Hogyan válasszunk cipőt?


Jády Mónika  2011.2.22. 6:46

Amikor a gyermek járni tanul, ideje, hogy megvegyük első igazi cipőcskéjét.

Bár a járás elsajátítása mezítláb megy a legjobban (otthon elég csúszásgátlós zoknit adni a babára), amikor a gyermek járni tanul, ideje, hogy megvegyük első igazi cipőcskéjét. Nagyon fontos, hogy jól passzoljon a cipő a baba lábára -- a láb egészsége miatt, a fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében.

Először is, meg kell állapítani a pici cipőméretét. Egyes cipőboltokban lehetőség van egy szerkezettel megmérni a láb hosszát. Egy-egy méret között pontosan 6,67 milliméter különbség van. A 20-as cipő tehát 13,3 cm hosszú. Ám mindenki tudja, hogy gyártóként és fazononként változhat a méret. A legegyszerűbb módszer, amellyel megállapíthatjuk, hogy megfelelő nagyságú-e a cipőcske, hogy ujjunkkal megnyomjuk a cipő orrát, és megmérjük, mennyi hely van a nagylábujj és a cipő orra között. Az ideális köz néhány milliméter. Ha ennél kevesebb, túl kicsi a cipő, és negatív irányba befolyásolja a láb és a lábujjak (főképp a nagylábujj) fejlődését. (A láb növése is visszamaradhat, hisz a túl kicsi cipő akadályozza a csontok fejlődését, valamint a lábizmokét is.) Mivel a kisgyerekek e mérés közben ösztönösen visszahúzzák a nagylábujjukat, ez a módszer nem zárja ki a hibákat. Hogy biztosra mehessünk, hasonlítsuk még össze a láb méretét a cipőcske betétjével, amennyiben az kivehető. Arra is felkészülhetünk, ha nem: otthon vegyünk elő egy vastagabb papírt vagy kartont, állítsuk rá a babát, majd rajzoljuk körbe a lábacskáját. Így egészen egyszerűen a boltban megpróbálhatjuk, hogy a karton elfér-e a kiválasztott cipőcskében anélkül, hogy meghajlana vagy összegyűrődne.

A lábak növekedése nem egyenletesen történik -- a szülők tudják bizonyítani, hogy néha hirtelen két számmal nagyobb cipőt kell venni a gyerkőcnek, máskor pedig hosszabb ideig jó ugyanaz a méret. Mindenesetre az átlag a 0-3 éves kicsik esetében 1,5 milliméter havonta. Ezután az átlagos növekedés havonta 1 milliméter, hatéves kortól pedig még kevesebb. Fontos szabály: a kiválasztott cipő legyen 12-17 milliméterrel nagyobb, mint a láb. A cipőválasztásnál azt is figyelembe kell venni, hogy lábunk a nap folyamán megduzzad -- pár milliméterrel (felnőtteknél akár 1 cm-rel is) hosszabb, és főleg szélesebb lesz: délután akár 4 %-kal nagyobb lehet, mint délelőtt. Ezért délután mérjük meg a lábat, és ekkor próbáljunk cipőt.

Mennyi cipőre van szüksége egy kisgyermeknek?

Az alap minimum két pár jó minőségű cipő. Ehhez jön még az időjárásnak megfelelően egy pár csizma, nyáron szandál. Ez utóbbi nemcsak azért ajánlott nyáron, mert szellős és kényelmes, hanem azért is, mert fejleszti a motorikát. Itt is érvényes, hogy legalább 12 milliméterrel hosszabb legyen a lábbeli, hogy a lábujjak jól illeszkedjenek az ujjak számára kialakított helyre. Cipőbetétet csak akkor vegyünk, ha az orvos egészségügyi okokból ajánlja. Egyébként szükségtelen, a pici lábacskáknak jót tesz az egyensúlyozás, nem kell nekik támasz.

Milyen anyagból legyen?

Mindig a puhább, könnyebb, hajlékonyabb talpú lábbelit válasszuk, amely követi és nem akadályozza a láb mozgását. Arra is figyeljünk, hogy a talpa ne legyen csúszós. A gyerekcipőn semmi keresnivalója saroknak. (A sarokkal ellátott kislány cipellők mindennapi viseletre nem ajánlottak, esetleg alkalmira.) Nem kell mindig természetes anyagból készült lábbelit választani. A lényeg, hogy a cipő belseje nedvszívó legyen, a külső része pedig engedje át a levegőt, ugyanakkor legyen vízhatlan, és képes legyen kivezetni a nedvességet. Egy jó minőségű tornacipő például tudja mindezt, ezért alkalmas mindennapi viseletre.

Írásunk a Baby magazin cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5