Kismamaproblémák


Jády Mónika  2005.9.27. 9:20

Nehezen esett teherbe, többször volt vetélése vagy lelkileg labilis? Akkor a szülés után magára is nagyon figyeljen, ne csak a kisbabájára!

Ápolt és derűs kismama mosolygós újszülöttel a karján egy makulátlanul tiszta lakásban? Ugyan már, ilyesmi csak a reklámokban látható. A valóság egészen más: a friss édesanya haja rendezetlen, a mosogatóban piszkos tányérok és poharak sorakoznak, a fürdőszobában halomban áll a szennyes (hacsak valamelyik családtag be nem segít).

A gyermekágy idején a legtöbb anyuka sértődékeny és ideges. De ez normális dolog, hisz a szülés nagyon nagy fizikai és idegrendszeri megterhelést jelent. Az újdonsült mamák kb. 80 %-át érintő rossz hangulat úgy a szüléstől számított harmadik napon kezdődik, és nem tart tovább két hétnél. Ilyenkor a partner és a család segítsége is elég, nincs szükség pszichológusra vagy pszichiáterre. Fontos, hogy az édesanya ne legyen elszigetelve a környezetétől. Ha lehet, mozduljon ki egy-két órára, például menjen el fodrászhoz.

További probléma, amellyel az anyukák találkozhatnak, a neurotikus depresszió, amely lényegében az előbb leírt tünetek intenzívebb jelentkezése és hosszabb ideig való fennállása. A nők kb. 10 %-ánál fordul elő, és a gyógyításában szintén nagy szerepe van a partnernek, családtagoknak és barátoknak. Ebben az esetben viszont már ajánlott felkeresni egy szakembert.

A legkomolyabb probléma, a laktációs pszichózis esetén pedig elkerülhetetlen az orvosi segítség. A tünetek egyike, hogy a kismama elveszíti reális tájékozódó képességét, nem érzékeli az időt. Ha egész nap pizsamában járkál, és azon siránkozik, hogy még nem volt ideje megmosakodni és felöltözködni, az még hagyján. De ha fel sem tűnik neki, hogy nem szedte magát rendbe, vagy például, hogy közeleg a férj hazatérésének ideje, valószínűleg erről a komoly betegségről van szó.

A laktációs pszichózis általában a szülés után négy nappal jelentkezik, vagyis akkor, amikor a mama végre hazaviheti a kisbabáját. Angliában dicséretes gyakorlatot vezettek be: mielőtt a nő elhagyná a kórházat, részletes kérdőívet töltetnek ki vele. Ezt értékelve megtudhatják, hogy érzi magát a kismama testileg és főleg lelkileg. Franciaországban pedig a kórház elhagyása után asszisztensnők látogatják pár hónapig a családot, és tanácsot adnak például a főzésre, bébiruhák mosására, a kismama alakjának visszanyerésére vonatkozólag. Meg odafigyelnek az anyuka lelki egészségére is, és ha kell, bevonják a pszichiátert.

De térjünk haza...! Ha maga az érintett nem tud segítséget keresni, mert nem érzékeli a bajt, a környezetének pedig (mint az esetek nagy részében) eszébe sem jut, hogy a kismama nem hisztis, hanem tényleg beteg, ki tehet valamit? „Ha a kórházból való távozás alkalmával a nőgyógyász még nem észlelné a megváltozott lelkiállapot tüneteit, a gyermekorvoson van a sor” -- véli a pszichiáter. A jó gyermekorvos ugyanis első alkalommal házhoz megy, és az újszülöttön kívül a kismamát is „szemrevételezi”. „Ha a látogatás során depressziós anyukát és feltűnően nagy rendetlenséget talál, fel kellene vennie a kapcsolatot az apával, és biztosítani a mamának a szakorvosi segítséget.”

Sajnálatos módon az anyukák többsége egyedül próbálja megoldani a problémát, mert nem szeretne senkit a gondjaival terhelni. A gyengeség jelének tartják, hogy nem képesek egyedül gondoskodni a gyermekükről, azt hiszik, nem jók semmire. (Másrészt szégyellnek pszichiáterhez fordulni, nehogy a környezetük őrültnek könyvelje el őket.) Ami még nagyobb baj: ha a család tovább fokozza ezt az érzést, ahelyett, hogy segítene. Ha a kismama nem kerül időben orvoshoz, annak tragikus következményei is lehetnek! A laktációs pszichózis általában kórházi, néha pedig pszichiátriai kezelést igényel. Ez azt jelenti, hogy az édesanyát el kell választani a gyermekétől, és olyan gyógyszereket kap, amelyek kizárják a szoptatást.

A laktációs pszichózis esetében nem létezik rizikós csoport. Nem öröklődő betegség, de nagyobb valószínűséggel jelenik meg azoknál, akik lelki problémákkal küszködnek, az átlagosnál később (negyven körül) szülik meg első gyermeküket, régóta igyekeznek teherbe esni vagy már többször elvetéltek. Maga a nő nem tehet a betegségéről!

Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert például néhány kismama találkozott olyan nézetekkel, hogy a kért császármetszésnek köszönhetően és a szoptatás körüli gondok miatt saját maga idézte elő a betegséget. Egyébként a betegségnek semmi köze a tejelválasztáshoz, a szülés hívja elő, és az anya testi és lelki megterhelése következtében aktiválódik.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4