Már megint a felfedezők


Bíró Szabolcs  2007.7.11. 20:12

Egy új Philip K. Dick novelláskötetet mutatunk be.

Az Agave kiadó stílusosan egy új Philip K. Dick novelláskötettel köszöntötte a 2007-es esztendőt (egy Dick-könyv volt a legelső kiadványuk is), mely számos nagyobb könyvesboltban hetekig az eladási listák élén állt. A mostani, a Már megint a felfedezők című kötet összesen tizenöt novellát tartalmaz, melyek közül ugyan néhány már korábban is megjelent magyarul, ám most ezek új fordításban olvashatók a többi mellett.

A rövid életű (1928-1982) szerző történetei alapvetően sci-fik, de mélyreható gondolatiságuk, filozófiai, társadalomkritikai, vagy épp teológiai kérdéseket fejtegető tartalmuk miatt még véletlenül sem húzhatjuk rájuk a „ponyva” jelzőt. A kötetben szereplő novellák többsége Dick munkásságának korai szakaszából való, ezek tehát az ötvenes években születtek, az utolsó négy történet viszont egészen más hangulatú, hiszen ezek a 70-es évekből, illetve 1980-ból származnak, a szerző életének és életművének végső szakaszából. Szóval, sok mindent találhatunk itt, mi csak szem-szájnak ingere. (Néhányan talán hiányolhatnak egy-két írást a 60-as évekből, de ez legyen a kötet legnagyobb hibája!).

Időutazásról, túlnépesedésről, végső háborúról, hazug robotelnökről, időhurokról, különféle bizarr vallásokról olvashatunk nem akármilyen novellákat a műfaj egyik legnagyobb, mára kultikussá vált alakjától, de az összes közül talán a legfelkavaróbb és egyben legtöbb vitát kiváltó írás az 1973-ból származó, Az előszemélyek c. novella.

A kötet tarkaságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az imént említett, sokkoló hatású írás mellett a szerző (illetve a szerkesztők) nem hanyagolta a poénosabb, könnyedebb hangvételű történeteket sem. Ilyen például a Pat ajándéka című, amelyben egy idegen bolygóról érkezett, cipősdoboznyi „istenség” (név szerint Tinokuknoi Arevulopapo) okoz nem akármilyen felfordulást a főhős életében: először a feleségét változtatja márványszoborrá, majd a főnökét békává, mert egyszerűen megunja fecsegésüket.

A Már megint a felfedezők című kötetet nem kizárólag a sci-fi rajongóinak tudom ajánlani, hiszen – mint azt a kiadó a könyv elején is feltüntette – a tudományos-fantasztikus irodalom műfaja mellett ez egyszerre szépirodalom is. Tehát Dick itt van, már megint, és reméljük: nem utoljára!

(Agave Könyvek, 2007, 334 old., fordították: Gálla Nóra, Pék Zoltán, Török Krisztina, Varga Bálint, Totth Benedek)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9