Menjünk a moziba BE!


Dóra Dalma  2012.2.15. 6:07

Négy filmalkotásra szeretném felhívni a figyelmet, amelyek nemcsak a szakma elismerését vívták ki, hanem a nézőknek is jó élményt kínálnak.

2012 beköszöntével újra elérkeztünk az Oscar-díjátadás küszöbére, és a különböző filmfesztiválok is kezdetüket vették a tél vége közeledtével. Ünnepeljük a filmet, de ne csak a díjátadókkal, hanem egy kis filmajánlóval is, amelyben négy olyan alkotásra szeretném felhívni a figyelmet, amelyek nemcsak a szakma elismerését vívták ki, hanem a nézők számára is igazán jó filmélményt kínálnak.

Az öldöklés istene

Ha valakinek nem elég meggyőző az, hogy egy filmben láthatja Kate Winsletet és Christoph Waltzot – és akkor Jodie Fosterről és Jhon C. Reillyről nem is beszéltünk –, akkor talán Roman Polanski neve elég lökéssel szolgálhat ahhoz, hogy adjon egy esélyt ennek a színdarab alapján készült filmremekműnek. Bár Polanski nevéről mostanában csak botrányos pedofil ügye kapcsán hallhattunk, éppen itt volt az ideje annak, hogy újra eszünkbe jusson, milyen remek rendezőről is beszélünk.
A film csupán két helyszínen játszódik. A játszótéri jelenet csak pár percre korlátozódik, így mondhatjuk azt is, hogy a másfél órás film az egyetlen helyszínként használt lakásban képes arra, amire sok hatalmas költségvetésű film nem. Egy percig sem untat, sőt egyre jobban fokozza a néző érdeklődését. A négy briliáns színész egy pillanatra sem okoz csalódást, és a négy különböző karakter tökéletesen kiegészíti egymást. Nancy (Kate W.) merev, ám idővel kifakadó személyisége, Penelope (Jodie F.) megmosolyogtató maximalizmusa, Michael (Jhon C.R.) papucsférjként való viselkedése, és Alan (Christoph W.) tragikomikus munkamániája zseniálisan jelenik meg a mozivásznon.
A film története tömören annyi, hogy a két házaspár gyermekei összeverekednek a játszótéren, és a konfliktus megoldása érdekében a két család összeül megbeszélni a történteket. A kezdetben egy gyors formalitásnak szánt találkozó igazi családi drámává fajul, ahol előkerül az alkohol, a körtés-almás pite, egy jó adag gyomortartalom és persze könnyek és nevetés is.
Kihagyhatatlan alkotás!

Martha Marcy May Marlene

Bár a film címét szinte lehetetlen megjegyezni, mégis érdemes az eszünkbe vésni, mivel nem csak a harmadik Olsen lány bombaszerű robbanása miatt érdemes megnézni, hanem az érdekes és viszonylag újszerű története miatt is. A film egy szektából elmenekült lány napjait mutatja be, középpontba állítva lelki vívódásait és a szektabeli élet utáni újrakezdés problematikusságát.
Az ezzel a filmmel debütáló Sean Durkin olyannyira eltalálta a film hangulatát, hogy a sokszor nyomasztó képek akár szöveg nélkül is tökéletesen visszaadják a film cselekményét. Míg az Olsen ikerpár már rég az elbukott színészek süllyesztőjébe került, addig Elizabeth Olsen ragyogó alakítást nyújt az izgalmas thrillerben. Árnyalt szerepformálásával az összes kritikus csodálatát elnyerte.
Így nem csak azért érdemes beülni erre az alkotásra, mert a Sundance filmfesztiválon és Cannes-ban is rajongtak érte, hanem csupán azért is, hogy konstatáljuk: az utoljára feltűnt Olsen lány a legtehetségesebb színész a három lány közül.

A szégyentelen

Az Oscar idei nagy vesztesének tekinthető. A szégyentelen főszereplője, Michael Fassbender, akit hiába ajnároztak a kritikusok, a szigorú és konzervatív akadémia tagok torkán sajnos nem sikerült lenyomni a szexfüggő férfi kalandjairól szóló alkotást. Így a film és színészei jelölés nélkül maradtak. A hazánkban Kenczler Márton által tervezett filmplakátokat is – női ágyékot, dekoltázst és spermával kiírt filmcímet ábrázolt a három plakátterv – cenzúrázták, mivel olyannyira vissza akarta adni a film témáját és hangulatát, hogy az már túl bevállalósnak minősült a forgalmazó számára. Ha mindez nem keltette volna fel az érdeklődést, akkor nézzük a történet lényegét!
A nálunk csak február 23-án mozikba kerülő filmet Steve McQueen rendezte, aki már másodjára dolgozott Fassbenderrel. A film Brandon szexuális kalandokkal teli, üres életét mutatja be, amelyet a képbe belépő húga, Sissy (Carrey Mulligan) kavar fel, aki szöges ellentéte testvérének. A kimért, nihilista Brandonra így átragad némi melegszívűség és lazaság, ami változást hoz eddig csupán a szexre fókuszált életében.
A megrázó drámában nem csak Michaelről lehet szuperlatívuszokban beszélni, hanem Carrey Mulliganről is, hiszen a törékeny színésznő rendkívül hitelesen alakítja a szintén sérült, nagyszájú, szeretetéhes lánytestvért, akit érdekes kapcsolat fűz bátyjához.

Fogadom

Végezetül egy könnyen emészthető popcorn movie-t ajánlok, ami valószínűleg lassan, de biztosan méltó utódja lesz a szinte mindenki számára a romantikus filmek etalonját jelentő Szerelmünk lapjainak. Nem csak a film meghatónak szánt szerelmi története miatt, hanem a két főszereplő személye miatt is biztosan állítható ez. Hiszen a már jól bevált Rachel McAdams és a biztosan szívdöglesztő Channing Tatum párosa garantálja a moziba beáramló fiatal lányok és a magukkal ráncigált fiúk tömegét.
A történet lényege nagyon egyszerű: a szerelmes házaspár, Paige és Leo boldogan élnek, amíg egy váratlan baleset következtében Paige el nem veszti az emlékezetét. A cselekmény innen már jól kiszámítható, hiszen a férjét elfelejtő Paige-nek innentől Leo kitartó ostromára kell számítania. Ám túl egyszerű lenne, ha gyorsan vissza tudná hódítani hőn szeretett feleségét, mivel felbukkan Paige volt szerelme, akire természetesen még emlékszik a lány, és érzelmei sem tűnnek távolinak. Így Leonak nem csak felesége szerelméért kell küzdenie, hanem a
továbbiakban még a konkurenciával is harcolnia kell. A film végét mindenki megtippelheti… Bár biztosan unjuk már az amerikai romantikus filmkliséket, és a kierőszakolt könnycseppeket, de mégis érdemes megtekinteni az alkotást, ha könnyed kikapcsolódásra vágyunk!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9