2011 – Marie Curie-Skłodowska éve


Cseh Gizella  2011.1.27. 5:07

1911-ben kapott kémiai Nobel-díjat Marie Curie-Sklodowska.

A nők számára tanulságos jubileum 2011. Kerek emékév, centenárium; 1911-ben kapta meg a lengyel születésű, de később Franciaországban letelepedett Marie Curie-Sklodowska vegyész és fizikus női mivoltában első kutatóként a kémiai Nobel-díjat. Sőt, (nőként) ő az egyetlen tudós, aki két különböző tudományágban is elnyerte ugyanazt az elismerést. Ebből az alkalomból az idei jubileum Marie Curie-Skłodowska emlékéve is egyben.

Maria Sklodowska 1867. november 7-én született Varsóban. Az orosz elnyomás alatt hazájában nem tanulhatott, a középiskola után nevelőnőként összekuporgatott pénzéből jutott el Párizsba. Nélkülözések közepette, de évfolyamelsőként szerzett matematika-, majd fizikatanári oklevelet a Sorbonne egyetemen. 1895-ben házasodott össze Pierre Curie kémikussal. Az immár Madame Curie férje laboratóriumában a Röntgen által felfedezett sugarakat és a Becquerel által feltalált uránsugárzást tanulmányozta, utóbbit ő nevezte el radioaktivitásnak. Módszert dolgozott ki a radioaktivitás mérésére.

Ekkor férje is bekapcsolódott a kutatásokba, amelyhez utolsó megtakarításaikat is felhasználták. 1898-ban jelentették be egy új – Marie hazájáról polóniumnak elnevezett – radioaktív elem felfedezését, s még abban az évben megtalálták a rádiumot is. A radioaktivitás felfedezéséért 1903-ban – Becquerellel megosztva – fizikai Nobel-díjat kaptak.

Ezt követően feladhatták a tanárkodást, Curie a Sorbonne-on kapott katedrát. Amikor Pierre-t 1906-ban halálra gázolták, a tanszék vezetését özvegye vette át, így ő lett a Sorbonne első női tanára. 1908-ban címzetes professzor lett, s 1910-ben megjelent a radioaktivitásról szóló korszakalkotó értekezése. 1911-ben a vegytiszta rádium előállításáért megkapta a kémiai Nobel-díjat. 1935-ben lánya és veje, Iréné Joliot-Curie és Frédéric Joliot-Curie is megkapta a kémiai Nobel-díjat a radioaktív sugárzás mesterséges úton való gerjesztéséért.

Madame Curie az első világháborúban megszervezte a francia katonai egészségügy röntgenhálózatát, s maga is röntgenkocsival járta a hadikórházakat. A radioaktivitás gyógyászati alkalmazásainak kidolgozására Párizsban megalapította a Rádium Intézetet. Marie Curie az általa felfedezett sugárzások áldozata lett; fehérvérűségben halt meg 1934. július 4-én, hamvait a párizsi Pantheonban helyezték végső nyugalomra.

Marie Curie-ről számos életrajz jelent meg, például lánya, Ève Curie tollából a Madame Curie (1937, 1986); Robert Reid Marie Curie (1974) és Françoise Giroud Marie Curie, a Life (1986) című alkotásai a legjelentősebbek.

2011 tehát Marie Curie-Skłodowska emlékéve. Ugyanakkor Marie Curie, a radioaktivitás kutatásának úttörője az a nő is, aki máig a legnagyobb hatással volt a tudományra – vélték 2009-ben (!) a New Scientist tudományos folyóirat internetes szavazásában résztvevők. Talán nem méltatlanul, hiszen Marie Curie-Skłodowska nagyon sokkal járult hozzá a természettudományok fejlődéséhez, s nem csupán saját munkájával – amelynek jelentőségét két Nobel-díja jól tükrözi –, hanem a magfizikusok és kémikusok későbbi nemzedékeire gyakorolt hatásával is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2