Nyelvtanulás


Kabók Zita  2009.2.18. 13:30

Sok szakértő szerint rossz nyelvérzék nincs, csak lusta diák.

A nyelvtanulás soha nem volt az erősségem, amit mindig a rossz nyelvérzékemnek tulajdonítottam. Fogtam is a fejem, amikor Angliába jöttem és megszenvedtem azért, amiért nem töltöttem még több időt a könyvek fölött. Hat év ittlétem alatt megtapasztaltam sok mindent ezen a téren, jó pár angol nyelvtanárral, vizsgabiztossal találkoztam ez idő alatt.

Nagyon sok tévhit él az otthoniak körében, amelyek helytelenségéről csak akkor bizonyosodtam meg, amikor Angliába kerültem. Ideérkezve hamis álmokat kergettem, például azt, hogy egy év alatt majd tökéletesen megtanulok angolul beszélni. Nem kell majd a szavakat magolnom, a nyelvtant sem kell értenem, minden megy magától, és egy szép napon majd úgy ébredek, hogy mindent értek, mindenkivel folyékonyan kommunikálok.

Ám rájöttem, hogy ez mégsem így van, s kezdtem azt hinni, hogy talán velem van a baj, és valamit rosszul csinálok. Miután a barátaim is ugyanezt tapasztalták, kicsit megnyugodtam. Persze kaptunk, hallottunk tippeket. Volt aki, azt mondta, az ő barátnője úgy tanult meg, hogy a gyerekeknek mesét olvasott. Volt, aki folyton a tévé előtt ült. De az „aranyszabályra” saját magamnak kellett rájönnöm: Tanulj keményen!

El is határoztam, hogy a kezembe veszem a dolgokat – a nyelvtanulás nem fog ki rajtam! A nyelviskola mellett kerestem egy magántanárt. Áttanulmányoztam a tankönyvből a fejezeteket, amelyeket az iskolában kihagytunk. Minden szót kikerestem és leírtam. Angol tévét bámultam, a rádióban beszélgetős műsorokat hallgattam, és igyekeztem mindig angolok között lenni. Sokszor füleltem mások párbeszédére a buszon, vonaton, bárhol. A házi feladataimat kivétel nélkül megcsináltam. A nyelvtankönyvemet salátára lapoztam, és mindaddig olvastam egy-egy fejezetet, míg meg nem értettem, hogy miről van szó. Nem sok dicséretben részesültem, pláne amikor nem értettem, mit kérnek tőlem, vagy amikor a munkában utasításokat kaptam, és pont az ellenkezőjét végeztem el. De lassan megtanultam a szövegkörnyezetből, hanglejtésből kikövetkeztetni, mit is akarnak tudatni velem és rájöttem, hogy nem kell mindig minden szót érteni ahhoz, hogy az egész mondanivalót megértsük.

Az angol nyelvben a kiejtés nagyon fontos, és ha egy magánhangzót máshogy mondunk, teljesen más értelmet kap a szó. Ezért fontos, hogy a tanulás legelején, amikor nem vagyunk biztosak egy-egy szó kiejtésében, nézzük meg a szótárban, és rögzítsük magunkban. A berögződött hibák végigkísérhetnek bennünket nagyon sokáig, és még több helytelen kifejezés elsajátításához vezetnek. Ha rádiót hallgatunk, vagy tévét nézünk, nyugodtan ismételjük el, amit mondanak, egy-egy szót, kifejezést, vagy akár az egész mondatot. Ez a beszédkészségünket is fejleszti majd. A rádióban, tévében általában gyorsan beszélnek – ha megpróbáljuk elismételni, amit mondanak, eme készségünket is tovább fejleszthetjük. Ez főleg a telefonálásnál fontos, amikor nagyon gyorsan kell reagálni és összerakni a mondatokat, ráadásul mivel nem látjuk a beszelőt, mimika nélkül sokkal nehezebb megérteni a mondanivalót. Ez ugyanúgy visszafele is igaz, az akcentusunknak tisztábbnak, érthetőbbnek kell lennie, ha a hallgató minket nem lát. Tanuljunk meg példamondatokat, mert ezek segítenek majd hasonló mondatok megfogalmazásában.

Az íráskészség is nagyon fontos. Ezt legfőképpen olvasással sajátíthatjuk el. Ha tévét nézünk, kapcsoljuk be a feliratozást, így nemcsak a kiejtést, de a szöveg helyes írását is könnyebben elsajátítjuk. Az olvasott szöveg megértését is gyakorolni kell. Olyan anyagot válasszunk, ami nem veszi el a kedvünket, nem túl nehéz. Nem kell mindjárt a The Timest olvasni, vegyük mindenféle magazinokat, pletykalapokat vagy tinédzsereknek szóló újságokat. Legjobb, ha kiírjuk a szókapcsolatokat vagy még jobb, ha az egész mondatot. Minden újság más stílusú és szövegszerkezetű anyagokat publikál, tehát fontos hogy ne ragadjunk le egynél! Szavakat soha ne tanuljunk egymagukban, mert szókapcsolatokban, élő szövegkörnyezetből kiragadott mondatok alapján tudjuk azokat a legjobban megtanulni.

Nem kell ahhoz külföldön élnünk, hogy jól megtanuljunk egy nyelvet. Bárhol tudunk barátokat szerezni az interneten, akikkel lehet on-line is beszélgetni, s a legtöbb angol rádió és angol műsor az interneten is elérhető. A nyelviskolák többségében pedig angol anyanyelvű tanárok oktatnak, akikkel élő konverzációt folytathatunk. Nem mindegy azonban az se, hogy ki az angol tanárunk. Az sem, hogy Anglia melyik részéről származik. A különböző dialektusok, akcentusok megnehezíthetik a tanulást és mi sem fogunk tisztán beszélni. Sok olyan fiatal tanít otthon, a kontinensen, angolt, aki csak egy-két évig élt Angliában. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy az illető megfelelően kvalifikált-e. Nem elég, ha valaki beszélni tud. A nyelvtan tanítása kitűnő szakértelmet igényel. Ha a tanárunkkal beszélünk, kérjük meg, hogy mindig javítson ki, ha valamit rosszul mondunk, hogy a rossz beidegződésektől megszabaduljunk.

Ami pedig a legfontosabb, hogy ne engedjük, hogy a kedvünket bármi is elvegye! Legyünk kitartóak és folytassuk a tanulást, ne adjunk senki véleményére, ha mondjuk, kinevetnek. Az idegen nyelv tanulása egy életre szóló folyamat, a tudásunkat mindig tudjuk tökéletesíteni, új ismeretlen frázisokkal bővíteni, vagy új szakterületen specializálódni. Mint ahogyan a saját anyanyelvünkben sem ismerünk minden egyes szót, nem lenne reális elvárás ez egy idegen nyelvterületen sem.

Próbáljuk használni az idegen nyelvet, keressünk barátokat, beszéljünk, írjunk, mert a sikeres konverzáció, vagy a fogalmazás hihetetlen erőt ad a folytatáshoz!

Sok sikert!

Angol oldalak, melyek segítségünkre lehetnek a nyelvtanulásban:

http://www.bbc.co.uk/iplayer/ (BBC tévé legutolsó heti adása elérhető, de az összes BBC rádiócsatorna is)
http://www.itv.com/ITVPlayer/default.html (az ITV csatornái 30 napra visszamenőleg)

A legismertebb angliai lapok:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/ (The Times)
http://www.guardian.co.uk/ (Guardian)
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/(The Sun)

Pletykalapok:
www.hellomagazine.comHozzászólások

KRIZNU, 06. 10. 2009 13:57:55 nyelvtanulás
Sziasztok, lelkes nylevtanulók figyelmébe ajánlom azt az oldalt, amit nemrég találtam, képek is vannak fenn. Én, mint lelkes kezdő szívesen tanulok belőle, pontokat is lehet gyűjteni... képfeltöltés egyebek, játékos szótanulás. www.kirzen.com Jó szórakozást!
@


A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.