Takarékoskodjunk együtt! (3)


Faar Ida  2012.10.22. 4:30

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a szeptemberi iskolakezdés sok gyermekes család zsebét ürítette ki.

Spórolás az iskolában

A drága tankönyvek, írószerek, táskák megvásárlása óriási terhet ró az amúgy is szűkösen élőkre, hát még, amikor a szülő azzal is szembesül, hogy csemetéje már nem fér bele a tavalyi nadrágba, ingbe, blúzba, cipőbe... Sokszor megoldhatatlan feladatnak tűnik ezekre is előteremteni a rávalót, de higgyék el: okosan gazdálkodva, és frappáns ötleteket alkalmazva minden megoldható.
Hogyan?
Következzék néhány tipp!

Már a tanszerek beszerzésénél érdemes résen lenni. Iskolakezdés előtt és után a szupermarketek igyekeznek megszabadulni a szezonális termékektől (füzetek, ceruzák, tolltartók, stb.), és ilyenkor még az addiginál is olcsóbban kínálják őket. Érdemes ilyenkor, a későbbi árhoz képest féláras termékekből többet vásárolni, hiszen az indító füzetcsomag úgysem lesz elég egész tanévre.
A gyerekek egy része szeretné, ha az ő dolgai is a manapság legdivatosabb rajzfigurákkal lenne díszítve. Tapasztalható, milyen jól működik a cégek marketingje, csak az a gond, hogy e termékek sokkal drágábbak normál társaiknál. A megoldás egyszerű: kis kézügyességgel, néhány a rajzfigurát tartalmazó magazinnal és ragasztóval a normál füzetekből „menő” füzet varázsolható.

Ruházat
A legszerencsésebbek talán azok a diákok, akiknek az iskolájában kötelező az egyenruha vagy az iskolaköpeny viselése. Így nem kell amiatt aggódnia egyetlen szülőnek sem, hogy a társadalmi különbségek élesen kirajzolódnak a gyerekek között.
De ahol mindenki olyan ruhában jár, amilyenben akar, hamar csúfolódás, irigykedés ütheti fel a fejét. Mindenesetre, ha anyagi helyzetünk nem engedi meg, hogy a gyermekünk is „beálljon” a sorba, érdemes idejekorán elmagyarázni neki azt a megcáfolhatatlan tényt, hogy a „nem a ruha teszi az embert”. És attól, hogy nem márkajeles ruhákat hord, ő ugyanolyan okos, ügyes, és szeretnivaló. Nagyon sokat lehet spórolni azzal is, ha a gyerekek „családon” belül megöröklik egymás kinőtt ruháit. (Nemcsak a szűkebb családról beszélek, hanem a kiterjedtebb rokonságról is.)

Étkezés
Igaz, hogy az iskolai étkeztetés mindenhol elérhető, de általában az otthoni kiadós reggeli után sem biztos, hogy kibírják a nebulók délig szédelgés nélkül. Többféle szempontból is érdemes tízóraival útnak indítani gyermekeinket: egyrészt kontrollálmi tudjuk, mit eszik (a büfében, vagy az útba eső kisboltban biztosan csokira, chipsre, energiaitalra esne a választása), másrészt olcsóbb is. Érdemes rendszeresíteni egy uzsonnás dobozt is az étel szállítására (erre megfelel egy közepes méretű fedeles műanyag doboz is), így nem kell minden áldott nap újabb nejlontasakkal szennyezni a környezetet.

Kirándulások...
...és az a bizonyos „osztálypénz”
Elkerülhetetlen a befizetése, már ha nem szeretnénk szomorúságot okozni a lelkesen készülődő kisdiáknak. Azért nem árt a szülőnek egyeztetnie a pedagógussal, hogy olyan helyre szervezzék ezen kiruccanásokat, ahol megfizethetőek a szolgáltatások.

Rendezvények
Érdemes aktívan részt venni a szervezési és lebonyolítási folyamatokban, otthon sütött süteményekkel, és otthon elkészített szendvicsekkel Mindenki jobban jár, mintha egy külsős céget bíznának meg az elkészítésével. Tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy miképp vigyázzanak a holmijaikra. Fontos, hogy tisztában legyenek az eszközök rendeltetésszerű használatával (pl. a vonalzó nem kardozásra való), azzal miképp kell rendben tartani azokat, és azzal, hogy a pótlásuk sokba kerül.

Zsebpénz
Soha ne honoráljuk a jó teljesítményt pénzzel. Határoljuk el teljesen az anyagiakat a tanulás eredményességétől. A tanulás legyen természetes elvárás, a zsebpénz pedig egy olyan keretösszeg, amellyel egy hónapban gazdálkodhat.

Közlekedés
A legolcsóbb természetesen, ha a gyereke gyalog vagy biciklivel jár iskolába. De ez sokszor kivitelezhetetlen a gyermek kora, vagy az iskola távolsága miatt. Ilyenkor érdemes több szülőnek összefognia és hetente felváltva vállalva a sofőr szerepét – fuvarozni a gyerekeket.

Tornazsák
Fölösleges pénzkidobás lenne megvásárolni: egy kissé ellenállóbb szövet, és egy működő varrógép segítségével, játszi könnyedséggel magunk is megvarrhatjuk.

Kötelező és ajánlott olvasmányok
Irány a könyvtár! Hiszen erre találták ki, ahogy az interneten elérhető e-könyveket is.(Bár a papír alapú könyvolvasás élményét semmivel sem lehet helyettesíteni.)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Takarékoskodjunk együtt! (2)

Faar Ida

A napokban került napvilágra egy felmérés eredménye, miszerint az élelmiszerek mintegy fele végzi a kukában.

2012.9.27.   


Takarékoskodjunk együtt! (1)

Faar Ida

Tippek, hogy több maradjon mindannyiunk zsebében...

2012.9.14.   

A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.