Gondoskodó figyelem


Huszár Ágnes  2012.5.15. 5:13

Nemrég megszületett az egyik kedves barátnőm kisbabája.

Egy rövid üzenetben kaptam a hírt, és ujjongtam örömömben, hogy egészségesen világra jött a kislány, és az anyukája is jól van. Ahogy lenni szokott, adatokat is kaptam az újszülött születési időpontjáról, súlyáról és testhosszáról, majd az üzenet így zárult: „Nagyon kedvesnek tűnik”.

A kisbabák születésekor az ember általában ilyeneket hall: szép baba, aranyos, helyes – kijelentő mondattal fogalmazva. A „kedvesnek tűnik” a feltételezést is tartalmazza. Azt, hogy nem ismerjük az új jövevényt, valamilyennek gondoljuk, és figyelünk, hogy milyen is valójában. Természetesen ez a kislány nagyon-nagyon kedves a barátnőm családjának, és mindenki türelmetlenül várta. Ezt mégis össze tudom egyeztetni az édesanya feltételt is sejtető megfogalmazásával. Ismerem a barátnőmet, és tudom, hogy az első pillanattól maximálisan odafigyel a kisbabájára. Kíváncsi erre a törékeny és formálódó személyiségre, figyel, és megpróbálja kitalálni, hogy mire van szüksége.

A fizikai jólét – a táplálék, az anya testi közelsége, a biztonságot nyújtó környezet – mellett mire másra van szüksége a csecsemőnek és a kisgyereknek? Elsősorban gondoskodó figyelemre. Ha sikerül megfejtenünk a másik viselkedését, akkor egyre jobban megismerjük őt, és kiismerjük magunkat is kettőnk kapcsolatán keresztül. Az értelmes és érzelmileg érett édesanyák egyfajta felfedezésre indulnak az újszülött világrajötte után: figyelnek és megismernek. A két ember közti erős kötelék miatt – gondolhatunk itt a szoptatásra, a fürdetésre, a babusgatásra, a babával való kommunikációra – elsősorban ők hatnak a babára, formálják őt, nevelik, de egyben maguk is megváltoznak.

A kedves barátnőm már a várandóság alatt mondogatta, hogy bizony már most felelősséggel tartozik egy új élet iránt, nagyobb a tét, mert az édesapával együtt gondoskodnia kell a gyermekéről. Olyan nagy örömöt jelentett neki a kislánya érkezése, hogy csak azt érezte: bízhat abban, hogy a baba érkezésével sok jó dolog fog történni velük. A gondokat is optimistábban oldják meg, és örülhetnek a közös életnek. Az akkor még kismama barátnőm a szülés előtti utolsó beszélgetésünkkor úgy fogalmazott, már türelmetlenül és kíváncsian várja a találkozást.

A találkozás megtörtént. Az édesanya azóta a karjaiban tarthatja kisbabáját, megsimogathatja, beszívhatja illatát, naphosszat nézegetheti, hallgathatja a hangját, és figyelheti őt.

Minden kisbabának azt kívánom, hogy így várják, és megkapja ugyanezt a gondoskodó odafigyelést.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5


Kérdések a természetes szülésről

Oriskó Renáta

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

2015.6.2.    7