Takarékoskodjunk együtt! (3)


Faar Ida  2012.10.22. 4:30

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a szeptemberi iskolakezdés sok gyermekes család zsebét ürítette ki.

Spórolás az iskolában

A drága tankönyvek, írószerek, táskák megvásárlása óriási terhet ró az amúgy is szűkösen élőkre, hát még, amikor a szülő azzal is szembesül, hogy csemetéje már nem fér bele a tavalyi nadrágba, ingbe, blúzba, cipőbe... Sokszor megoldhatatlan feladatnak tűnik ezekre is előteremteni a rávalót, de higgyék el: okosan gazdálkodva, és frappáns ötleteket alkalmazva minden megoldható.
Hogyan?
Következzék néhány tipp!

Már a tanszerek beszerzésénél érdemes résen lenni. Iskolakezdés előtt és után a szupermarketek igyekeznek megszabadulni a szezonális termékektől (füzetek, ceruzák, tolltartók, stb.), és ilyenkor még az addiginál is olcsóbban kínálják őket. Érdemes ilyenkor, a későbbi árhoz képest féláras termékekből többet vásárolni, hiszen az indító füzetcsomag úgysem lesz elég egész tanévre.
A gyerekek egy része szeretné, ha az ő dolgai is a manapság legdivatosabb rajzfigurákkal lenne díszítve. Tapasztalható, milyen jól működik a cégek marketingje, csak az a gond, hogy e termékek sokkal drágábbak normál társaiknál. A megoldás egyszerű: kis kézügyességgel, néhány a rajzfigurát tartalmazó magazinnal és ragasztóval a normál füzetekből „menő” füzet varázsolható.

Ruházat
A legszerencsésebbek talán azok a diákok, akiknek az iskolájában kötelező az egyenruha vagy az iskolaköpeny viselése. Így nem kell amiatt aggódnia egyetlen szülőnek sem, hogy a társadalmi különbségek élesen kirajzolódnak a gyerekek között.
De ahol mindenki olyan ruhában jár, amilyenben akar, hamar csúfolódás, irigykedés ütheti fel a fejét. Mindenesetre, ha anyagi helyzetünk nem engedi meg, hogy a gyermekünk is „beálljon” a sorba, érdemes idejekorán elmagyarázni neki azt a megcáfolhatatlan tényt, hogy a „nem a ruha teszi az embert”. És attól, hogy nem márkajeles ruhákat hord, ő ugyanolyan okos, ügyes, és szeretnivaló. Nagyon sokat lehet spórolni azzal is, ha a gyerekek „családon” belül megöröklik egymás kinőtt ruháit. (Nemcsak a szűkebb családról beszélek, hanem a kiterjedtebb rokonságról is.)

Étkezés
Igaz, hogy az iskolai étkeztetés mindenhol elérhető, de általában az otthoni kiadós reggeli után sem biztos, hogy kibírják a nebulók délig szédelgés nélkül. Többféle szempontból is érdemes tízóraival útnak indítani gyermekeinket: egyrészt kontrollálmi tudjuk, mit eszik (a büfében, vagy az útba eső kisboltban biztosan csokira, chipsre, energiaitalra esne a választása), másrészt olcsóbb is. Érdemes rendszeresíteni egy uzsonnás dobozt is az étel szállítására (erre megfelel egy közepes méretű fedeles műanyag doboz is), így nem kell minden áldott nap újabb nejlontasakkal szennyezni a környezetet.

Kirándulások...
...és az a bizonyos „osztálypénz”
Elkerülhetetlen a befizetése, már ha nem szeretnénk szomorúságot okozni a lelkesen készülődő kisdiáknak. Azért nem árt a szülőnek egyeztetnie a pedagógussal, hogy olyan helyre szervezzék ezen kiruccanásokat, ahol megfizethetőek a szolgáltatások.

Rendezvények
Érdemes aktívan részt venni a szervezési és lebonyolítási folyamatokban, otthon sütött süteményekkel, és otthon elkészített szendvicsekkel Mindenki jobban jár, mintha egy külsős céget bíznának meg az elkészítésével. Tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy miképp vigyázzanak a holmijaikra. Fontos, hogy tisztában legyenek az eszközök rendeltetésszerű használatával (pl. a vonalzó nem kardozásra való), azzal miképp kell rendben tartani azokat, és azzal, hogy a pótlásuk sokba kerül.

Zsebpénz
Soha ne honoráljuk a jó teljesítményt pénzzel. Határoljuk el teljesen az anyagiakat a tanulás eredményességétől. A tanulás legyen természetes elvárás, a zsebpénz pedig egy olyan keretösszeg, amellyel egy hónapban gazdálkodhat.

Közlekedés
A legolcsóbb természetesen, ha a gyereke gyalog vagy biciklivel jár iskolába. De ez sokszor kivitelezhetetlen a gyermek kora, vagy az iskola távolsága miatt. Ilyenkor érdemes több szülőnek összefognia és hetente felváltva vállalva a sofőr szerepét – fuvarozni a gyerekeket.

Tornazsák
Fölösleges pénzkidobás lenne megvásárolni: egy kissé ellenállóbb szövet, és egy működő varrógép segítségével, játszi könnyedséggel magunk is megvarrhatjuk.

Kötelező és ajánlott olvasmányok
Irány a könyvtár! Hiszen erre találták ki, ahogy az interneten elérhető e-könyveket is.(Bár a papír alapú könyvolvasás élményét semmivel sem lehet helyettesíteni.)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Takarékoskodjunk együtt! (2)

Faar Ida

A napokban került napvilágra egy felmérés eredménye, miszerint az élelmiszerek mintegy fele végzi a kukában.

2012.9.27.   


Takarékoskodjunk együtt! (1)

Faar Ida

Tippek, hogy több maradjon mindannyiunk zsebében...

2012.9.14.   

A rovat további cikkei

Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1