Gondoskodó figyelem


Huszár Ágnes  2012.5.15. 5:13

Nemrég megszületett az egyik kedves barátnőm kisbabája.

Egy rövid üzenetben kaptam a hírt, és ujjongtam örömömben, hogy egészségesen világra jött a kislány, és az anyukája is jól van. Ahogy lenni szokott, adatokat is kaptam az újszülött születési időpontjáról, súlyáról és testhosszáról, majd az üzenet így zárult: „Nagyon kedvesnek tűnik”.

A kisbabák születésekor az ember általában ilyeneket hall: szép baba, aranyos, helyes – kijelentő mondattal fogalmazva. A „kedvesnek tűnik” a feltételezést is tartalmazza. Azt, hogy nem ismerjük az új jövevényt, valamilyennek gondoljuk, és figyelünk, hogy milyen is valójában. Természetesen ez a kislány nagyon-nagyon kedves a barátnőm családjának, és mindenki türelmetlenül várta. Ezt mégis össze tudom egyeztetni az édesanya feltételt is sejtető megfogalmazásával. Ismerem a barátnőmet, és tudom, hogy az első pillanattól maximálisan odafigyel a kisbabájára. Kíváncsi erre a törékeny és formálódó személyiségre, figyel, és megpróbálja kitalálni, hogy mire van szüksége.

A fizikai jólét – a táplálék, az anya testi közelsége, a biztonságot nyújtó környezet – mellett mire másra van szüksége a csecsemőnek és a kisgyereknek? Elsősorban gondoskodó figyelemre. Ha sikerül megfejtenünk a másik viselkedését, akkor egyre jobban megismerjük őt, és kiismerjük magunkat is kettőnk kapcsolatán keresztül. Az értelmes és érzelmileg érett édesanyák egyfajta felfedezésre indulnak az újszülött világrajötte után: figyelnek és megismernek. A két ember közti erős kötelék miatt – gondolhatunk itt a szoptatásra, a fürdetésre, a babusgatásra, a babával való kommunikációra – elsősorban ők hatnak a babára, formálják őt, nevelik, de egyben maguk is megváltoznak.

A kedves barátnőm már a várandóság alatt mondogatta, hogy bizony már most felelősséggel tartozik egy új élet iránt, nagyobb a tét, mert az édesapával együtt gondoskodnia kell a gyermekéről. Olyan nagy örömöt jelentett neki a kislánya érkezése, hogy csak azt érezte: bízhat abban, hogy a baba érkezésével sok jó dolog fog történni velük. A gondokat is optimistábban oldják meg, és örülhetnek a közös életnek. Az akkor még kismama barátnőm a szülés előtti utolsó beszélgetésünkkor úgy fogalmazott, már türelmetlenül és kíváncsian várja a találkozást.

A találkozás megtörtént. Az édesanya azóta a karjaiban tarthatja kisbabáját, megsimogathatja, beszívhatja illatát, naphosszat nézegetheti, hallgathatja a hangját, és figyelheti őt.

Minden kisbabának azt kívánom, hogy így várják, és megkapja ugyanezt a gondoskodó odafigyelést.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4