Miért nem mondhatom ki?


Dráfi Emese  2009.10.6. 5:22

Miért nem mondhatom ki! Miért nem szabad kinyilvánítanom az érzelmeimet? Miért kell eltitkolnom?

Miért nem mondhatom ki, hogy tetszik nekem, hogy szeretem, és fontos a számomra? Hogy nem akarom elveszíteni!
Miért nem illik? Mert ez a férfiaknak nem tetszik? Mert akkor biztosak a dolgukban és már nem is kellek? Mert megijednek? Mert nem tudnak vele mit kezdeni? Mert akkor már nem kell vadászni?

Nem tudom, régen a nők hogyan tettek. Kimondhatták-e nyíltan a kedvelt vagy szeretett személynek, vagy várniuk kellett, amíg a férfi rájuk kacsintott, kezdeményezett, levelet irt, flörtölt, és végre elindult valami...

Mit kezdtek vajon a bennük megfogalmazódott, felgyülemlett rengeteg érzelemmel, érzéssel? Igaz az irodalomban olvashatunk e téren úttörő nőkről is. Pélául Tatjána levelében kerek perec leírja szenvedélyes érzelmeit.(milyen érdekes, hogy férfi tollából ered a levél!). És aki ismeri ezt a történetet, tudja, hogy a férfi (Anyegin) akkor kezdi csak értékelni és viszonozni ezt a mély érzelmet, amikor már késő.

Érdekes, hogy még mindig érvényben van a hagyományos férfi-női kapcsolatra vonatkozó etikett, ki kezdeményezzen, mikor, hogyan reagáljon a nő, mennyire legyen visszafogott, amikor már elindult a kapcsolat. Persze, ez mind rendben is van. Elméletileg.

De gyakorlatilag az a helyzet, hogy az idő haladtával a nők is merészebbek lettek. És igen, nem akarunk a babérjainkon ülni, és várakozni a végtelenségig. De ennek is meg van a maga oka. Mi nők őrült iramban haladunk előre, az élet minden területén bátrabbak, rámenősebbek vagyunk. Már nem élünk „burokban”, napi feladataink közé nemcsak a gyermeknevelés tartozik. Ezzel a férfiak nagy része még mindig nem tud mit kezdeni. Nem értik, mi folyik itt.

Válásom után, pár társkeresőn is körülnéztem. Sok férfi adatlapján ezt olvashattam: Ha megnyertem tetszésedet, írj! Én is írtam, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy javarésze még csak válaszra sem méltatott. Milyen érdekes, kezdeményezni nem akarnak, de ha egy nő kezdeményez, az sem tetszik nekik!!! Vontam le, ezt az elképesztő következtetést. És itt újra fel kell tennem a kérdést: Miért? Miért kell még mindig véka alá rejtenem, ha a másik tetszik?

De semmiképpen nem szeretnék általánosítani. Hiszen egyre több az olyan férfi, aki szintén „halad a korral”, és egy nő kezdeményezését, és érzelmeinek kinyilvánítását teljes mértékben elfogadja. Igaz, ez inkább a fiatalabb generációra jellemzőbb, akik már nem félnek és nem riadnak vissza attól, hogyha netán egy nő kezdeményez.

Végezetül talán csak annyit: a férfiak mindig azt hangoztatják, hogy a nő dönt. Ő dönti el, melyik férfi közül válasszon. Ez az ismerkedésnél így is van. De később már nem.

Kedves nőtársaim, ne áltassuk magunkat! Az a nagy helyzet, hogy a következő lépésben viszont mindig a férfi dönt. Ami sajnos nem mindig a mi javunkra dől el.Hozzászólások

Sanyi, 06. 10. 2009 09:26:25 oké
Kedves Emese! Érdekes vélemény a tiéd és sok helyen egyet kell értenem veled, de van amibe bele fogok kötni: a társkereső portálokon, ha írtál is valakinek, lehhet, hogy ő már nem látogatta azt az oldalt, mert időközben talált valakit. A másik dolog pedig az, hogy lehet, hogy a férfi mondja ki a következő döntést, az első után, de néha olyan döntést vagyunk kénytelenek meghozni, amit nem szívesen teszünk meg. Egyébként tényleg érdekes írás :) S.
Erzsébet, 06. 10. 2009 15:17:57
Szerintem ez az egész a neveltetésből indul. A lányokat ilyeneknek nevelik. Na jó, nem a mai lányokat, őket már nem igazán neveli senki. Ez az új generáció olyanokat is meg mer tenni, amit én még a legvadabb álmomban sem, sőt lehet, hogy nem is álmodom azokról a dolgokról...:)))) Amit a gimnazista unokahúgom mesélt az osztálytársnőiről... Nekik aztán nincs problémájuk: kimondják és meg is teszik. De a mi, "fiatalabb", generációnk azért még jó adag komplexust kapott útravalóul. Talán ez lehet az oka, hogy nem mondhatjuk ki, ám ha ki is mondjuk, mire megyünk vele...??? Ennyit így elsőre.:)))
Rika, 07. 10. 2009 22:19:44
Mert a nőknek mindezt nem illik kimondani, csak azért. Hogy is nézne ki a világ, ha a nő csak úgy odaállna a pasi elé, hogy kellesz nekem??? EL sem tudom képzelni!!! Szerintem minden jó úgy, ahogy van. A nő legyen passzív, a férfi legyen kezdeményező. Ez így van rendjén évezredek óta!!!
    
Sanyi, 08. 10. 2009 09:01:41 Re:
Miért nem illik kimondani? Miért, hogy nézne ki a világ? És miért is kéne a nőnek passzívnak lennie? Na látod kedves, ez a baj veletek, hogy néhányan annyira be vagytok gyöpösödve, hogy az már fájdalmas... ...amúgy meg nyugodtan égessünk el bárkit, akire rámutatnak és azut mondják, hogy "boszorkány", mert így volt évszázadokig, és akkor így volt rendjén!
    
Emese, 08. 10. 2009 09:24:13 Re:
En sem ertem, miert nem "illik". A vilag valtozik, ahogy benne mi nok es ferfiak is.Es igy akaratlanul valtoznak a szabalyok, a normak, "illemek". Erre keressuk a valaszt.Ha van valami a tarsolyodban , kerlek ird meg.
Rika, 08. 10. 2009 11:34:07
Lehet kedves Sándor, hogy igaza van. Játsszunk ela gondolattal hogy ha ön elé odaállna egy nő azzal hogy tetszel nekem le akarok veled feküdni, akkor ön örülne és nem látna ebben kivetnivalót. Én azonban el sem tudom ezt képzelni!!! Mi van akkor, ha a pasi körberöhög vagy kapok tőle egy megalázó véleményt??? Mihez kezdek akkor magammal??? Mekkora sokk lenne az nekem vagy más nőknek? Mert azért a nőnek lelke is van nem is akármekkora. Hát csak ezért gondolom én hogy jobb ha a nő kéreti magát mintha egyből nekiáll a pasinak, mert aztán fennáll a veszélye, hogy az illető pasi "leprostituáltozza" és nem hiszem hogy a jövőre nézve ez pozitív dolog egy nő életében. Hát csak ennyi, kedves Sándor!!!
    
Sanyi, 08. 10. 2009 15:56:21 Re:
Miért? Egy pasit "körberöhöghet" egy nő? Akkor milyen alapon hangoztatták a gyengébbik nem képviselői a történelem során megannyi alkalommal az eygenjogúság fogalmát???
Rika, 08. 10. 2009 11:38:17
Természetesen véleményem a cikk szerzőjének is szól. Bizonyára van elgé önbizalma hogy ilyen dolgokat ír , de mit tegyen az a nő akinek nincs??? Mit tegeyn az akitől távol áll ez a fajta hozzáállás de szeretne ismerkedni szeretné ha lenne egy partnere??? Akkor mit tegyen??? Menjen el egy önismereti kurzusra??? Attól kezdve le fogja tudni rohanni a pasit? Ha meg a kurzuson megnövelik az önbizalmát az se jelent semmit akkor sem biztos hogy sikere lesz az eléállós verzióval: kellesz nekem... Szeirntem jó az úgy hogy kéreti magát a nő. Ez a helyes magatartás.
Pandi, 08. 10. 2009 16:40:47
Csak úgy általánosságban megjegyezném, hogy aki nem lép, az azért nem, mert fél a visszautasítástól, "körberöhögéstől". Pedig, ha nem kockáztatunk, nem nyerünk. Én azt tartom, hogy nem szégyen megvallani, ha valakit szeretsz, de az sem mindegy, hogyan tesszük. Hogy mi van, ha nem sikerül? Tovább kell lépni.
Emese, 08. 10. 2009 21:31:35
Koszonom a velemenyeket, mindegyik nagyon ertekes, es elgondolkodtato. En egy dilemmat boncolgatok , ami sok notarsam gondolata is, es ugy veszem eszre a ferfiak is gondolkoznak ezen. Semmikep nem szabad ajtosul rohanni a hazba, ebben egyetertek, de kitartok abbeli velemenyem mellett, hogy ne rejtsuk veka ala erzelmeinket. DE! Mindig kell tudni a kinyilvanitas modjat, a helyet es idopontjat.
Mimóza, 10. 10. 2009 18:43:13
Jelentem én kimondtam a férfinak. Akit szerettem akit imádtam akiért meg is haltam volna. Százszor is meghaltam volna!!! Életemben soha még nem voltam olyan szerelmes!!! És kezdetben játszadozott velem. Azt hittem ő is azt érzi. És mi lett a vége????? Az hogy avégén azt mondta hiába is töröm magam ő nem úgy érez ahogy én. Nem tehet róla. Hetekig csak játszadozott velem!!!!! Akkor azt hittem ennél nagyobb megaláztatás már nem érhet. Azóta nem is ért. De azóta senkinek se mondom ki. És amíg élek nem fogom kimondani ha beledöglök se. Nekem az elég volt. Tehát igen kimondhatom kimondhatja mindenki. A végeredmény következményeit meg viseljük el. Akár egy egész életen át.
    
Emese, 11. 10. 2009 09:35:01 Re:
Hat ez szornyu! Pontosan errol beszelek! Miert nem mondhatjuk ki? Ha egyszer ugy erezzuk, hogy szeretjuk? A kimondott erzelmeinket soha nem szabad szegyellni, mert az szivbol jonnek. Velem is tortent ilyen, es egy nalam sokkal idosebb es bolcs asszony azt mondta: edes lanyom na bankodj. Az a ferfi nem volt melto hozzad,es az igaz szerelmedhez.Soha nem tett volna boldogga. Ne sajnald, hogy igy alakult. Es barmennyire is fajt akkor ez nekem, az ido ot igazolta.:)
@


Kapcsolódó cikkek

Miért nem mondja ki?

Angyal Sándor

Nem mindig tudja az ember, hogy mit akar kifejezni a gesztusok, rosszabb esetben a szavakat sem értjük meg.

2009.10.6.  12   

A rovat további cikkei

A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2024.6.18.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.