Kamasz sorok egy képregényben


Angyal Sándor  2009.12.11. 5:04

„Születtem Fanyarországban én hát ez van/ lehet tizenhat megvagyok/ nem ringattak puha bölcsőben/ simogató angyalok”

A fenti sorokkal kezdi Szászi Zoltán nemrégiben kiadott kötetét a Kamaszt. A könyvet Gyenes Gábor, fiatal illusztrátor rajzai díszítik. Tehát a Kamasz egy könyv, de hogy milyen műfajú kiadvány, azt nehéz meghatározni. „Ilyesmit még nem láttam, az egészen biztos. A műfaját pedig meg sem tudom határozni. Mindenképpen műfajteremtő és rettenetesen izgalmas” – mondta Hizsnyai Zoltán, a Madách és József Attila-díjas költő, a dunaszerdahelyi könyvbemutató alkalmával. A könyv képregény, valamint lírai kötet is egyben. Talán „lírai képregénynek” nevezhetjük. A rövid versek a szerző kézírásával kerültek a lapokra Gyenes Gábor rajzai közé. Az oldalak változnak, szinte minden lapozás után más-más impulzus éri az embert. Az illusztrációk mintha szimbiózisban élnének a szöveggel, de ez fordítva is így van. Leköti a figyelmet érdekes nyelvezetével és rajzaival. Az olvasás a lapok forgatásával nehézkessé válik, ugyanis a szöveg sok esetben nem vízszintesen helyezkedik el az oldalakon, de talán ebben is rejlik a kuriózuma. Ha az olvasó felveszi a ritmust és hagyja, hogy a szöveg teljesen magával ragadja, akkor a nehézkesség tovatűnik, és azt vesszük észre, hogy vége. „Miért?” – ez a kérdés tört fel belőlem, amikor átfordítottam az utolsó oldalt.

A kötet nyelvezete roppantul érdekes, ugyanis széles skálán mozog a magyar nyelvben. Előszeretettel használja a szlenget, melynek hatására a szöveg „röpteti” az olvasót, viszont nem feledkezik meg a költői képekről sem. Könnyed kis olvasmány és a képekkel együtt roppant szórakoztató is.

Gyakori és visszatérő motívum benne az anya figurája, mely szinte végigkíséri a lapokat az elejétől a végéig. Felbukkan „Cicó” is, aki a költő bevallása szerint egy régi szerelme és ő is folyamatos szereplője a szövegnek. A lányról kezdetben sokat beszél, majd később csak említi, emlegeti a „vöröshajú halvány szeplős”-t. Fontos megemlíteni a barát alakját is, Ferit, akinek halálát számon kéri az író. Több oldalon keresztül ír prágai kirándulásukról, a balesetről és a szemrehányásról, hogy miért kellett meghalnia a barátnak. „Mondanád megint te/ te nagyokos/ de mit csináljak veled/ te dobozolt emberhús/ mászik szemedbe az első bogár/ kinyílt a virág feletted/ én meg csak nézem ezt itt/ az istenit/ miért pont veled/ miért nem állt meg az a kocsi/ ami szétvitte fejed” – ezekben a sorokban érződik, hogy dühös cimborája halála miatt.

„Helyet kaptak benne önéletrajzi ihletésű írások egy volt szerelemről és egy barátról is, ugyanakkor egy rakás fikció is” – jegyezte meg Szászi Zoltán. Gyenes Gábor, a kötet megrajzolója pedig hozzátette: „Amit a szöveg első olvasásra kiváltott belőlem, azt rajzoltam meg.” Ez valószínűleg teljességgel igaz, ugyanis a rajzok abszolút összhangban vannak az írásokkal. Mindenképpen új és dinamikus, magával ragadó és beszélő könyvet tett le a líra asztalára a két szerző.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9