Terhesség és szülés Svájcban


Jády Mónika  2012.6.14. 5:39

A terhesgondozás menete Svájcban is hasonló, mint Szlovákiában vagy Magyarországon.

A kismama – ha problémamentesen zajlik a várandósság – nagyjából havonta egyszer megy vizsgálatra. Ám elképzelhető, hogy a jövőben csökken a vizsgálatok száma. Legalábbis a zürichi Triemli kórház nőgyógyászatának főorvosnője, Brida von Castelberg így látja. A doktornő az Annabelle női magazinnak adott interjúban elmondta, ez úgy valósulhatna meg, hogy még a várandósság korai stádiumában kiszűrnék a rizikós eseteket. Létezik például markervizsgálat a terhességi mérgezésre vagy a koraszülésre való hajlam kimutatására.

Svájcban szülésznő is végezheti a vizsgálatokat, elméletileg nem is kell orvoshoz fordulnia a kismamának. Szülésznő ismerősöm viszont azt mondja, legalább egy ultrahangos vizsgálatra el kell menni, különben a klinikákon nem vállalják a szülés levezetését. Otthon is lehet szülni, szülésznő segítségével, ám ehhez eleget kell tenni több feltételnek. Ha ezek nincsenek meg, egy szülésznő sem vállalhatja a feladatot. Vannak ún. szülőházak is, ahol a leendő anyuka otthonos környezetben hozhatja világra gyermekét, szülésznők támogatásával. A szülőházakban kórházban történő szülés után is fogadják a kismamát babájával és párjával együtt.

Ha a szülés természetes úton és komplikációk nélkül zajlik, pár órával utána hazamehet mama és baba, amennyiben így óhajtják. Feltétel, hogy otthon szakszerű segítséget kapjon. Ilyenkor még a szülés előtt fel kell venni a kapcsolatot egy szülésznővel vagy ápolónővel (olyan ápolónő láthatja el ezt a feladatot, aki hosszabb ideig dolgozott szülészeti osztályon), aki a gyermekágyas időszak elején naponta megvizsgálja a babát és a mamát. A betegbiztosító a szülés utáni 10. napig állja a költségeket. Ha a kismama a kórházi tartózkodás mellett dönt, ami természetes szülés esetén kb. 5 nap, császármetszés esetén kb. egy hét, szintén jogosult a szülésznő látogatására a hazatérés után. Ha épp nem ajánl valakit figyelmünkbe egy barátnőnk, ismerősünk, az interneten biztosan találunk egy szülésznőt, ápolónőt, akit meg lehet kérni e feladatra. Én is így találtam egy német hölgyet, aki főállásban a közeli kórház alkalmazottja, emellett vállal látogatásokat. A hazaérkezésünk utáni első munkanapon jött is, megnézte a kislányomat, meg is mérte, majd engem is megvizsgált. Elmondta, mire ügyeljek az első hetek során a baba gondozását, illetve magamat illetően, figyelmembe ajánlotta a későbbi tanácsadás lehetőségét. (A szülői tanácsadó lakhelytől függően hetente egyszer vagy kéthetente egyszer tart nyitva, ha kérdésünk van a kisgyermek ellátásával, nevelésével kapcsolatban személyesen vagy telefonon is feltehetjük). Ugyanígy szülés utáni tornára is el tudnak járni az újdonsült anyukák lakhelyükön vagy annak közelében. Van, ahol délelőtt tartják, és a babát is magukkal vihetik az édesanyák, másutt esti időpontban.

Szoptatási tanácsadást is igénybe lehet venni, a kismamáknak a biztosítók két alkalmat térítenek. Emellett vannak biztosítók, amelyek ún. szoptatási pénzt fizetnek azoknak a kismamának, akik legalább 10 hétig szoptatták kisbabájukat. 1996-ig minden szoptató kismamának járt ez a juttatás, amíg be nem vezették az új betegbiztosítási törvényt. Azóta a biztosítók maguk döntik el, honorálják-e ilyen módon az édesanya erőfeszítéseit (az egyszeri juttatás összege 100-250 svájci frank körül mozog).

Azok a klinikák, akik megkapták a bababarát jelzést, meg is szeretnék tartani. Természetes, hogy propagálják a szoptatást, és az anyával egy szobában helyezik el az újszülöttet. El is látják a kismamát tanácsokkal, csak akkor van probléma, ha sűrűn váltják egymást a szülész-és ápolónők, és esetleg mindegyikük mást mond. A bababarát klinikákat egyébként érte már vád, hogy nyomást gyakorolnak az anyákra. Én eleve az anyatejes táplálás mellett döntöttem, így nem tudom, hogy győzködik-e azt, aki kezdettől fogva tápszert szeretne adni a babájának, vagy csak felvázolják a szoptatás előnyeit.

Svájcban háromféle biztosítás közül lehet választani: általános, félprivát, privát. Ennek megfelelő az ellátás. Az utóbbi kettővel lehet szülni magánklinikákon is, és adott az orvosválasztás lehetősége. Az állami kórházak is nyújtanak két-illetve egyágyas szobákban való ellátást. A kórházak, klinikák rendszeresen tartanak információs esteket a leendő szülők számára. Be lehet iratkozni különféle tanfolyamokra: szülésre felkészítő anyukáknak és pároknak, szülői szerepre felkészítő, első gyermeket és további gyermekeket váró szülőknek szóló kurzus, vízben szülésre való felkészítés, haptonómia (szülés előtti és utáni gyermek-szülő kapcsolat erősítése), babamasszázs, babahordozó-kendő használata. Lehet járni kismama jógára, talpmasszázsra, akupunktúrára... A magánklinikákon lehetőség van egy beszélgetésre még a szülés előtti hetekben: a szülésznő megkérdezi, milyen elképzelései vannak a kismamának, szeretne-e epidurális érzéstelenítést, homeopátiás fájdalomenyhítést, akupunktúrát, óhajt-e szoptatni. A kismama is felteheti az őt foglalkoztató kérdéseket.

Egyre többen választják a tervezett császármetszést – a fájdalomtól való félelem miatt, illetve az időpont tervezhetősége miatt. Ilyen esetekben általában már hónapokkal előre tudja a kismama, mikor végzik el a műtétet. A császármetszések aránya 25-30 %, a szülő nők átlagéletkora 31 év.

Itt is 35 év felett ajánlják a magzatvíz-vizsgálatot, de nem gyakorolnak nyomást a kismamákra. Az én doktornőm legalábbis nem próbált rábeszélni. Abban maradtunk, hogy ha az előzetes vizsgálatok eredményei jók lesznek, nem végeztetem el a rizikót jelentő amniocentézist. Svájcban nem óvják annyira az újszülötteket. Nem használnak pólyát, télen sem, sapkát sem kapnak bentre a bébik. Igaz, hogy az orvosok kihangsúlyozzák: az első hetekben csak a legközelebbi hozzátartozókat fogadja az anyuka, és minél többet pihenjen, a klinikákra bárki bemehet (a magánklinikákon látogatási idő sincs) a kismamához és a kisbabához. Nincs külön látogatószoba. (Szlovákiában a kismamát kihívják a látogatószobába, amit egy üvegfal választ ketté – a legközelebbi hozzátartozók is csak így nézhetik meg az újszülöttet.)

Talán már nincs is olyan klinika, ahol ne fotóznák le az újszülötteket. Egy-egy képet minden apróságról feltöltenek a klinika honlapjára, a bébigalériába. Hivatásos fényképésszel működnek együtt, aki pár nappal később prezentálja az összes képet, amelyeket akár egyenként, vagy összességében meg lehet rendelni. A szülők a rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel a baba fotójával ellátott értesítővel is tudatják az örömteli hírt. Válaszképp írásbeli gratuláció érkezik. (Persze, az utóbbi években vannak, akik elhagyják ezt a szokást, és mobilon vagy interneten keresztül küldenek fotókat.) A ház előtt vagy a balkonon kisebb-nagyobb méretű figurát – például katicabogarat vagy valamilyen mesefigurát – is el szoktak helyezni, a baba nevével. Olyat is láttam, ahol a születési dátumot is kiírták. Így mindenki tudja, aki arra jár, hogy kisbaba van a háznál.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4