Botrányos és nagysikerű


Halász Kata  2011.1.25. 12:23

Így jellemezhető Eve Ensler könyve, melynek címe: A vagina monológok.

„Nehéz elhinni, hogy már majdnem 15 év telt el azóta, hogy először mondtam ki a vagina szót nyilvánosan…” – kezdi bevezetőjét a szerző, Eve Ensler, aki 1996-ban jelentette meg botrányos és nagysikerű könyvét, A vagina monológokat. Botrányos, mert senki előtte nem beszélt ennyire nyíltan és köntörfalazás nélkül a nőiség legmeghatározóbb eleméről és nagysikerű, melyet az is jelez, hogy a művet 45 nyelvre fordították le és 119 országban adták elő.

Az ízléses, jubileumi kiadás vadonatúj, a közönség számára eddig nem ismert monológokkal egészül ki és beszámol egy, szinte az egész világra kiterjedő mozgalomról, a V-napról, melynek célja a nők és lányok elleni erőszak megszűntetése. Hiszen a világ veszélyes hely a nők számára, akiknek egész életét végigkísérheti a fizikai- és lelki bántalmazás valamelyik formája: lánycsecsemők szisztematikus meggyilkolása, éheztetés, verés, nemi szervek csonkítása, családon belüli erőszak, (gyermek)prostítúció, illetve pornográfia, munkahelyi zaklatás, időskori szexuális bántalmazás. Az erőszak módjának, eszközének és helyének csak a képzelet szab határt.

Évezredekkel ezelőtt a nőt, a női szimbólumot nagyobb imádat övezte, mint férfi párját. A tantra hit szerint a férfi csak a magasabb rendűként tisztelt női szellem által képes elérni a szellemi beteljesedést. Számos más vallás is a nőt emelte ki a két nem közül. Majd elterjedt az egyistenhit és ezzel együtt a férfiuralom és a nőgyűlölet. A Mária-kultusz is azt sugallja, hogy csak a szeplőtelenség az erény, miközben a cölibátus fogadalmának álarca mögé bújva papok ezrei lányokat és nőket erőszakolnak meg. Ezek a férfiak az oltár mögött magukhoz ragadják a teremtés képességét és az ősanyára, Évára hárítják az eredendő bűn felelősségét. Szoknyát öltve terjesztik, hogy az ember bűnben született és a megtisztulást egyedül ők képesek elhozni, miközben tudatosan igyekeznek távolt tartani az oltártól a nőket. Ezek a férfiak, akik a nőkre, mint kiszolgáló személyzetre tekintenek, megtiltják az abortuszt, de csak tessék-lássék büntetik a nőkkel szembeni erőszakot. Ezek a degenerált lelki világú férfiak élet és halál uraiként nők tömegeit elevenen égették meg, miközben kisfiúkkal fajtalankodtak beteges vágyaik kielégítése céljából. Vajon mi táplálta-táplálja ezt a mérhetetlen gyűlöletet a nőkkel szemben? A félelem?

A vagina monológok több mint 200 nővel készített interjún alapul. Olyan nők történetei ezek, akik mernek nyíltan beszélni a vaginájukról: idősek és fiatalok, európaiak, afrikaiak és ázsiaiak, heteroszexuálisok és leszbikusok, ateisták és zsidók, üzletasszonyok és prostituáltak, anyák és lányok. Közülük sokan élete során már átélt testi-, lelki- vagy szexuális bántalmazást. A közvélemény egyre semlegesebb, egyre kevésbé háborodik fel, a nők pedig ösztönösen tagadnak és titkolóznak. Mert szégyellik magukat. A vagina monológok és az 1998-ban indult V-nap mozgalom célja az, hogy a publikációk, könyvek, színházi előadások és filmek során keresztül nyíltan beszéljen a korábban tabunak számító, nőket érintő témákról és így harcoljon a nők elleni erőszak minden formája ellen.

Végezetül álljon itt egy mondat, mely magában foglalja a mű mondanivalójának esszenciáját: Csak a nők rendelkeznek olyan kivételes szervvel az emberi testben, mely a gyönyörszerzésen kívül semmi más funkciót nem lát el: a csiklóval – jegyzi meg Gloria Steinem a könyv előszavában – Vajon, ha ez az egyedülálló szerv a férfiak büszkesége lenne, mennyit hallanánk róla?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9