A hajnalcsillag fénye


Bíró Szabolcs  2011.6.27. 4:15

A hajnalcsillag fénye csupán az első része annak a tízkötetesre tervezett regényciklusnak, melyből eddig négy epizód jelent meg.

A világon élni csak hősként érdemes

Több ízben kiábrándult, rendkívül óvatos olvasóként valahogy évekig kerülgettem Bán Mór történelmi regényét, a Hunyadi – A hajnalcsillag fénye című opuszt. Eleinte az interneten botlottam bele elég gyakran, majd néha bizonyos könyvesboltokban is utamat állta a kötet, méghozzá elég nagy halomba rakva. Csaknem három év után aztán egyszer fogtam magam, és ahelyett, hogy ismét kikerülném, megvettem a könyvet.

A hajnalcsillag fénye csupán az első része annak a tízkötetesre tervezett regényciklusnak, melyből eddig négy epizód jelent meg, és amellyel nem kisebb célt tűzött ki maga elé az író, mint hogy megírja a Hunyadi család teljes történetét. Rendkívül tanulságos és érdekes az utószó is, melyből kiderül, Bán Mór (avagy Bán János) eredetileg csak Corvin János herceg történetét akarta megírni, aztán, valahol a regény kellős közepén járva rájött, hogy nem érthetjük meg tökéletesen a herceg korát, életét, döntéseit, ha előtte nem ismerjük meg apja, Mátyás király históriáját. Ezen a logikai vonalon haladva a szerző végül eljutott egészen Hunyadi János nagyapjáig, és innen kezdte újból elmesélni a történetet (illetve nem is innen, hanem egy bravúros csavarral a mohácsi vész utántól, de ez csak hab a tortán).

Hunyadi János őseiről vajmi keveset tudunk, és ahány büszke európai nép, annyi szeretné magának tudni a Törökverő felmenőinek vérvonalát. Bán Mór a neki leginkább szimpatikus, és logikusan, sőt némileg történeti hitelességgel is alátámasztható megoldást választotta, így kerültek a Basarab-sarjak, Hunyadi ősei Havaselvére (Havasalföld korabeli megnevezése).

A hajnalcsillag fénye, miután tömören, ám rendkívül velősen bemutatja Hunyadi nagyapját és apját, majd a család Magyarországra menekülését, János gyermekéveit és fiatalkorát meséli el, Szilágyi Erzsébettel kötött házasságáig. Magáról a cselekményről nem igazán lehet röviden beszélni, hiszen egyrészt több évtizedet ölel fel (a magyar középkor rettentően bonyolult évtizedeiben játszódik), másrészt sokkal inkább életrajzi fejlődésregény ez, miközben persze a legnagyszerűbb kalandregény-jegyeket is magában hordozza. Ha mégis megpróbálnám nagyon röviden összefoglalni a történetet, azt mondanám, az első könyv arról szól, miképp vált Hunyadi először a halált kereső, őrült és legyőzhetetlen katonává, majd miképp világosodott meg és lett a haza egyik valaha élt legnagyobb hőse. Mert bármennyire is sziruposan, pátosztól túlfűtötten is hangzik ez az állítás, Hunyadi elszánt hősiessége párját ritkítja az egész világon (nem árt tudni, hogy Nándorfehérvárnál nem csak a Magyar Királyságot, de egész Európát mentette meg az iszlám dzsihádtól).

A regény egyébként tökéletes munka, és bár legtöbbször ódzkodom a jelzőket okádó íróktól, Bán Mórnak kénytelen voltam a gyakran felbukkanó jelző-szőnyegbombázásokat is megbocsátani, hiszen amit a nyelvvel művel, az maga a varázslat. Iszonyú mennyiségű csata, ágyjelenet, dráma és minőségi humor jellemzi a könyvet, az író mellett pedig a kiadót is dicséret illeti a minőségi külcsínért.

Gonoszul a legvégére hagytam a legjobb kérdésemet: tudják önök, ki volt Vlad Drakulea Tepes? A Hunyadiak jobban tudták, mint bárki más…

10/10 pont

A cikk megjelent a Penna magazinbanHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9