Muhary Zalán: Egy tucat esztendő


Sebők Zsófia  2013.3.20. 4:35

Egy különleges regény az egri barokk szerelmesétől.

A Historium Kiadó legújabb szerzője álnév mögé rejtőzködve mesél Eger történelméről, a tizennyolcadik század végéről, a dicsőséges egri barokk utolsó tizenkét esztendejéről. Muhary Zalánnak ugyanis nem ez a polgári neve, és hogy mégis hogy lett anyakönyvezve, azt egyelőre nem árulja el a nagyközönségnek. Annyit tudhatunk róla, hogy maga is Egerben él – innen a város iránti szeretete –, és hogy orvosként dolgozik – innen pedig a részletes és hiteles rálátása a regényben is alaposan ecsetelt orvostudományra, sebészetre. Hogy ezen kívül ki is ő valójában, azt egyelőre szigorú titokként kezeli, és vallja, hogy nem ez a fontos, sokkal inkább az, amit és amiről ír.

Az Egy tucat esztendő (mely az Exitus et Exodus Agriensis 1793 alcímet viseli) főszereplője Muhary József, a fiktív sebészmester, aki azonban nagyon is valós történelmi alakok között mozog. A híres orvos, Markhot doktor segédjeként nyugalmas életre rendezkedett be a szépen fejlődő, barokk városban, Egerben. Egy minorita szerzetes rejtélyes halála és II. József császár, a Kalapos Király befolyása, rendelkezései azonban érzékenyen érintik a város légkörét. Az egyházak és szerzetesrendek versenyre kelnek a sikerért, az elismertségért és a hatalomért. Ekkor cseppen bele ő is a politikai, vallási játszmákba, melyek Budapesttől Pozsonyig, Bécstől Egerig, a püspöki palotától az Eger alatti pincerendszerig zajlanak, átívelnek egy egész évtizedet. A háttérben gyilkosságok, pénz, gyémántok, háború és titokzatos iratok rejtőznek. Konspiráció és lázadás áll szemben hittel és reménnyel, a sebészmesternek pedig el kell döntenie, melyik utat válassza az események és lelkének összekuszálódott szálai közepette.

Muhary Zalán regénye mind szerkezetét, mind elbeszélésmódját, mind stílusát tekintve egyedi alkotás, műfajilag pedig szinte lehetetlenség besorolni. Történelmi regény, ez tény, mégsem követi a klasszikus történetmesélés alapvetéseit. Az olvasás közben egyszercsak rájövünk (és vigyázat, ez nem csupán üres frázispuffogtatás!), hogy valójában Eger a könyv főszereplője, Muhary József pedig mindössze elbeszélője, szócsöve a történéseknek. Ahogy ő jár-kel a városban, úgy elevenedik meg szemünk előtt a régi Eger, és úgy elevenednek meg előttünk olyan – mára legendássá vált – történelmi alakok, mint Markhot Ferenc, Esterházy Károly püspök, II. József vagy éppen az orosz cárnő, Nagy Katalin. A regény stílusa romantikus klasszikusainkat idézi, bár a szó modern értelmében nem nevezhető romantikus regénynek. A legtalálóbb talán, ha regényes korrajznak nevezzük az Egy tucat esztendőt, hiszen valóban egy egész kort von fel pontos ecsetvonásokkal arra a bizonyos vászonra. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: öngyilkos szerzetes, földalatti összeesküvés a város alatti városban, civakodó szerzetesrendek, a titokzatos habánerek, korabeli boncolás, elrejtett könyvtárszoba, járvány, árvíz, és persze a barokk építészet egri gyöngyszemei.

A könyvet Kovács Péter tíz zseniális illusztrációja teszi még gazdagabbá és élvezetesebbé. Az ő grafikái közt megtalálhatjuk többek között az egri védmű, a Posuerunt ábrázolását is – melyet a szerző elmondása szerint eddig még soha, sehol nem örökítettek meg –, vagy épp Esterházy Károly titkos könyvtárszobáját, mely több bonyodalmas esemény kiindulópontja is.

Muhary Zalán első regénye, az Egy tucat esztendő már országszerte kapható. A történelem, a helytörténet és persze a barokk kor rajongóinak erősen ajánlott olvasmány.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9