Takarékoskodjunk együtt! (3)


Faar Ida  2012.10.22. 4:30

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a szeptemberi iskolakezdés sok gyermekes család zsebét ürítette ki.

Spórolás az iskolában

A drága tankönyvek, írószerek, táskák megvásárlása óriási terhet ró az amúgy is szűkösen élőkre, hát még, amikor a szülő azzal is szembesül, hogy csemetéje már nem fér bele a tavalyi nadrágba, ingbe, blúzba, cipőbe... Sokszor megoldhatatlan feladatnak tűnik ezekre is előteremteni a rávalót, de higgyék el: okosan gazdálkodva, és frappáns ötleteket alkalmazva minden megoldható.
Hogyan?
Következzék néhány tipp!

Már a tanszerek beszerzésénél érdemes résen lenni. Iskolakezdés előtt és után a szupermarketek igyekeznek megszabadulni a szezonális termékektől (füzetek, ceruzák, tolltartók, stb.), és ilyenkor még az addiginál is olcsóbban kínálják őket. Érdemes ilyenkor, a későbbi árhoz képest féláras termékekből többet vásárolni, hiszen az indító füzetcsomag úgysem lesz elég egész tanévre.
A gyerekek egy része szeretné, ha az ő dolgai is a manapság legdivatosabb rajzfigurákkal lenne díszítve. Tapasztalható, milyen jól működik a cégek marketingje, csak az a gond, hogy e termékek sokkal drágábbak normál társaiknál. A megoldás egyszerű: kis kézügyességgel, néhány a rajzfigurát tartalmazó magazinnal és ragasztóval a normál füzetekből „menő” füzet varázsolható.

Ruházat
A legszerencsésebbek talán azok a diákok, akiknek az iskolájában kötelező az egyenruha vagy az iskolaköpeny viselése. Így nem kell amiatt aggódnia egyetlen szülőnek sem, hogy a társadalmi különbségek élesen kirajzolódnak a gyerekek között.
De ahol mindenki olyan ruhában jár, amilyenben akar, hamar csúfolódás, irigykedés ütheti fel a fejét. Mindenesetre, ha anyagi helyzetünk nem engedi meg, hogy a gyermekünk is „beálljon” a sorba, érdemes idejekorán elmagyarázni neki azt a megcáfolhatatlan tényt, hogy a „nem a ruha teszi az embert”. És attól, hogy nem márkajeles ruhákat hord, ő ugyanolyan okos, ügyes, és szeretnivaló. Nagyon sokat lehet spórolni azzal is, ha a gyerekek „családon” belül megöröklik egymás kinőtt ruháit. (Nemcsak a szűkebb családról beszélek, hanem a kiterjedtebb rokonságról is.)

Étkezés
Igaz, hogy az iskolai étkeztetés mindenhol elérhető, de általában az otthoni kiadós reggeli után sem biztos, hogy kibírják a nebulók délig szédelgés nélkül. Többféle szempontból is érdemes tízóraival útnak indítani gyermekeinket: egyrészt kontrollálmi tudjuk, mit eszik (a büfében, vagy az útba eső kisboltban biztosan csokira, chipsre, energiaitalra esne a választása), másrészt olcsóbb is. Érdemes rendszeresíteni egy uzsonnás dobozt is az étel szállítására (erre megfelel egy közepes méretű fedeles műanyag doboz is), így nem kell minden áldott nap újabb nejlontasakkal szennyezni a környezetet.

Kirándulások...
...és az a bizonyos „osztálypénz”
Elkerülhetetlen a befizetése, már ha nem szeretnénk szomorúságot okozni a lelkesen készülődő kisdiáknak. Azért nem árt a szülőnek egyeztetnie a pedagógussal, hogy olyan helyre szervezzék ezen kiruccanásokat, ahol megfizethetőek a szolgáltatások.

Rendezvények
Érdemes aktívan részt venni a szervezési és lebonyolítási folyamatokban, otthon sütött süteményekkel, és otthon elkészített szendvicsekkel Mindenki jobban jár, mintha egy külsős céget bíznának meg az elkészítésével. Tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy miképp vigyázzanak a holmijaikra. Fontos, hogy tisztában legyenek az eszközök rendeltetésszerű használatával (pl. a vonalzó nem kardozásra való), azzal miképp kell rendben tartani azokat, és azzal, hogy a pótlásuk sokba kerül.

Zsebpénz
Soha ne honoráljuk a jó teljesítményt pénzzel. Határoljuk el teljesen az anyagiakat a tanulás eredményességétől. A tanulás legyen természetes elvárás, a zsebpénz pedig egy olyan keretösszeg, amellyel egy hónapban gazdálkodhat.

Közlekedés
A legolcsóbb természetesen, ha a gyereke gyalog vagy biciklivel jár iskolába. De ez sokszor kivitelezhetetlen a gyermek kora, vagy az iskola távolsága miatt. Ilyenkor érdemes több szülőnek összefognia és hetente felváltva vállalva a sofőr szerepét – fuvarozni a gyerekeket.

Tornazsák
Fölösleges pénzkidobás lenne megvásárolni: egy kissé ellenállóbb szövet, és egy működő varrógép segítségével, játszi könnyedséggel magunk is megvarrhatjuk.

Kötelező és ajánlott olvasmányok
Irány a könyvtár! Hiszen erre találták ki, ahogy az interneten elérhető e-könyveket is.(Bár a papír alapú könyvolvasás élményét semmivel sem lehet helyettesíteni.)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Takarékoskodjunk együtt! (2)

Faar Ida

A napokban került napvilágra egy felmérés eredménye, miszerint az élelmiszerek mintegy fele végzi a kukában.

2012.9.27.   


Takarékoskodjunk együtt! (1)

Faar Ida

Tippek, hogy több maradjon mindannyiunk zsebében...

2012.9.14.   

A rovat további cikkei

Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5