Mit (ne) egyen?


Jády Mónika  2010.11.11. 6:30

Mit (ne) adjunk kisgyermekünknek: válaszok a táplálkozást érintő kérdésekre.

Az első hónapok egyszerűek, már ami az ételválasztást illeti: a baba anyatejet kap – vagy tápszert. Ám amikor már más táplálékkal is lehet kínálni a picit, csak úgy sorjáznak a kérdések: Elég tápanyaghoz jut a babám? Mennyi tejet kell kapnia? Mennyire fontos a hús fogyasztása?

Hozzátáplálás
Különféle nézetek vannak arról, hány hónapos kortól és mit szabad adni a babának. Korábban azt tanácsolták, hogy a pici egy éves kora előtt ne kapjon tehéntejet, tojást, halat, diót, mogyorót. Egy újabb nézet szerint a baba négy hónapos korától már mindent megkóstolhatna. (Csak a szülőkön múlik, melyik nézetet veszik alapul!) Ami nem változott: továbbra is az az ajánlás, hogy az új ízekkel fokozatosan ismertessük meg a bébit. Egyszerre csak egy új ételt adjunk, és utána várjunk egy hetet, mielőtt egy másikkal próbálkoznánk.

Fűszerezés A gyerekek ízlelőbimbói érzékenyebbek, mint a felnőttekéi, erősebben érzik az erős és keserű ízeket. Bánjunk csínján a sóval, próbáljunk inkább zöldfűszerekkel ízesíteni, ha íztelennek találjuk az ételt. Mellesleg a felnőtteknek sem árt, ha visszafogottabban sóznak: a só megterheli a vesét és hosszú távon magas vérnyomáshoz vezethet.

Adagok
A szakemberek szerint egy kisgyermek számára egy adag étel annyi, amennyi elfér a tenyerében. Persze, néha vannak eltérések: előfordulhat, hogy a gyerek egyik nap jóval többet eszik, másik nap pedig csak csipeget az ételekből. Ez nem baj. Akkor van probléma, ha a gyerekek hosszú távon sokat esznek. Ajánlatos odafigyelni, különben túlsúlyos lesz a gyerek.

Szükséges vitaminok
A csontok egészsége érdekében fontos a D-vitamin, mely a napfény hatására (is) termelődik, de például a lazacban és a heringben is megtalálható. Gyakran fordul elő folsavhiány – a nyers gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak folsavat. Az ásványi anyagok közül leginkább a megfelelő vas- (6. hónap után), jód- és fluorbevitelre kell ügyelni. Az a legjobb, ha fluorral, jóddal és folsavakkal gazdagított sót használunk az ételek készítéséhez. Fontosak a többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek jó minőségű étolajokban megtalálhatóak. A gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonákban található ballasztanyagok biztosítják a bél egészségét és ezzel az immunrendszer működését is.

Ami még tabu
Egy kétéves gyerek elméletileg már mindent megehet. Ám jó lenne, ha az édesített italokat, édességeket mellőznénk, és az étrendje kiegyensúlyozott legyen. Ami pedig a legfontosabb: ne hagyjuk, hogy a gyerek állandóan rágcsáljon valamit.

Étkezés azonos időben
Az egészséges táplálkozás alapja a napi többszöri rendszeres étkezés, lehetőleg azonos időben. Ha ez megvan, a gyerek (és a felnőtt) a fő étkezések során jóllakik, és nincs is igénye a folyamatos nassolásra. A családi életnek is jót tesz – a terített asztalnál összejönnek kicsik és nagyok. (Hétközben nehéz megvalósítani, de hétvégén általában meg lehet oldani, hogy az egész család együtt reggelizzen-ebédeljen-vacsorázzon.)

Mindent meg kell enni?
A kicsik még segítségre szorulnak az étkezés során, de egyébként nem kell kivételezni velük. Amit maguk vesznek a tányérjukra, azt meg kellene enniük – meg kell tanulniuk helyesen megítélni a számukra való adagot. Természetes, hogy ők sem szeretnek mindent, ám akkor is meg kell kóstolni az ételt, ha esetleg nem a kedvükre való. Mindenki fogyassza ugyanazt az ételt, ez ösztönözheti arra, hogy ő is megegye. Viszont ne kényszerítsük erőszakkal arra, hogy azt egye, ami egyáltalán nem ízlik neki, hiszen ezt a felnőttek sem teszik meg.

Hogyan szerettessem meg vele a zöldséget?
Kóstolgatással, közös zöldségtermesztéssel és betakarítással, kert híján közös bevásárlással a piacon. A szülők inkább a „Kóstold meg, tényleg finom!” mondattal próbálkozzanak, a „Nagyon egészséges!” helyett, és járjanak elöl jó példával. (A pici általában mindent meg szeretne kóstolni, amit a szülei esznek!)

Mennyire fontos a tej?
A kalciumbevitel szempontjából fontos: naponta 300-350 ml tej vagy joghurt, vagy ennek megfelelő sajt (100 ml tej kalciummennyiségének kb. 15 g kemény sajt vagy 30 g lágy sajt felel meg) fogyasztása ajánlott. A szomjúság oltására inkább vizet vagy nem cukrozott gyógyteát, esetleg gyümölcsteát adjunk a gyermeknek.

Mellőzhető a húsfogyasztás?
Egyes források szerint nem, a vegetáriánus étrend rajongói azonban az ellenkezőjét állítják. A legkorrektebb megoldás, ha a gyermekre bízzuk: ha szereti a húst, adjunk neki, ha nem, akkor viszont elegendő mennyiségű tejet és tejterméket kapjon, és rendszeresen egyen teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket, magvakat, diót, mogyorót, mandulát. A legjobb, ha maga dönti el, hogy a későbbiek folyamán húsfogyasztóvá válik-e, vagy sem. A húsételek elhagyása viszont komoly vérszegénységhez vezethet.

Írásunk a Baby cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4