2011 – Marie Curie-Skłodowska éve


Cseh Gizella  2011.1.27. 5:07

1911-ben kapott kémiai Nobel-díjat Marie Curie-Sklodowska.

A nők számára tanulságos jubileum 2011. Kerek emékév, centenárium; 1911-ben kapta meg a lengyel születésű, de később Franciaországban letelepedett Marie Curie-Sklodowska vegyész és fizikus női mivoltában első kutatóként a kémiai Nobel-díjat. Sőt, (nőként) ő az egyetlen tudós, aki két különböző tudományágban is elnyerte ugyanazt az elismerést. Ebből az alkalomból az idei jubileum Marie Curie-Skłodowska emlékéve is egyben.

Maria Sklodowska 1867. november 7-én született Varsóban. Az orosz elnyomás alatt hazájában nem tanulhatott, a középiskola után nevelőnőként összekuporgatott pénzéből jutott el Párizsba. Nélkülözések közepette, de évfolyamelsőként szerzett matematika-, majd fizikatanári oklevelet a Sorbonne egyetemen. 1895-ben házasodott össze Pierre Curie kémikussal. Az immár Madame Curie férje laboratóriumában a Röntgen által felfedezett sugarakat és a Becquerel által feltalált uránsugárzást tanulmányozta, utóbbit ő nevezte el radioaktivitásnak. Módszert dolgozott ki a radioaktivitás mérésére.

Ekkor férje is bekapcsolódott a kutatásokba, amelyhez utolsó megtakarításaikat is felhasználták. 1898-ban jelentették be egy új – Marie hazájáról polóniumnak elnevezett – radioaktív elem felfedezését, s még abban az évben megtalálták a rádiumot is. A radioaktivitás felfedezéséért 1903-ban – Becquerellel megosztva – fizikai Nobel-díjat kaptak.

Ezt követően feladhatták a tanárkodást, Curie a Sorbonne-on kapott katedrát. Amikor Pierre-t 1906-ban halálra gázolták, a tanszék vezetését özvegye vette át, így ő lett a Sorbonne első női tanára. 1908-ban címzetes professzor lett, s 1910-ben megjelent a radioaktivitásról szóló korszakalkotó értekezése. 1911-ben a vegytiszta rádium előállításáért megkapta a kémiai Nobel-díjat. 1935-ben lánya és veje, Iréné Joliot-Curie és Frédéric Joliot-Curie is megkapta a kémiai Nobel-díjat a radioaktív sugárzás mesterséges úton való gerjesztéséért.

Madame Curie az első világháborúban megszervezte a francia katonai egészségügy röntgenhálózatát, s maga is röntgenkocsival járta a hadikórházakat. A radioaktivitás gyógyászati alkalmazásainak kidolgozására Párizsban megalapította a Rádium Intézetet. Marie Curie az általa felfedezett sugárzások áldozata lett; fehérvérűségben halt meg 1934. július 4-én, hamvait a párizsi Pantheonban helyezték végső nyugalomra.

Marie Curie-ről számos életrajz jelent meg, például lánya, Ève Curie tollából a Madame Curie (1937, 1986); Robert Reid Marie Curie (1974) és Françoise Giroud Marie Curie, a Life (1986) című alkotásai a legjelentősebbek.

2011 tehát Marie Curie-Skłodowska emlékéve. Ugyanakkor Marie Curie, a radioaktivitás kutatásának úttörője az a nő is, aki máig a legnagyobb hatással volt a tudományra – vélték 2009-ben (!) a New Scientist tudományos folyóirat internetes szavazásában résztvevők. Talán nem méltatlanul, hiszen Marie Curie-Skłodowska nagyon sokkal járult hozzá a természettudományok fejlődéséhez, s nem csupán saját munkájával – amelynek jelentőségét két Nobel-díja jól tükrözi –, hanem a magfizikusok és kémikusok későbbi nemzedékeire gyakorolt hatásával is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    6


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13


Plus size divat 2017-ben

PR-cikk

Milyen trendek várnak a teltekre a következő évben?

2016.12.21.    16


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2016.12.10.    21


Ne ossz meg minden fotót!

Palkó Emese

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.

2016.11.24.    22