Találmányok


Halász Kata  2011.5.16. 4:42

Melyek megváltoztatták a nők életét (2.rész).

Olyan lista ez, mely gyökeres változásokat hozott a gyengébbik nem mindennapjaiban. Nem csak találmányok ezek, vannak köztük felfedezések és olyan korábban már létező dolgok is, mely a nők kezében egyszerű tárgyakból különleges jelentéssel bíró szimbólumokká váltak.

Melltartó

A szép női mell látványának egy férfi sem tud nemet mondani, épp ezért a nők legnagyobb fegyvere a melltartó. Nem is gondolnánk, hogy történelme egészen az időszámításunk előtti 2500-as évekig nyúlik vissza, amikor a krétai nők mélyen dekoltált mellénykével igyekeztek megemelni mellüket. Később a kényelemé lett a főszerep, amit a 16. században szorított háttérbe a kínzóeszköznek is kiválóan alkalmas fűző. Majd 1889-ben a francia fűzőkészítő, Herminie Cadolle olyan kebelformáló alsóneműt készített, ami már vállpántok segítségével, tehát nem alulról tartja a melleket. Az első kezdetleges prototípust 1893-ban Marie Tucek tökéletesítette: az ő kosaras melltartója hasonló felépítésű volt, mint a mai darabok. Az I. világháború idejére esett a melltartó-evolúció következő lépcsőfoka, amikor nők tömegei kényszerültek munkába állni és ismét a hordhatóság lett a legfontosabb. A 30-as években újra a domborulatok kihangsúlyozása került a középpontba, majd a II. világháború újabb fordulatot hozott: a pamutot és a selymet felváltották a szintetikus anyagok.
A melltartó igaz fénykora 1950-es évekre tehető, hála Marilyn Monroe-nak és Anita Ekbergnek, ekkor jelentek meg az első pánt nélküli verziók. A következő évtized feminista mozgalma és a nyilvános melltartó-égetések majdnem bukáshoz vezettek, de aztán eljött 1994 és a Wonderbra, ami óriási karriert futott be világszerte.

Szolárium

Az első beltéri napozó lámpákat egy német gyógyszercég fejlesztette ki 1903-ban, hogy így gyógyítsa a D-vitamin hiányában szenvedő betegeket. Sokkal később, 1970-ben egy szintén német tudós, Friedrich Wolff azt vizsgálta, milyen hatással van az atléták szervezetére az UV-fény. Amikor felfedezte, hogy a lámpa mellékhatása a barnulás, megalapozta egy új iparág sikerét. A szolárium szülőföldje tehát Németország, innen terjedt el a mesterséges barnaság divatja előbb Európában, majd az Egyesült Államokban.Önsegítő könyvek

Önsegítő könyvek régebb óta léteznek, mint gondolnánk. A Buddhának tulajdonított Dhammapada a legősibb buddhista bölcsmondás-gyűjtemény, mely 26 fő témát ölel át, mint például hogyan győzzük le a haragunkat, hogyan mondjunk le szenvedélyeinkről és hogyan érjük el az erkölcsi tisztaságot. Tágan értelmezve a Bibliát is az önsegítő könyvek közé sorolhatjuk, de az igazi „boom” csak az 1970-es évek Amerikájában jött el, melynek előfutára az 1967-ben megjelent I’m OK – You’re OK című könyv volt. Hamarosan az egész világon megállíthatatlanul elterjedt az önsegítő irodalom, melyek az élet minden apró problémáira megoldást próbálnak nyújtani. A technika fejlődését az önsegítő iparág is kihasználta, a 80-as években megjelentek az első ilyen típusú audió anyagok, televíziós műsorok, filmek és szemináriumok.

GPS

Minden 1957-ben, a Szputynik fellövésével kezdődött. A kutatók hamar rájöttek, hogy rádiójelekkel be lehet mérni a műhold pillanatnyi helyzetét, de ez fordítva is működik: a földön bárki meghatározhatja saját pozícióját. Az első navigációs rendszer neve Transit volt, melyet az USA haditengerészete tesztelt 1960-ban. A rendszer hiányossága az volt, hogy csak óránként egyszer lehetett vele mérni. 1973-ban pár katonai vezető előállt a Védelmi Navigációs Műhold Rendszer ötletével, az ehhez használt műholdakat Navstar-GPS névre keresztelték el. 1983-ban a Korean Air Lines egyik járatát szovjet területen. Ennek hatására Ronald Reagen kezdeményezte eyg szabadon használható és bárki számára elérhető GPS rendszer kiépítését. Az első műholdat 1989-ben lőtték fel, majd folyamatosan a következőket, a huszonnegyedik 1994-ben. Bár az amerikai hadsereg bizonyos területeken jelentősen lekorlátozhatja a bemérési pontosságot, a mai GPS-ek 20 méteres pontosságúak.
Ma már természetes, hogy pártízezer forintos mobiltelefonok is segítenek a tájékozódásban, illetve rengeteg olyan szolgáltatás megjelent, melyek mind a GPS rendszerre támaszkodnak.

+1 találmány, ami megnehezítette a nők életét:

A fogyókúra

Régebben a kövérség a gazdagság jele volt, az étkezésről való önkéntes lemondás a szerzetesek, remeték sajátja volt. Az alakformáló fehérnemű ősanyja a fűző, mely ugyan roppant kényelmetlen és egészségtelen viselet volt, de a nemkívánatos hurkák leszorításával darázsderekat varázsoltak maguknak az alkatilag kevésbé szerencsések is.
A „fogyisok” előfutára Sissy volt, akinek étkezési zavarai inkább az anorexia úttörőjévé tették. Az 1920-as években a gusztustalan bélféreg segítségével érték el az áhított testsúlyt a nők, mint például a híres operaénekes, Maria Callas. A 20. század 30-as éveinek másik nagy divatja a vegetarianizmus volt, melynek csak az egyik mellékhatása a testsúlyvesztés, a fő cél a hús nélküli, vagyis egészséges élet. Hamarosan megjelentek az első mesterséges fogyasztótabletták, mint például a hashajtó vagy az anyagcsere-gyorsító. Később felfedezték az amfetaminszármazékokat, melyeknek élénkítő hatását háborús célokra is használták. A kezdetben bombázó- és vadászgéppilóták által használt élénkítők utódainak egyike az Ecstasy. A mai fogyasztó tabletták sem képesek csodát tenni, rendszeres mozgás nélkül gyakorlatilag semmit nem érnek, de legalább nem okoznak olyan súlyos egészségkárosodást vagy függőséget, mint elődeik.
A diéta tehát nem modern találmány. Az 1800-as évek elején egy temetkezési vállalkozó, William Banting saját módszerrel szabadult meg 19 kg-tól: száműzte étrendjéből többek között a kenyeret, vajat, cukrot és a krumplit. 1863-ban megjelent Nyilvános levél a testességről című könyve a fogyókúrázók bibliája lett. Minél kényelmesebb lett a hétköznapi ember élete, annál több ember kezdett fogyókúrába, a 20. században már egymás után bukkantak fel a legkülönfélébb és leghajmeresztőbb módszerek. A La Parle fogyókúrás szappan például azt ígérte, hogy lemossa a pluszkilókat, a Graybar Stimulator tornagép segítségével pedig leugrálnak a kilók az emberről.
Ma már ugyan toleránsabbak az emberek, de még mindig divat a kisportolt, karcsú test, azt tartja egészségesnek a társadalmi gondolkodás. Egyre hatalmasabb a fogyókúrára épülő iparág nem beszélve a plasztikai sebészet térnyeréséről. Ennek ellenére az amerikai társadalom kétharmada küzd túlsúllyal vagy kövérséggel, a gyermekkori elhízás pedig háromszorosára nőtt az elmúlt 30 évben.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Találmányok

Halász Kata

Melyek megváltoztatták a nők életét (I.rész).

2011.2.7.    7

A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    45


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5