Kismamák és a Down-kór szűrés


Vég Erzsébet  2006.3.14. 17:00

A nők manapság egyre későbbi életkorban vállalják az első gyermeküket.

A sors úgy hozta, hogy majdnem a 34. születésnapomra kaptam ajándékba a kisfiamat. Hál’Istennek egészséges, okos gyermek, szépen fejlődik. Most pedig, túl a – sokak által kritikusnak vélt – harmincötön, várjuk a kistestvért. Az életkorom azért érdekes, mert 35 fölött a kismamáknak lehetőséget biztosítanak (én néha úgy éreztem „melegen ajánlják”) az ún. Down-kór (a 21. kromoszóma többletére visszavezethető és jellemző küllemmel járó értelmi fogyatékosság) szűrésre.

Hangsúlyozom, hogy a szűrés elvégeztetése lehetőség, nem kötelező élni vele. Már csak azért sem, mert a beavatkozás kockázatos: 1-1,5-2 % a spontán vetélés veszélye. Félreértés ne essék! Senkit sem buzdítok a lehetőség visszautasítására, de gondolkodásra igen! Tudomásom szerint a TB kétféle vizsgálatot támogat: A várandósság 12. hete körül végzett magzatburok-vételt és/vagy a 16. hetében a magzatvíz vételt. Előbbinél viszonylag hamar megtudható az eredmény, utóbbinál esetleg 3-4 hét is lehet a várakozási idő. Számoljunk! Az előbbiek alapján a 19-20. héten kapjuk kézhez az eredményt. Ekkorra a baba már mozog, életünk részévé vált, megszerettük. Ha ekkor kiderül, hogy valami nincs rendben, nagyon nehéz meghozni azt a bizonyos döntést. Nem éltem át, de elképzelni is szörnyű…!

Én már az első nőgyógyászati vizsgálat alkalmával kaptam beutalót „Genetikai tanácsadásra” (értsd: a fent említett magzatvíz vételre). Feltehetőleg ezt egyelőre csak Budapesten végzik, mert összesen 3 fővárosi kórházat nevezett meg az orvosom. Időpont egyeztetéskor felhívták a figyelmemet, hogy hálóinget és papucsot vigyek magammal, hiszen a beavatkozás steril, műtéti körülmények közt zajlik. Vidékről felutazva ez eleve kizárja, hogy az ember lánya egyedül menjen, hiszen az ambuláns „kezelés” után nincs garancia, hogy biztonságban haza tudunk-e autózni. Szóval kértem időpontot, de aztán mégsem mentem el „has szurkálásra” (elnézést a kifejezésért, de az első pillanatban ez a szó jutott eszembe a téma kapcsán, és azóta sem tudok szabadulni tőle), mert az összes idegsejtem tiltakozott a „tanácsadás” ellen. Ezért aztán kérdezősködni kezdtem a dologról az ismerőseim között, és utánanéztem az Interneten is.

Érdeklődésemre egyrészt egy korombeli, kedves kineziológus hölgy válaszolt, aki túlesett már ezen és teljesen pozitívan közelített a kérdéshez. Szerinte nagyon jó, hogy ez a súlyos betegség kiszűrhető. (Szerintem is nagyon jó, csak a módszer ijesztő!) A másik alany, egy helybéli, nyugdíjas védőnő elmondta, hogy negyven éves gyakorlata alatt, szerencsére mindössze két Down-kóros gyermek született.

Ezután fordultam a világhálóhoz, ahol rátaláltam egy számomra humánusabb eljárás tájékoztatójára. Nevezetesen, hogy az anyai vérből vett minta alapján vizsgálják a Down-kór kockázatát. "Quartett vizsgálatnak” hívják a módszert és az anyai savóból 4 komponenst vizsgálnak a terhesség 15-23. hete között. Tudni kell, hogy az előzetes ultrahang vizsgálattal pontosított terhességi idő javítja az eredmény pontosságát. Azok a kismamák, akik 1:300 vagy ennél magasabb kockázati értéket kapnak, pozitív szűrtnek minősülnek és további vizsgálat (sajnos a fent említett „has szurkálás”) javasolt. A negatív eredmény azt jelenti, hogy a Down-kór előfordulásának veszélye minimális, amely azonban nem zárja ki százszázalékosan a rendellenesség lehetőségét! (A negatívnak minősített eredménytől függetlenül is el lehet végeztetni a magzatvíz vizsgálatot).

Tudni kell továbbá, hogy a Quartett tesztet bármilyen korú kismamánál elvégzik (de például Magyarországon a TB nem támogatja – a vizsgálta 25 ezer forintba kerül). Ez egy átlag család számára elég magas összeg – nekem is okozott néhány álmatlan éjszakát. Az utolsó lökést egy budapesti védőnő adta: „-- Ha össze tudod szedni rá a pénzt, inkább a vérvételt javaslom, mert a másik meglehetősen kockázatos”. Ez hatott! Ide is kértem időpontot és ezúttal nem mondtam le. Kaptam egy tájékoztatást a rám váró beavatkozásról, illetve a várható eredmény pontosságáról, aláírtam egy nyilatkozatot és már mentem is a laborba. Teljesen normál körülmények között levették a vért majd másfél nap elteltével, felhívtak és közölték az eredményt. Szerencsére teljesen jó, negatív értéket kaptak, amely a határértéktől messze elmarad, tehát további vizsgálat nem szükséges. Bízom benne, hogy egészséges, szép, okos, aranyos kisbabánk születik majd!

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha az előbbi tesztet nem, akkor ezt a fajtát mégis miért vállaltam? Mert a szűrést én is hasznosnak tartom, de szerintem nem mindegy, hogy a kismama milyen és mekkora kockázatot vállal. A vérvétel és a magzatvízvétel két teljesen különböző dolog. Míg az előbbi abszolút megbízható és veszélytelen, az utóbbiról ez már közel sem állítható. És én semmiképp sem akartam a magzatom életét kockára tenni – semmi áron!

(Kolléganőnk szűrővizsgálatát a budapesti Preventrend Kutató és Szolgáltató Kft. végezte. További információkért, kérjük, forduljanak szerkesztőségünkhöz!)

Foto: Mihály Krisztián Grafika: NBHozzászólások

Mária, 14. 03. 2006 21:56:37 Nehéz a döntés...
Együttérzek a kismamával én ugyanis átéltem a magzatvízvételt. Először nem akartam rá vállalkozni, de mivel az AFP-vérvizsgálat eredménye határértéket mutatott, orvosom tanácsára mégis rászántam magam. A 18. hétben vették le a magzatvizet. Mind testileg,mind lelkileg nagyon megviselt. Három hetet kellett várni az eredményre, amikoris értesítettek, hogy meg kell ismételni a vizsgálatot, mert nem sikerült! Senkinek sem kívánom azt az érzést! A második magzatvízvételre nem mentem el. Ha tudtam volna erről a vérvételről, bizonyára azt választom. 35 évesen gyönyörű, egészséges kisbabám született!
Kata, 16. 03. 2006 11:15:42 terhességi vizsgállatok
Kedves Erzsébet, Marika és a többi kismama, anyuka... van némi személyes tapasztalatom e témakörben, a 15. hét végén vett afp-vizsgállat alacsony értéke miatt, az orvosom koromoszóma rendellenességekkel riogatott és további vizsgállatokat javasolt amit további 2 vérvétel követett ami viszont már jó eredményeket mutatott, úgyhogy a koromra és erre az eredményekre támaszkodva engem eltanácsoltak a magzatviz vételtől, mondván, hogy minden rendben....Egy kicsit megnyugodtam, de...egy szó mint száz, teljesen biztos csak akkor leszek, ha majd megszületik a baba, hogy minden rendben van - e vagy sem. Véleményem szerint nagyon sok vizsgállat -lelet, terhel - idegesitt egy várandós anyukát - és korunk előrehaladtával a technikai adottságok-lehetőségek igénybevételével egyre hajlamosak vagyunk képletesen mondva " diagnosztizálni " mérecskélni, hasonlitani, adatokkal szolgálni és egyre inkább elnémul a bennünk lévő anyai-női ösztön, megérzés. Mindenkinek pussssz, Kata / és a 19 hetes pocaklakó /
    
Vég Erzsébet, 11. 05. 2006 16:14:50 Re: terhességi vizsgállatok
Kedves Kataa! Nagyon remélem, hogy egészséges, gyönyörű kisbabád lesz! Bocsánat, hogy csak most reagálok, tudatlanság és idő hiányában. Remélem, minden ok veletek! Én a 25.hetet töltöttem vasárnap, holnap lesz egy ultrahang, remélem, minden ok! Minden jót kívánok! Üdv. Betty
Lotti, 20. 03. 2006 23:03:48 Embertelen módszer
Nekem ugyan személyes tapasztalatom nincs, de a húgom a magzatvízvétel után elvetélt, és azóta sem tudott újra teherbe esni. Pedig az eredményei határértéket mutattak, az orvos mégis "melegen ajánlotta" neki ezt a (szerintem embertelen) vizsgálatot. Ha tudta volna, hogy van ez a vérvételi lehetőség is, biztos ezt választotta volna. Így marad az örök keserűség és a lelkiismeretfurdalás -- mert azon bánkódik, és hibáztatja magát, hogy miért engedte hogy elvégezzék rajta ezt a "hentesmunkát". Akkor nem ment volna el a babája. Persze, a nővel sokszor úgy bánnak a nőorvosok, mint a tárgyakkal. L.
Harmati Gabriella, 21. 03. 2006 13:58:27 Kell vagy nem kell magzatvizet venni?
Múltkor láttam valamelyik műholdas tévécsatornán, hogy egy kismamának ikrei születtek, és az egyik Down-kóros lett. A kismamánál nem végeztek a terhesség alatt magzatvízvizsgálatot, és véreredményei sem utaltak arra, hogy rendellenesség fenyegetne. Most mit tett volna az orvos, ha már a terhesség alatt kiderül, hogy az egyik magzat károsodott? Elvették volna az egyiket? Hogyan? Szerintem sok kérdés nyitott még ezen a téren, de ha a vérvételből is meg lehet állapítani, hogy fogyatékos a magzat vagy egészséges, akkor miért kell a magzatvízvétel? Miért kell a kisbaba életét kockára tenni? Hisz lehet, hogy teljesen egészséges a sok rossz eredmény ellenére is. Az egyik barátnőmet halálra fenyegett az orvosa, hogy ilyen meg olyan beteg gyereke fog születni, ugyanis minden eredménye rosszat mutatott. Ő mégsem vetette el a babát. És most van egy gyönyörű, makkegészséges kislánya! Hát ennyit ezekről a vizsgálatokról! Gabi
@


A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5


Kérdések a természetes szülésről

Oriskó Renáta

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

2015.6.2.    7