A világ végén


Orbán Erika  2006.3.12. 18:53

A Brit-szigetek egyik fantasztikus helye a gyönyörű Cornwall félsziget.

Anglia e kis részének, Cornwall-nak saját hagyománya, nyelve és legendái vannak. Azt mondják itt született Artúr király, s hogy a vidék óriások keze nyomát őrzi, és hajdan csempészek hordták áruikat a partjára.

Szél söpört végig a penzanci buszmegállóban, az eső befolyt a gallérom alá, mikor egy szeptember végi este, elgémberedett tagokkal leszálltam a távolsági buszról, hogy megismerhessem Anglia e csodálatos részét. Bár ebben a szakadó esőben valahogy nem voltam fogékony a csodákra, viszont annak a tányér meleg levesnek, amit a B&B-ben kaptam, már nagyon örültem. (Bread and breakfast, azaz „ágy és reggeli” -- így hívják az angolok ezeket a nem túl sok szobával rendelkező, ám nagyon barátságos és családias kis szállodákat) Penzance, a Mount-öböl legnagyobb üdülőhelye, a város már négyszáz éve a fő kereskedelmi központja, és a legnagyobb – még ma is működő -- kikötővárosa nyugat Cornwall-nak.

Gyönyörű, kanyargós, szűk, szubtrópusi fákkal és bokrokkal szegélyezett utcáin Viktória-kori házak, és apró, de nagyon barátságos boltok sorakoznak. E csodás városba Jean hívott meg egy hétre – Jean a házigazdám volt annak idején Edinburgh-ban. Barátság szövődött közöttünk, s megbeszéltük, amikor csak tudunk, találkozunk. Akkor este, azzal a boldog tudattal feküdtem le aludni, hogy egy egész hetem van arra, hogy felfedezzem magamnak a világ e részét.

Másnap a festői kisvárosba St.Ives-be látogattam, a városka Dél-Anglia másik partján terül el. Úti célom a Tate Gallery volt, amely a XX. Századi, főleg cornwalli művészek munkáinak ad otthont. Az építészek, Eldred Evans és David Shalev úgy álmodták meg a galériát, hogy az tökéletesen illeszkedjen „időhöz és helyhez”. Munkájukat teljes siker koronázta: az 1993-ban megnyitott épület teljesen beleolvad az őt körülvevő, főleg a XIX. század végén épült házak sorába.

St.Ives másik nagy látványossága a St.Michael Mount. Ez a kis sziget egy gyöngyszem a cornwalli koronán – mondják az ott élők. A szigetet a szárazfölddel csupán egy keskeny téglaút köti össze, és már több mint háromszáz éve a St. Aubyn család otthona. A gránit kastély egy része látogatható. Felejthetetlen élmény bejárni az ódon szobákat, és már egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy a régi angolok köszvénytől szenvedtek. A nehéz bársonyfüggönyöket lágy muszlinként emelgette a kastélyon átfújó szél…

A hét második felében meglátogattam – az angolok által csak a világ nyolcadik csodájaként emlegetett, Eden project-et, (ami nyersfordításban annyit jelent, hogy Éden-tervezet), a St.Austell-ben felépített üvegházat. Mintha valaki odapottyantott volna egy hatalmas lépes mézet. Ez a „lépes méz”, a világ legnagyobb üvegháza, amelyben talán a Földön létező összes növény helyet kapott. Minden egyes lépsejt más és más világot rejt: megtalálható itt a mediterrán növényektől, a trópusiakig, az esőerdő fáin át, a banánfán keresztül, az egyszerű szőlőig a világon minden. Az üvegházat 2001 márciusában nyitották meg, de már előző évben is több mint ötszázezer látogatója volt, akik csak azért jöttek, hogy megnézzék az építkezést. A bejárati épületegyüttesben kapott helyet egy étterem, ahol folyamatosan vetítik az építkezésről készült filmet, és szolgálják fel az üvegházban megtermelt zöldséget, gyümölcsöt.

Az utolsó itt töltött napomra hagytam a Land’s End azaz a Világ vége megtekintését, ami hol is lehetne máshol, mint Anglia végén. Teljesen lent, délen a csücsökben, ahol már igazából a madár sem jár és a vad tengeri szél az úr. A találékony angolok felállítottak itt egy jelzőpóznát, mondván, hogy nincs tovább: ez itt kérem a vége ennek az országnak. Le is fotóznak mindenkit a pózna mellett, melyre előzőleg kiteszik annak a városnak a nevét, ahonnan az illető érkezett. Mindezt öt fontért, ami nem kis pénz egy fényképért.

A terület több mint húszezer négyzetláb (1 négyzetméter = 10,764 négyzetláb) nagyságú, rajta mindenféle boltocskák, vendéglők, köztük az „Első és utolsó ház” (ugye attól függ, hogy honnan nézzük). Ez valójában egy vendéglő, és itt is, akárcsak társaiban, megvásárolható a híres cornwalli húsos lepény. Ezt a hajdan élt háziasszonyok „találták ki” munkába induló férjeik számára. A kör alakú tésztát megtöltötték hússal, zöldséggel, majd félbehajtották, a széleit ujjaikkal alaposan végignyomkodták, hogy a tészta jól összeragadjon, majd megsütötték.

A világ végéről visszafele még megnéztem a Minack színházat. Minack cornish nyelven sziklás helyet jelent. Erre a sziklás helyre álmodta meg színházát, az 1893-ban született színésznő, Rowena Cade. 1931-től haláláig, 1983-ig dolgozott rajta, ha kellett szponzort keresett, ha kellett saját kezével hordta a követ, de megszületett gyermeke: a színháza.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Felföldi kalandok

Orbán Erika

Az írás szerzője tagja az 5W nemzetközi szervezetnek. Ezúttal a skóciai Felföldről és Loch Ness-ről ír.

2006.2.13.   


A bogáncsvirág hazája

Orbán Erika

Skócia -- ködborított völgyek, fantasztikus színek, erdők, lápok mélyén rejtőző mesebeli manók és tündérek, csodás melódiákat zümmögő dudák…

2006.1.31.   


Mások megismerése izgalmas dolog

Orbán Erika

Beszélgetés Frances Alexanderrel, a Women Welcome Women World Wide (5W) alapítójával.

2006.1.16.   


A legjobb útlevél

Orbán Erika

Egy nemzetközi nőszervezetet tagjai „cserekirándulókként”, a világot beutazva, ismerkednek meg egymással.

2006.1.9.   

A rovat további cikkei

Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.