Kismamák és a Down-kór szűrés


Vég Erzsébet  2006.3.14. 17:00

A nők manapság egyre későbbi életkorban vállalják az első gyermeküket.

A sors úgy hozta, hogy majdnem a 34. születésnapomra kaptam ajándékba a kisfiamat. Hál’Istennek egészséges, okos gyermek, szépen fejlődik. Most pedig, túl a – sokak által kritikusnak vélt – harmincötön, várjuk a kistestvért. Az életkorom azért érdekes, mert 35 fölött a kismamáknak lehetőséget biztosítanak (én néha úgy éreztem „melegen ajánlják”) az ún. Down-kór (a 21. kromoszóma többletére visszavezethető és jellemző küllemmel járó értelmi fogyatékosság) szűrésre.

Hangsúlyozom, hogy a szűrés elvégeztetése lehetőség, nem kötelező élni vele. Már csak azért sem, mert a beavatkozás kockázatos: 1-1,5-2 % a spontán vetélés veszélye. Félreértés ne essék! Senkit sem buzdítok a lehetőség visszautasítására, de gondolkodásra igen! Tudomásom szerint a TB kétféle vizsgálatot támogat: A várandósság 12. hete körül végzett magzatburok-vételt és/vagy a 16. hetében a magzatvíz vételt. Előbbinél viszonylag hamar megtudható az eredmény, utóbbinál esetleg 3-4 hét is lehet a várakozási idő. Számoljunk! Az előbbiek alapján a 19-20. héten kapjuk kézhez az eredményt. Ekkorra a baba már mozog, életünk részévé vált, megszerettük. Ha ekkor kiderül, hogy valami nincs rendben, nagyon nehéz meghozni azt a bizonyos döntést. Nem éltem át, de elképzelni is szörnyű…!

Én már az első nőgyógyászati vizsgálat alkalmával kaptam beutalót „Genetikai tanácsadásra” (értsd: a fent említett magzatvíz vételre). Feltehetőleg ezt egyelőre csak Budapesten végzik, mert összesen 3 fővárosi kórházat nevezett meg az orvosom. Időpont egyeztetéskor felhívták a figyelmemet, hogy hálóinget és papucsot vigyek magammal, hiszen a beavatkozás steril, műtéti körülmények közt zajlik. Vidékről felutazva ez eleve kizárja, hogy az ember lánya egyedül menjen, hiszen az ambuláns „kezelés” után nincs garancia, hogy biztonságban haza tudunk-e autózni. Szóval kértem időpontot, de aztán mégsem mentem el „has szurkálásra” (elnézést a kifejezésért, de az első pillanatban ez a szó jutott eszembe a téma kapcsán, és azóta sem tudok szabadulni tőle), mert az összes idegsejtem tiltakozott a „tanácsadás” ellen. Ezért aztán kérdezősködni kezdtem a dologról az ismerőseim között, és utánanéztem az Interneten is.

Érdeklődésemre egyrészt egy korombeli, kedves kineziológus hölgy válaszolt, aki túlesett már ezen és teljesen pozitívan közelített a kérdéshez. Szerinte nagyon jó, hogy ez a súlyos betegség kiszűrhető. (Szerintem is nagyon jó, csak a módszer ijesztő!) A másik alany, egy helybéli, nyugdíjas védőnő elmondta, hogy negyven éves gyakorlata alatt, szerencsére mindössze két Down-kóros gyermek született.

Ezután fordultam a világhálóhoz, ahol rátaláltam egy számomra humánusabb eljárás tájékoztatójára. Nevezetesen, hogy az anyai vérből vett minta alapján vizsgálják a Down-kór kockázatát. "Quartett vizsgálatnak” hívják a módszert és az anyai savóból 4 komponenst vizsgálnak a terhesség 15-23. hete között. Tudni kell, hogy az előzetes ultrahang vizsgálattal pontosított terhességi idő javítja az eredmény pontosságát. Azok a kismamák, akik 1:300 vagy ennél magasabb kockázati értéket kapnak, pozitív szűrtnek minősülnek és további vizsgálat (sajnos a fent említett „has szurkálás”) javasolt. A negatív eredmény azt jelenti, hogy a Down-kór előfordulásának veszélye minimális, amely azonban nem zárja ki százszázalékosan a rendellenesség lehetőségét! (A negatívnak minősített eredménytől függetlenül is el lehet végeztetni a magzatvíz vizsgálatot).

Tudni kell továbbá, hogy a Quartett tesztet bármilyen korú kismamánál elvégzik (de például Magyarországon a TB nem támogatja – a vizsgálta 25 ezer forintba kerül). Ez egy átlag család számára elég magas összeg – nekem is okozott néhány álmatlan éjszakát. Az utolsó lökést egy budapesti védőnő adta: „-- Ha össze tudod szedni rá a pénzt, inkább a vérvételt javaslom, mert a másik meglehetősen kockázatos”. Ez hatott! Ide is kértem időpontot és ezúttal nem mondtam le. Kaptam egy tájékoztatást a rám váró beavatkozásról, illetve a várható eredmény pontosságáról, aláírtam egy nyilatkozatot és már mentem is a laborba. Teljesen normál körülmények között levették a vért majd másfél nap elteltével, felhívtak és közölték az eredményt. Szerencsére teljesen jó, negatív értéket kaptak, amely a határértéktől messze elmarad, tehát további vizsgálat nem szükséges. Bízom benne, hogy egészséges, szép, okos, aranyos kisbabánk születik majd!

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha az előbbi tesztet nem, akkor ezt a fajtát mégis miért vállaltam? Mert a szűrést én is hasznosnak tartom, de szerintem nem mindegy, hogy a kismama milyen és mekkora kockázatot vállal. A vérvétel és a magzatvízvétel két teljesen különböző dolog. Míg az előbbi abszolút megbízható és veszélytelen, az utóbbiról ez már közel sem állítható. És én semmiképp sem akartam a magzatom életét kockára tenni – semmi áron!

(Kolléganőnk szűrővizsgálatát a budapesti Preventrend Kutató és Szolgáltató Kft. végezte. További információkért, kérjük, forduljanak szerkesztőségünkhöz!)

Foto: Mihály Krisztián Grafika: NBHozzászólások

Mária, 14. 03. 2006 21:56:37 Nehéz a döntés...
Együttérzek a kismamával én ugyanis átéltem a magzatvízvételt. Először nem akartam rá vállalkozni, de mivel az AFP-vérvizsgálat eredménye határértéket mutatott, orvosom tanácsára mégis rászántam magam. A 18. hétben vették le a magzatvizet. Mind testileg,mind lelkileg nagyon megviselt. Három hetet kellett várni az eredményre, amikoris értesítettek, hogy meg kell ismételni a vizsgálatot, mert nem sikerült! Senkinek sem kívánom azt az érzést! A második magzatvízvételre nem mentem el. Ha tudtam volna erről a vérvételről, bizonyára azt választom. 35 évesen gyönyörű, egészséges kisbabám született!
Kata, 16. 03. 2006 11:15:42 terhességi vizsgállatok
Kedves Erzsébet, Marika és a többi kismama, anyuka... van némi személyes tapasztalatom e témakörben, a 15. hét végén vett afp-vizsgállat alacsony értéke miatt, az orvosom koromoszóma rendellenességekkel riogatott és további vizsgállatokat javasolt amit további 2 vérvétel követett ami viszont már jó eredményeket mutatott, úgyhogy a koromra és erre az eredményekre támaszkodva engem eltanácsoltak a magzatviz vételtől, mondván, hogy minden rendben....Egy kicsit megnyugodtam, de...egy szó mint száz, teljesen biztos csak akkor leszek, ha majd megszületik a baba, hogy minden rendben van - e vagy sem. Véleményem szerint nagyon sok vizsgállat -lelet, terhel - idegesitt egy várandós anyukát - és korunk előrehaladtával a technikai adottságok-lehetőségek igénybevételével egyre hajlamosak vagyunk képletesen mondva " diagnosztizálni " mérecskélni, hasonlitani, adatokkal szolgálni és egyre inkább elnémul a bennünk lévő anyai-női ösztön, megérzés. Mindenkinek pussssz, Kata / és a 19 hetes pocaklakó /
    
Vég Erzsébet, 11. 05. 2006 16:14:50 Re: terhességi vizsgállatok
Kedves Kataa! Nagyon remélem, hogy egészséges, gyönyörű kisbabád lesz! Bocsánat, hogy csak most reagálok, tudatlanság és idő hiányában. Remélem, minden ok veletek! Én a 25.hetet töltöttem vasárnap, holnap lesz egy ultrahang, remélem, minden ok! Minden jót kívánok! Üdv. Betty
Lotti, 20. 03. 2006 23:03:48 Embertelen módszer
Nekem ugyan személyes tapasztalatom nincs, de a húgom a magzatvízvétel után elvetélt, és azóta sem tudott újra teherbe esni. Pedig az eredményei határértéket mutattak, az orvos mégis "melegen ajánlotta" neki ezt a (szerintem embertelen) vizsgálatot. Ha tudta volna, hogy van ez a vérvételi lehetőség is, biztos ezt választotta volna. Így marad az örök keserűség és a lelkiismeretfurdalás -- mert azon bánkódik, és hibáztatja magát, hogy miért engedte hogy elvégezzék rajta ezt a "hentesmunkát". Akkor nem ment volna el a babája. Persze, a nővel sokszor úgy bánnak a nőorvosok, mint a tárgyakkal. L.
Harmati Gabriella, 21. 03. 2006 13:58:27 Kell vagy nem kell magzatvizet venni?
Múltkor láttam valamelyik műholdas tévécsatornán, hogy egy kismamának ikrei születtek, és az egyik Down-kóros lett. A kismamánál nem végeztek a terhesség alatt magzatvízvizsgálatot, és véreredményei sem utaltak arra, hogy rendellenesség fenyegetne. Most mit tett volna az orvos, ha már a terhesség alatt kiderül, hogy az egyik magzat károsodott? Elvették volna az egyiket? Hogyan? Szerintem sok kérdés nyitott még ezen a téren, de ha a vérvételből is meg lehet állapítani, hogy fogyatékos a magzat vagy egészséges, akkor miért kell a magzatvízvétel? Miért kell a kisbaba életét kockára tenni? Hisz lehet, hogy teljesen egészséges a sok rossz eredmény ellenére is. Az egyik barátnőmet halálra fenyegett az orvosa, hogy ilyen meg olyan beteg gyereke fog születni, ugyanis minden eredménye rosszat mutatott. Ő mégsem vetette el a babát. És most van egy gyönyörű, makkegészséges kislánya! Hát ennyit ezekről a vizsgálatokról! Gabi
@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4