A kilencedik kapu


Bíró Szabolcs  2011.5.31. 4:38

Gondolatok egy méltatlanul elfelejtett filmről.

Roman Polanski kevésbé méltatott, sőt egyes vélemények szerint felejthető, komolytalan alkotása az 1999-ben bemutatott A kilencedik kapu. Tény, hogy a filmet legalább kétszer kell megnézni ahhoz, hogy a dolgok zömét a maguk helyére tudjuk illeszteni, de minél többször látjuk, éljük át a történetet, annál jobban tárulkozik ki előttünk minden egyes részlet. Talán épp emiatt nem talált akkora rajongótáborra A kilencedik kapu: már a huszadik század végén is az instant filmek uralták a piacot.

A nyitó képsorok egyszerre kápráztatók és hátborzongatóak. Egy antik bútorokkal berendezett dolgozószobát látunk, a falak mentén roskadásig rakott könyvespolcokkal, csupa bőr- és vászonkötéses könyvvel. Szinte érezzük a papír és a fa átható, semmihez sem hasonlítható illatát, miközben egy idős férfit pillantunk meg, amint asztalánál ül, levelet körmöl. A férfi megírja a levelet, borítékba rakja, aztán a csillárhoz sétál, és minden további nélkül felakasztja magát. A kamera végigpásztázza a polcokat, majd megállapodik egy üres helyen: egy könyv hiányzik. Kezdetét veszi a könyv.

A film főszereplője Dean Corso (Johnny Depp), aki régi, ritka könyveket kutat fel és ellenőriz. Afféle könyvdetektív ő, egy hideg, cinikus alak, aki csak a jutalékában hisz, a profizmusán kívül pedig semmi sem tükröződik a jellemén. Az ördögről szóló könyvek megszállott gyűjtője, Boris Balkan (Frank Langella) felkéri őt, hogy ellenőrizze ritka kötete, Az árnyak birodalmának kilenc kapuja eredetiségét, vesse azt össze az Európában fellelhető két megmaradt példánnyal. Corso el is indul, hogy teljesítse a jó pénzzel járó küldetést, csakhogy ez a munka valamiben különbözik az eddigiektől: a hiedelmek szerint ugyanis a könyv szerzőtársa maga Lucifer volt…

A kilencedik kaput nagy vonalakban két részre oszthatjuk: az első órában a könyvek, az írott tudás birodalmába csöppenhetünk, melyekhez tökéletes európai helyszíneket és környezetet választottak. A rozsdás kerítések, a borostyánnal benőtt, ódon falak segítségével a hatás több, mint tökéletes. A múltban érezhetjük magunkat, miközben a film mindvégig a jelenben játszódik. Aztán, amikor már tökéletes bizonyossággal mozgunk ebben a közegben, a film egyre inkább kezd a (szám)misztika, a vallás, a keresztény hitvilág felé fordulni, a történelem szerepét átveszi a mágia – no, nem mintha fantasyba fordulna a történet –, hogy a végén aztán jól meglepjen minket, és ki elégedetlenül álljon fel a képernyő elől, ki mosolyogva, megdöbbenve ragadjon előtte még egy időre.

Egy biztos: ahhoz, hogy A kilencedik kaput tökéletesen megértsük és makulátlanul tudjuk élvezni, nagyon oda kell figyelnünk minden egyes szavára és képkockájára, és az sem árt, ha ismerjük némileg a Bibliát. A színészi játékra, a rendezésre, a zenére, vágásra, képre már ne legyen gondunk – azt Polanskiék szinte hiba nélkül oldották meg.

A cikk megjelent a Penna magazinban isHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9