A sokoldalú levendula


Póda Csenge  2024.6.18. 4:52

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

Talán szappanokra, különféle kozmetikumokra, illatszerekre gondolunk, vagy inkább egy nyári hűsítő szörpre, fagylaltra kezdünk el vágyni? Netán lelki szemeink előtt megjelenik maga a gyönyörű, hatalmas, lila bokor, melyet körberajongnak a legkülönfélébb lepkék, méhek, poszméhek, szenderek? Az is lehet, hogy a levendula gondolatától rögtön a Földközi-tenger partján látjuk magunkat, s érezzük, ahogy a végtelen nyugalom járja át testünket, miközben a meleg szellő simogatja bőrünket. De a levendula ennél jóval többet rejt magában, nézzünk csak utána!


A növényről

A valódi levendula (Lavandula angustifolia) Európa déli részein, a Földközi-tenger mellékén őshonos. Félcserjés, évelő, szárazságtűrő növény, mely igényli a sok napfényt (ami hatással van az illóolaj minőségére) és a meleget, jellemzően fagytűrő és kedveli a száraz, középkötött, jó vízelvezetésű talajokat. Európai elterjedésük a rómaiak hódításainak köszönhető, kik a tisztálkodáshoz, mosakodáshoz használatos levendulavizet és olajat nélkülözhetetlennek tartották. A latin lavare szó mosni jelentéséből adódóan nevét is innen eredeztetik. Magyarországon elsőként a Tihanyi-félszigeten telepítettek levendulást az 1920-as években, melyhez a szaporítóanyagot Franciaországból importálták – innen ered a valódi levendula másik neve, a francia levendula.


Levendula a kertben

Mielőtt levendulát ültetnénk, gondoljuk végig, mi célból tesszük. Ha dísznövényként szeretnénk hasznosítani, igazából saját elképzeléseink szerint helyezzük el a kertben, vagy teraszon bárhol, ahol bőven éri napsugárzás, viszont ha szeretnénk gyógynövényként hasznosítani és virágait fogyasztási célból begyűjteni, fontos, hogy ne kerüljön utcafrontra, hiszen utak mellett az elhaladó gépjárművek kipufogógázából a számunkra káros nehézfémek felhalmozódnak a növényi részekben. Elsőként ajánlott levendula palántát vásárolni, mivel magról szaporítani kissé nehézkes, alacsony a kelési siker. Később, ha a palántánk megnőtt, szaporíthatunk róla dugvánnyal vagy pedig az egész bokor tőosztásával. A bokrokat egymástól minimum fél méterre ültessük, mivel később terebélyesedni fognak. Minden tavasszal igénylik az alakító metszést, különben a bokrok felfásodnak, s ha a fás részig megmetszenénk, nem hoznának már új hajtásokat.

Virágzása június közepétől, végétől megkezdődik s a nyár folyamán gyönyörű lilában díszlenek a bokrok. Érdemes már a virágzás kezdetekor megkezdeni a gyűjtést. Fontos, hogy csak napos, szélmentes időben gyűjtsük be a virágokat. Legjobb, ha a szedést is megelőzően a bokrot sokat érte az erős napsugár, hiszen ilyenkor a legnagyobb a virág illóolaj-tartalma. Esős időben, illetve harmatos, nedves reggeleken ne gyűjtsünk. A virágos hajtásokat hosszan, metszőollóval vágjuk le, majd fogjuk csokorba, szorosan kössük össze a szárrésznél és lógassuk fel jól szellőző helyen, ahol nem éri a napsugár.


Gyógynövény

A valódi levendula illóolajban gazdag növény. A növényi drog maga a virág – ebben a növényi részben gyűlik össze a legtöbb hatóanyag, melyeknek köszönhetően a levendula különféle gyógyhatásai bizonyítottak. Kutatások többek közt kimutatták a levendula görcsoldó, nyugtató, stresszoldó, emésztésjavító, alvássegítő hatását, külsőleg alkalmazva pedig reuma és ideggyulladás kezelésére javallott.

Felhasználási lehetőségek

Levendula virágából készül gyógytea, melyet stresszes, túlterhelt időszakokban, alvászavarok és ideges szívdobogás esetén ajánlott esténként fogyasztani. Teája továbbá fokozza az epeműködést és serkenti az emésztést is. A virágból lepárlással állítják elő az illóolajat, melynek legnagyobb felhasználója a kozmetikai- és az illatszeripar, továbbá aromaterápiában is előszeretettel alkalmazzák. Otthon a nyugalom megteremtéséért érdemes fürdővízbe is önteni a forrázatából, lefekvés előtt pedig illóolajából szippantani, illetve kis párnába töltött szárított virágot szagolgatni.


Tartósítószer-mentes szörp recept

Ha levendulaszörpöt szeretnénk készíteni, otthon nagyon egyszerűen megtehetjük ezt. Virágzáskor gyűjtsük be az éppen virágzó hajtásokat és morzsoljuk le a szárról a virágokat. A szár alsó részét fogjuk össze szorosan a mutató- és a hüvelykujjunkkal és húzzuk azt felfelé egy határozott mozdulattal. 2 liter vízhez nagyjából 2-3 marék levendulavirágra lesz szükség.
Tiszta üvegedénybe helyezzük a virágokat, öntsük rá a 2 liter vizet, végül tegyünk hozzá 70 gramm étkezési citromsavat és szeleteljünk bele egy tisztított citromot. Az üvegedényt takarjuk le és hagyjuk, hogy a levendula 1-2 napig ázzon a vízben, mindeközben többször keverjük át. Ezután egy nagy lábasba szűrjük át az edényből a vizet, kicsit nyomkodjuk ki a citromot is, majd a lábast tegyük tűzre és keverjünk hozzá 2 kg cukrot. Lassú tűzön kevergetve olvasszuk fel a cukrot forrásig, majd forraljuk még kb. 5 percig. Ezután az előzőleg kimosott, sütőben 100 °C-on csírátlanított, még forró üvegekbe töltsük újra átszűrve a szirupot, majd a szintén sterilizált fedőket csavarjuk rá jó erősen.
Mikor mindegyik üveget megtöltöttük, egy széled edény helyezzünk a tűzhelyre, helyezzük bele a megtöltött üvegeinket és töltsük fel vízzel addig, hogy az üvegek feléig érjen. Ezután fedjük le az üvegeket nedves ronggyal és forraljuk fel a vizet – ezt nevezik nedves dunsztnak. Hagyjuk, hogy forrjon a víz, ez újra felforrósítja az üvegeket és a beletöltött szirupot is, így biztosított a sterilizálás.
A folyamat közben hangos pattogások jelzik majd, hogy az üvegedényben ragadt levegő már annyira felforrósodott, hogy „leszippantotta” a fedőt, ez jó jel, ne ijedjünk meg tőle! A pattanások után még nagyjából negyed órát forraljuk, majd hagyjuk, hogy a rongy alatt magától hűljön ki, másnap már készíthető is belőle szörp. Felbontásig tároljuk hűvös helyen pincében, spájzban vagy hűtőben, felbontás után csakis hűtőben.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2024.7.19.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.