Terhesség és szülés Svájcban


Jády Mónika  2012.6.14. 5:39

A terhesgondozás menete Svájcban is hasonló, mint Szlovákiában vagy Magyarországon.

A kismama – ha problémamentesen zajlik a várandósság – nagyjából havonta egyszer megy vizsgálatra. Ám elképzelhető, hogy a jövőben csökken a vizsgálatok száma. Legalábbis a zürichi Triemli kórház nőgyógyászatának főorvosnője, Brida von Castelberg így látja. A doktornő az Annabelle női magazinnak adott interjúban elmondta, ez úgy valósulhatna meg, hogy még a várandósság korai stádiumában kiszűrnék a rizikós eseteket. Létezik például markervizsgálat a terhességi mérgezésre vagy a koraszülésre való hajlam kimutatására.

Svájcban szülésznő is végezheti a vizsgálatokat, elméletileg nem is kell orvoshoz fordulnia a kismamának. Szülésznő ismerősöm viszont azt mondja, legalább egy ultrahangos vizsgálatra el kell menni, különben a klinikákon nem vállalják a szülés levezetését. Otthon is lehet szülni, szülésznő segítségével, ám ehhez eleget kell tenni több feltételnek. Ha ezek nincsenek meg, egy szülésznő sem vállalhatja a feladatot. Vannak ún. szülőházak is, ahol a leendő anyuka otthonos környezetben hozhatja világra gyermekét, szülésznők támogatásával. A szülőházakban kórházban történő szülés után is fogadják a kismamát babájával és párjával együtt.

Ha a szülés természetes úton és komplikációk nélkül zajlik, pár órával utána hazamehet mama és baba, amennyiben így óhajtják. Feltétel, hogy otthon szakszerű segítséget kapjon. Ilyenkor még a szülés előtt fel kell venni a kapcsolatot egy szülésznővel vagy ápolónővel (olyan ápolónő láthatja el ezt a feladatot, aki hosszabb ideig dolgozott szülészeti osztályon), aki a gyermekágyas időszak elején naponta megvizsgálja a babát és a mamát. A betegbiztosító a szülés utáni 10. napig állja a költségeket. Ha a kismama a kórházi tartózkodás mellett dönt, ami természetes szülés esetén kb. 5 nap, császármetszés esetén kb. egy hét, szintén jogosult a szülésznő látogatására a hazatérés után. Ha épp nem ajánl valakit figyelmünkbe egy barátnőnk, ismerősünk, az interneten biztosan találunk egy szülésznőt, ápolónőt, akit meg lehet kérni e feladatra. Én is így találtam egy német hölgyet, aki főállásban a közeli kórház alkalmazottja, emellett vállal látogatásokat. A hazaérkezésünk utáni első munkanapon jött is, megnézte a kislányomat, meg is mérte, majd engem is megvizsgált. Elmondta, mire ügyeljek az első hetek során a baba gondozását, illetve magamat illetően, figyelmembe ajánlotta a későbbi tanácsadás lehetőségét. (A szülői tanácsadó lakhelytől függően hetente egyszer vagy kéthetente egyszer tart nyitva, ha kérdésünk van a kisgyermek ellátásával, nevelésével kapcsolatban személyesen vagy telefonon is feltehetjük). Ugyanígy szülés utáni tornára is el tudnak járni az újdonsült anyukák lakhelyükön vagy annak közelében. Van, ahol délelőtt tartják, és a babát is magukkal vihetik az édesanyák, másutt esti időpontban.

Szoptatási tanácsadást is igénybe lehet venni, a kismamáknak a biztosítók két alkalmat térítenek. Emellett vannak biztosítók, amelyek ún. szoptatási pénzt fizetnek azoknak a kismamának, akik legalább 10 hétig szoptatták kisbabájukat. 1996-ig minden szoptató kismamának járt ez a juttatás, amíg be nem vezették az új betegbiztosítási törvényt. Azóta a biztosítók maguk döntik el, honorálják-e ilyen módon az édesanya erőfeszítéseit (az egyszeri juttatás összege 100-250 svájci frank körül mozog).

Azok a klinikák, akik megkapták a bababarát jelzést, meg is szeretnék tartani. Természetes, hogy propagálják a szoptatást, és az anyával egy szobában helyezik el az újszülöttet. El is látják a kismamát tanácsokkal, csak akkor van probléma, ha sűrűn váltják egymást a szülész-és ápolónők, és esetleg mindegyikük mást mond. A bababarát klinikákat egyébként érte már vád, hogy nyomást gyakorolnak az anyákra. Én eleve az anyatejes táplálás mellett döntöttem, így nem tudom, hogy győzködik-e azt, aki kezdettől fogva tápszert szeretne adni a babájának, vagy csak felvázolják a szoptatás előnyeit.

Svájcban háromféle biztosítás közül lehet választani: általános, félprivát, privát. Ennek megfelelő az ellátás. Az utóbbi kettővel lehet szülni magánklinikákon is, és adott az orvosválasztás lehetősége. Az állami kórházak is nyújtanak két-illetve egyágyas szobákban való ellátást. A kórházak, klinikák rendszeresen tartanak információs esteket a leendő szülők számára. Be lehet iratkozni különféle tanfolyamokra: szülésre felkészítő anyukáknak és pároknak, szülői szerepre felkészítő, első gyermeket és további gyermekeket váró szülőknek szóló kurzus, vízben szülésre való felkészítés, haptonómia (szülés előtti és utáni gyermek-szülő kapcsolat erősítése), babamasszázs, babahordozó-kendő használata. Lehet járni kismama jógára, talpmasszázsra, akupunktúrára... A magánklinikákon lehetőség van egy beszélgetésre még a szülés előtti hetekben: a szülésznő megkérdezi, milyen elképzelései vannak a kismamának, szeretne-e epidurális érzéstelenítést, homeopátiás fájdalomenyhítést, akupunktúrát, óhajt-e szoptatni. A kismama is felteheti az őt foglalkoztató kérdéseket.

Egyre többen választják a tervezett császármetszést – a fájdalomtól való félelem miatt, illetve az időpont tervezhetősége miatt. Ilyen esetekben általában már hónapokkal előre tudja a kismama, mikor végzik el a műtétet. A császármetszések aránya 25-30 %, a szülő nők átlagéletkora 31 év.

Itt is 35 év felett ajánlják a magzatvíz-vizsgálatot, de nem gyakorolnak nyomást a kismamákra. Az én doktornőm legalábbis nem próbált rábeszélni. Abban maradtunk, hogy ha az előzetes vizsgálatok eredményei jók lesznek, nem végeztetem el a rizikót jelentő amniocentézist. Svájcban nem óvják annyira az újszülötteket. Nem használnak pólyát, télen sem, sapkát sem kapnak bentre a bébik. Igaz, hogy az orvosok kihangsúlyozzák: az első hetekben csak a legközelebbi hozzátartozókat fogadja az anyuka, és minél többet pihenjen, a klinikákra bárki bemehet (a magánklinikákon látogatási idő sincs) a kismamához és a kisbabához. Nincs külön látogatószoba. (Szlovákiában a kismamát kihívják a látogatószobába, amit egy üvegfal választ ketté – a legközelebbi hozzátartozók is csak így nézhetik meg az újszülöttet.)

Talán már nincs is olyan klinika, ahol ne fotóznák le az újszülötteket. Egy-egy képet minden apróságról feltöltenek a klinika honlapjára, a bébigalériába. Hivatásos fényképésszel működnek együtt, aki pár nappal később prezentálja az összes képet, amelyeket akár egyenként, vagy összességében meg lehet rendelni. A szülők a rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel a baba fotójával ellátott értesítővel is tudatják az örömteli hírt. Válaszképp írásbeli gratuláció érkezik. (Persze, az utóbbi években vannak, akik elhagyják ezt a szokást, és mobilon vagy interneten keresztül küldenek fotókat.) A ház előtt vagy a balkonon kisebb-nagyobb méretű figurát – például katicabogarat vagy valamilyen mesefigurát – is el szoktak helyezni, a baba nevével. Olyat is láttam, ahol a születési dátumot is kiírták. Így mindenki tudja, aki arra jár, hogy kisbaba van a háznál.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5


Kérdések a természetes szülésről

Oriskó Renáta

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

2015.6.2.    7