A császármetszésről (1)


Kovács Márta  2015.9.19. 0:54

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

A császármetszés (sectio caesarea) a szülészetben alkalmazott sebészeti beavatkozás, melynek során egy vagy több bemetszést ejtenek a várandós nő/anya hasfalán (laparotomia) és anyaméhén (hysterotomia), hogy kiemeljék a természetes úton valamilyen okból világra jönni nem tudó egy vagy több újszülöttet, ritkábban elhalt magzatot.

Ez az egykoron az anyák számára 100%-os halálozással járó műtét mára a szülészet egyik legfontosabb, leggyakrabban használt, biztonságos beavatkozásává vált.


A császármetszés történetében számos bizonytalan adat szerepel, és még a műtét nevének pontos eredete is homályba vész.

A megnevezés (caedo, caedere – metszeni) latin szóból származik, bár a sectio is hasonlót, vágást jelent (secare – vágni), így a sectio caesarea „vágó metszést" jelent, mely nyelvészeti szempontból nem helyes. Ennek ellenére világszerte ezt használják 1637 óta. (Theophyle Raynaud, jezsuita szerzetes könyvében javasolta először).

Az a néha felvetődő magyarázat, hogy az elnevezés Caesar születésének módjával függene össze, téves. A komoly Caesar életrajzírók meg sem említik. Az viszont minden további nélkül elfogadható, hogy a polgárok életét törvényekkel szigorúan szabályozó ókori római állam erre vonatkozó törvényeiről kapta a nevét. A Numa Pompilius (i. e. 715–673) által életbe léptetett római Lex Regia (királyi törvények), majd a Lex Caesarean (Császári Törvények), előírták, hogy a szülésbe belehalt anya méhéből vágják ki a magzatot. Úgy tűnik, ez volt a kezdete annak a vallási követelménynek, hogy az elhunyt várandós anyák nem temethetők el. Ez azt is jelentette, hogy meg kell menteni a magzatot a tizedik holdhónapban lévő élő anyából, ha már világossá vált, hogy nem tudná túlélni a szülést. Ez arra utal, hogy a rómaiak igen előrehaladott ismeretekkel rendelkeztek. Azok az utalások, amelyek azt sugallják, hogy Iulius Caesar, római államférfi/hadvezér/diktátor ilyen úton látta volna meg a napvilágot, hiteltelenek. Jóllehet a császármetszést alkalmazták az ókori rómaiak, mégsem maradt fenn olyan forrás, amely arra utalna, hogy az anya túlélte volna ezt a beavatkozást. A legkorábbi adatok a császármetszés utáni anyai túlélésről a sectio caesarea/császármetszés történetében az 1500-as évekből származnak – márpedig Caesar anyja, Aurelia Cotta, még Caesar fiatal felnőtt korában is fia tanácsadója és politikai pályafutásának aktív segítője volt.

A következő mintegy másfél évezredben az életmentő funkciója mit sem változott a császármetszésnek. Többek között VI. Eduárd angol király, XIV. Gergely pápa és V. Richárd király is kimetszéssel jöttek világra.

(Folytatjuk)

Forrás: internetHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.