare – vágni), így a sectio caesarea „vágó metszést" jelent, mely nyelvészeti szempontból nem helyes. Ennek ellenére világszerte ezt használják 1637 óta. (Theophyle Raynaud, jezsuita szerzetes könyvében javasolta először).

Az a néha felvetődő magyarázat, hogy az elnevezés Caesar születésének módjával függene össze, téves. A komoly Caesar életrajzírók meg sem említik. Az viszont minden további nélkül elfogadható, hogy a polgárok életét törvényekkel szigorúan szabályozó ókori római állam erre vonatkozó törvényeiről kapta a nevét. A Numa Pompilius (i. e. 715–673) által életbe léptetett római Lex Regia (királyi törvények), majd a Lex Caesarean (Császári Törvények), előírták, hogy a szülésbe belehalt anya méhéből vágják ki a magzatot. Úgy tűnik, ez volt a kezdete annak a vallási követelménynek, hogy az elhunyt várandós anyák nem temethetők el. Ez azt is jelentette, hogy meg kell menteni a magzatot a tizedik holdhónapban lévő élő anyából, ha már világossá vált, hogy nem tudná túlélni a szülést. Ez arra utal, hogy a rómaiak igen előrehaladott ismeretekkel rendelkeztek. Azok az utalások, amelyek azt sugallják, hogy Iulius Caesar, római államférfi/hadvezér/diktátor ilyen úton látta volna meg a napvilágot, hiteltelenek. Jóllehet a császármetszést alkalmazták az ókori rómaiak, mégsem maradt fenn olyan forrás, amely arra utalna, hogy az anya túlélte volna ezt a beavatkozást. A legkorábbi adatok a császármetszés utáni anyai túlélésről a sectio caesarea/császármetszés történetében az 1500-as évekből származnak – márpedig Caesar anyja, Aurelia Cotta, még Caesar fiatal felnőtt korában is fia tanácsadója és politikai pályafutásának aktív segítője volt.

A következő mintegy másfél évezredben az életmentő funkciója mit sem változott a császármetszésnek. Többek között VI. Eduárd angol király, XIV. Gergely pápa és V. Richárd király is kimetszéssel jöttek világra.

(Folytatjuk)

Forrás: internetHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8

A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5


Kérdések a természetes szülésről

Oriskó Renáta

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

2015.6.2.    7


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.