Babavárás


Jády Mónika  2013.5.9. 4:10

A várandós kismamákat sok kérdés foglalkoztatja. Ezek egy részét próbáljuk most megválaszolni.

A várandósak sok kérdést intéznek gyermekes barátnőikhez, nőrokonaikhoz, kismamáknak szóló könyveket, cikkeket olvasgatnak – próbálnak felkészülni az előttük álló terhességre, szülésre, anyaszerepre…

Vannak kismamák, akik babonából nem szereznek be előre (majdnem) minden szükséges holmit, csak a szülés után vásárolja meg valamelyik családtag azt, ami kell. (Érthető, ha már történt tragikus eset a családban – és ha lesz elég segítsége a kismamának.) A Suttogó című könyvben azt olvastam, hogy mindent vegyünk meg, készítsünk el, csomagoljunk ki, a ruhácskákat mossuk-vasaljuk ki még a baba érkezése előtt, mert utána már sok más dolgunk is lesz. Aki a családjától távol él, mindenképp ezt a megoldást válassza, főleg ha idegen környezetbe érkezik a segítség! Ha jön is majd valaki pár hétre, tényleg lesz sok más, amivel foglalkozni kell – nekem ez a tapasztalatom.

De mire is van szükség? Nézzük a listát, amit egy német bababolt internetes oldalán találtam, és nekem nagyjából bevált.

Öltözék: 4-6 body 50-56-os méretben (amivel kiegészíteném: 50-es ruhácskát ne vegyünk, ha az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy nagyobb méretű lesz a bébi – az én babám nem fért volna bele a születése napján sem). 3-4 rugdalózó 56-62 méretben, 3-4 vékony ingecske vagy pulóver (inkább kardigánt javaslok, könnyebb feladni a babára), 2 pamut sapka, 4 pár zokni, 2 évszaknak megfelelő kabátka (egy is elég első körben), évszaktól függően vastagabb vagy vékonyabb kesztyű (arra is jó, hogy a baba ne karmolja magát össze).

A ruhácskákkal kapcsolatban: vannak olyanok, amelyek tündérien néznek ki, de elég nehezen lehet feladni egy pici babára, mert például túl szűk a karja vagy a nyakkivágása. A válogatásnál érdemes erre is figyelni. Az első hónapokban nem praktikusak a hátul gombolós darabok, másrészt, a gombok vagy kapcsok fekvéskor nyomhatják is a baba hátát. Ugyanezért nem ajánlott a fidres-fodros vagy a kapucnis ruha. Bodykból olyat ajánlok, amelynek a nyakát tágítani lehet (átfedés van a vállaknál vagy kapocs). Nagyon praktikus a lába között is kapcsos kantáros nadrág.

Pólya: van, aki jónak találja, más ellenzi. Nekem a kókuszpólya vált be, jó a tartása, könnyebb benne tartani a babát, mint a hagyományosban.

Ápolás: pelenkázóasztal (azért praktikus, mert a fiókjaiban, rekeszeiben minden helyet kaphat, ami a pelenkázáskor kell. De van, aki nem vesz, és az ágyon pelenkázza a babát. Azt is lehet.) Hősugárzó a pelenkázóasztal fölé (van álló is, előnye, hogy nem kell a falra szerelni, és mozgatható – mi ezt választottuk), pelenkázó alátét (van eldobható is, de otthonra vehetünk textilből készültet, ami mosható – én olyat használok, amelynek az egyik oldala vízhatlan), egy nagy csomag eldobható pelenka, esetleg textilpelenka (ha inkább azt szeretnénk adni a babára), kiskád. (Vastagabb falút vettünk, amiben nehezebben hűl ki a víz. Méreténél fogva – mélyebb és szűkebb – az első hónapokban nem volt ideális, amióta ülni tud a kislányunk, nagyszerű.) Babaápoló termékek – popsikrém, olaj, és a többi (Svájcban a klinikán azt ajánlották, hogy tiszta vízben fürdessünk a picit, esetleg pár csepp mandulaolajat tegyünk a fürdővízbe, ha száraz lenne a baba bőre. Svájcban egyébként nem ajánlják a fürdetést napi rendszerességgel, csak két-háromszor egy héten. Mi azért naponta fürdetünk.) Nedvesített törlőkendők (Mi az első hónapokban ezeket csak házon kívül használtuk, itthon tiszta vízbe mártott, kimondottan erre a célra készült vattával töröltük meg a nemi szerveket és a popsit, majd száraz papírkendővel, ahogy a klinikán láttuk – szerintem ez jobb is, mint a nedvesített törlőkendők, egészen biztos, hogy nem irritálja a bőrt.) Vízhőmérő (ha épp nincs kéznél, a könyökünkkel is letesztelhetjük a fürdővizet, hogy nem túl forró-e), 1-2 kapucnis fürdőlepedő, körömvágó olló (én biztonsági körömvágót vettem a bababoltban, de van, aki sima körömvágó ollót használ a kezdetektől).

Ami nem volt a listán, de kell: hajkefe (használjuk rendszeresen, hogy ne koszmósodjon be a bébi fejecskéje), fülpálcikák az orr és fül tisztításához (fültisztításhoz biztonságit használok), sóoldatos vagy tengervizes orrspray, hintőpor a köldökcsonk ápolásához (mi kaptunk a klinikán).

Szoptatáshoz: szoptatós párna (amikor már nagyobb a pocak, alváshoz is kitűnő), szoptatós tea, szoptatós melltartó (a klinikai tájékoztatóban az állt, hogy a legjobb, ha a tejbelövellés után vesszük csak meg, hogy stimmeljen a méret – persze, a magánklinikán, ahol voltam, lehetett kapni melltartót is), melltartóbetét, mellpumpa. (Ha nem készülünk arra, hogy gyakran fogjuk használni – például többször másra akarjuk majd bízni a babát hosszabb időre, és előre fejünk le tejet – elég egy kézipumpa is. Ezt a bababoltban mondta az eladó. Mi aztán mégis olyat vettünk, ami elektromosként és kéziként is használható, de így utólag ugyanazt tanácsolom, amit az eladó. Összesen kétszer használtam ugyanis a pumpát, akkor is inkább a próba kedvéért. Egyébként azt ajánlom, hogy még a baba érkezése előtt nézzük meg, hogyan működik, így amikor először használni szeretnénk, már van valami fogalmunk róla.), 2 cumisüveg kis lyukú cumival, üvegmosó.

Ami még jól jöhet: mellbimbóvédő az első hetekre, ha kisebesedik a mell, kevésbé fájdalmas a szoptatás, ha bimbóvédőt használunk. Mellbimbóvédő krémet is érdemes venni, szükség lesz rá az első időszakban.

Otthonra: bölcső vagy kiságy, 2 lepedő, 2 vízhatlan alátét, 1 hálózsák (ha esetleg kell még egy váltásnak, később is megvehetjük, de lehet, hogy ajándékba is kapunk majd), 2 molton kendő vagy mull pelenka (a baba fejecskéje alá tehetjük – van kisebb méretben is — a nagyobbat pólyabetétként, alátétként vagy akár könnyű takaróként használhatjuk), 7-8 textilpelenka böfiztetéshez, pamuttakaró. Ezen kívül, ha úgy gondoljuk: légzésfigyelő.

Útközben: biztonsági babaülés (nagyon praktikusak a babakocsivázra rögzíthető, illetve babahordozóként is használható ülések – ha útközben elaludt a baba, nem kell őt kivenni az ülésből), babakocsi, lábzsák, napernyő, esővédő, pelenkázótáska (kaphatóak nagyon szépek is, bőrből, amelyekről senki nem mondaná, hogy pelenkázótáska – belül viszont praktikus, sok rekesszel).

Ezen kívül van még sok minden, amit vehetnénk, de – szerintem – nem igazán fontos, hogy legyen: mint például az ultrahangos cumifertőtlenítő, elektromos sterilizáló. (Ha szopizik a baba, és nem fejünk le tejet, nem használunk cumisüvegeket, amiket fertőtleníteni kellene, fölösleges. Másrészt, egy edényben is kifőzhetjük a tűzhelyen, amit kell.) Babamérleg. (Van, aki minden evés előtt-után leméri a bébit, és naplót vezet róla. A babát, ha nem kis súllyal született, eleget eszik, vagyis jókedélyű, és szemmel láthatólag gyarapszik, nem kell otthon naponta vagy hetente megmérni, elég, ha a védőnő ellenőrzi a súlygyarapodást. Ha mégis szükség van rá, akkor sem muszáj megvenni, kölcsönözni is lehet.) Babahordozó kendő. (Van, aki nagyon dicséri, de nem mindenkinek válik be. Mielőtt vennénk egyet, próbáljuk ki, milyennek találjuk. Én inkább egy hátizsákszerű hordozót választottam, amit egész pici korban szűkítővel használnak, ami megtámasztja a babát, utána pedig sokáig jó szűkítő nélkül. Később „fordítva“ is hordhatjuk, ha nagyobb a gyermek, a hátunkon is vihetjük.)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4