Karácsony Angliában


Kabók Zita  2005.12.6. 19:45

Az angolok sokat köszönhetnek Charles Dickensnek, akinek meséje örökre összefonódott a karácsonnyal.

A történet egy kuporgató és zsugori idős emberről szól, aki több látomás révén hirtelen rájön a karácsony igaz küldetésére. A történet feldolgozása minden évben emberek ezreit vonzza a képernyő elé, hogy újra és újra megnézzék e csodálatos történetet, mely még manapság is nagy hatással bír -- annak ellenére, hogy a karácsonyaink teljesen reklámközpontúvá és kommersszé váltak.

--A másik hagyományőrző szokás az angol karácsony keretében a látványos tündérrevü, melynek megtekintése már családi hagyománynak minősül. A történet olyan ősi eredetű meséken alapul, mint például a Hamupipőke vagy a Peter Pan (Pán Péter), s amely előadásformája Victoria királynő uralkodása ideje alatt alakult ki. A tündérmesében a hőst egy fiatal nő játssza, a vicces szereplőket pedig férfiak -- szörnyű és rettenetes jelmezt öltve. A rosszfiú szerepe tényleg nagyon visszataszító, a tehenet pedig természetesen két ember játssza egy jelmezbe öltözve. A kétértelmű tréfákkal tűzdelt humorzáporba a közönséget is bevonják. Különös, de az angol karácsony csak a tündérmesével nyeri el igazi karácsonyi szellemét Angliában.

A karácsonyt megelőző napokon nem ritkaság, hogy sapkába és kesztyűbe öltözött fiatalok, gyertyákkal kezükben, kórusban karácsonyi dalokat énekelnek. Az így gyűjtött aprópénzt aztán jótékony célokra fordítják. Karácsony éjszakáján (december 25-én) a gyerekek egy pohár konyakot és húsos pitét készítenek ki a télapónak, répát és egy tál vizet pedig a rénszarvasnak. Karácsony reggelén (december 26-án) az első és legfontosabb tennivaló bebújni a karácsonyfa alá, és kibányászni a télapó által elrejtett ajándékokat. Az emberek többsége ezután hálaadó misén vesz részt a templomban. A karácsonyi ebéd általában 2 és 4 óra között zajlik. A fényűző étkészlettel megterített és gyertyákkal díszített, pompázó karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke a híres karácsonyi játékpukkantó (angol megnevezése: Christmas cracker).

--A karácsonyi pukkantó nagy népszerűségnek örvend Angliában, és minden karácsonyi teríték mellett ott lapul. A pukkantó tulajdonképpen egy csillogó papírba csomagolt keménypapírból készült henger, ami úgy néz ki, mint egy nagyobb méretű szaloncukor. Mindig két ember szakítja szét -- ezt egy kisebb petárdaszerű pukkanás kíséri. A hengerben egy színes papírkorona, egy vicc és egy kis ajándék található. A széthúzásnak az asztal felett kell történnie, jobb kézben tartva, bal kézzel pedig húzva a szomszéd pukkantóját. A híres karácsonyi „crackert” Thomas Smith találta ki 1846-ban (ő francia novellákat árusított karácsonyi ajándékként). Népszerűvé viszont csak azután vált, miután színes papírba (christmas crackerbe) csomagolva árulta az írásait. Nagy-Britanniában az 1860-as években kezdett elterjedni.

A hagyományos karácsonyi ebédet mindenki a családja körében költi el, és ez az összetartozást szimbolizálja. A menü mindig sült pulykából áll, amit különleges töltelékkel töltenek meg (mint például tőzegáfonyával) és különleges körítés jár mellé. A végén mindezt a finomságot forralt borral öblítik le. Desszertként gyümölcskosárkák, karácsonyi sütemények és a híres karácsonyi édesség kerül az asztalra, konyakkal és tejszínnel leöntve, parányi meggyel díszítve. Az egyetlen modern karácsonyi tradíció a délután háromkor műsorra kerülő, a királynő által elmondott beszéd, amelynek megtekintésére mindenki a képernyő éle ül.

Az angol karácsony nem is lenne igazi karácsony ama várakozás és izgalom nélkül, mely a reggeli ébredés utáni függöny kihúzásával jár. Mindenki abban reménykedik, hogy majd gyönyörű fehér hótakaróval borított táj tárul elénk, amíg csak a szemünk ellát.

De addig is, míg álmodozunk a tökéletes fehér karácsonyról:
Mindenkinek boldog karácsonyt!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2018.12.14.    5


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2018.12.1.    20


Életünk advent idején 4.

Kiss Adrienn Éva

Elérkezett ez is: advent utolsó hete van. A karácsony már csak alig néhány pillanatig várat magára.

2014.12.22.    28


Életünk advent idején 3.

Kiss Adrienn Éva

Advent harmadik hetéhez érkeztünk, egyre közelednek az ünnepek. A karácsony hangulata mézeskalács illatával, forralt boros mámorával, csengőszóval hívogat már.

2014.12.15.    14


Karácsonyi meghittség?

Haizok Melinda

Az elmúlt napok tapasztalatai (és még csak december második hete van) nem éppen azt mutatják, hogy a szeretet ünnepére készülünk.

2014.12.12.    2

A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2021.1.6.    8


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2020.12.31.    31


Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2020.12.23.   


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2020.12.21.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2020.12.18.    17


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2020.12.13.    32