Egy pohárral a háború előtt


Bíró Szabolcs  2007.10.20. 11:28

Dennis Lehane nevét a Titokzatos folyó című regényével, illetve az abból készült filmmel ismerhette meg igazán a nagyvilág.

Így aztán Magyarország sem képezhetett ez alól kivételt. Az Agave Könyvek adta ki a regényt 2004-ben, majd nem sokkal utána következett a borzongatóan fantasztikus Vihar-sziget megjelenése, de aztán három évig nem is hallottunk Dennis Lehane felől semmit, már ami a magyarnyelvű kiadásokat illeti. Három év elteltével most végre megismerkedhetünk a bostoni szerző pályakezdő regényével is, mely nem csak egy géniusz életművének első darabja, de a máig összesen öt kötetet kitevő Kenzie-Gennaro-sorozat nyitó epizódja.

Az alaptörténet szerint adott egy keményöklű és keménydumájú nyomozópáros, Patrick Kenzie és Angela Gennaro, akik (némileg bizarr módon) egy templom harangtornyában bérelik irodájukat. A regény elején Kenzie épp egy kisebb csapat politikussal szemben foglal helyet, akik felfogadják bizonyos Jenna Angeline, egyikük eltűnt takarítónőjének megtalálására. Csakhamar kiderül, hogy J.A.-nek korántsem véletlenül veszett nyoma, és hogy birtokában van néhány rendkívül fontos dokumentumnak. Jennát valójában gyerekjáték megtalálni, ám amit magánál őriz, az hatalmas befolyással bír a hatalomra, és általa az ügy teljes fordulatot vesz. Kitör a háború, és a kezdetben egyszerűnek bizonyult nyomozati eljárás becsületbeli üggyé növi ki magát…

A könyvet elejétől a végéig bizonyos különleges kettősség jellemzi. Míg az egyik oldalon szinte költői leírásokat kapunk, úgy a másikon már arculvág minket a hamisítatlan, aszfaltszántó bostoni szleng. Míg az előző sorban olyan kiélezett humorral találkozunk, hogy hajnali kettőkor is hangosan nevetünk fel rajta, úgy öt mondattal lejjebb már görcsbe ránduló gyomorral fogadjuk a kőkemény, durva, realisztikus leírást… S mind közül talán a legfontosabb, hogy míg a regénytől szimpla szórakoztató krimit várunk, lassanként rájövünk, hogy sokkal többet kaptunk annál.

Lehane semmit nem bíz a véletlenre: ha esetleg az olvasó nem érezné elég feszültnek a légkört a pörgős cselekmény és az egyre feszesebbé váló nyomozás olvasása során, a szerző mindezt még megfejeli egy jó adag komor hangulattal -- ahogy rávilágít a társadalmi hibákra, a politikai korruptságra, a rasszizmusra, a fehérek és feketék közti különbségekre. S teszi mindezt Bostonban, egy olyan városban, ahol a gettó nem az MTV-ből ismert idilli világ, s ahol szájcsaták helyett valódi bandaharcok dúlnak. Az érzés így már megkerülhetetlenül nyomasztó, leginkább talán azért, mert állandóan jelzi, hogy igen, ez bizony a mi világunkban történik, a mindennapjainkat hálózza be. És akkor a két főszereplő magánéletét se hagyjuk szó nélkül: Angie jelenlegi házasságának boncolgatása és Patrick állandó visszaemlékezései erőszakos apjára még mélyebbre ásnak a társadalmi koszban, még inkább felzavarják a szociológiai sártengert…

A lezárásról Lawrence Block jut eszembe, az ő Matt Scudder-sorozata, ahol a bűnös ugyan rendre meglakol, de az egésznek marad valami (hirtelen megmagyarázhatatlan) fanyar mellékíze. Az Egy pohárral a háború előtt pont ilyen: a bűnügy lezárult, de ami az egészet elindította, az már megváltoztathatatlan nyomot vésett főszereplőink lelkébe, és igen, a miénkbe is. Bár teljesen tisztában vagyunk vele, hogy a regény cselekménye mindössze fikció, az utcára azért kissé másképp lépünk ki legközelebb.

Talán észrevétlenül, de behúzzuk a nyakunkat, és megpróbálunk védekezni mindaz ellen, amire Dennis Lehane zseniális első regényében felhívta a figyelmünket…

(Agave Könyvek, 2007, 230 old., fordította: Török Krisztina)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9