Ragadozók (DVD)


Bíró Szabolcs  2011.3.18. 6:00

Irreálisan sokat kellett várnunk a Ragadozók (Predators) magyarországi bemutatójára

– amit ezúton is szeretnék megköszönni az iszonyatos színvonalú magyar filmterjesztésnek –, de végül nálunk is bemutatták a tehetséges és sikeres magyar rendező, Antal Nimród legújabb hollywoodi filmjét. Egy egész picit még forronganék, de aztán ígérem, már csak a filmről lesz szó: elég nevetségesnek érzem ugyanis, hogy a legtöbbet elért kortárs rendezőnk új munkáját a világon mindenhol (!) több mint egy hónappal korábban (!!) lehetett látni, mint nálunk. Aki szerint ez normális állapot, tegye fel a kezét… Köszönöm!

Térjünk is rá a filmre, illetve Antal Nimród munkásságára. A rendező a 2003-as Kontrollal vált ismertté, a viszontagságos körülmények közt forgatott film egy halom díjat nyert el a világ több rangos fesztiválján. Ezután egyenes út vezetett Amerikába, ahol Nimród elkezdte azt a szabályos lépcsőzést, melynek végén majd saját filmet forgathat. A megrendelésre készült Elhagyott szoba jobb lett, mint vártuk, és A szállítmány sem hagyott rossz szájízt, bár mindkettő vitathatatlan popcorn-mozi volt, inkább egyszernézős kategória, mint örökérvényű darab. Aztán jött a nagy hír: Robert Rodriguez folytatni akarja a nagy klasszikusnak számító Predatort, melyben nem más, mint a fénykorát élő Arnold Schwarzenegger szállt szembe az ismeretlen ragadozóval. Rodriguez azt is elárulta, hogy nem egy harmadik részt tervez, inkább az első részt gondolná tovább, a másodikat elfelejtené (én is, és szerintem nem vagyok ezzel egyedül). Quentin Tarantino kebelbarátja azt is bejelentette, hogy csak producerként lesz jelen. A kiszemelt rendező neve Antal Nimród, ő pedig magával hozta a zseniális Pados Gyulát operatőrnek.

A cselekmény lényegét talán már mindenki ismeri, hiszen az nem sokkal több annál, amit az előzetesekben is láthattunk: egy csomó nehézfiú landol egy ismeretlen dzsungelben, ahol, miután összeismerkednek és rájönnek, hogy egy idegen bolygón vannak, valaki – vagy valami – módszeresen vadászni kezd rájuk. Ők még nem tudják, mi lehet az, a mi arcunkon azonban ekkor már széles vigyor ül. A történetről bőven elég is ennyi, hiszen a Ragadozók lényege nem a cselekményvezetés, sokkal inkább a hangulat – azt pedig nagyon szépen sikerült benne megteremteni.

Le kell szögeznünk, hogy a filmnek nincsenek szó szerinti értelemben vett hősei, hiszen a ragadozók szándékosan a legveszélyesebb gyilkológépeket szedték össze a Földről. Céljuk egyszerű: saját kis vadrezervátumukban megfigyelni az áldozatot, vadászni rá, tanulni tőle, állandóan fejlődni, tökéletes vadásszá válni. A színészgárda nagyon jól lett összeválogatva: Adrien Brody minden gond nélkül elhiteti velünk, hogy ő egy szűkszavú, kőszívű, tökös zsoldos, és a kötelező női szerepre választott Alice Bragában sem csalódunk. A többiek leginkább meghúzódnak a háttérben, csak azt lehet sajnálni, hogy a szótlan Hanzo nem kapott több szerepet (nálam a film csúcsjelenete, amikor a Jakuza-tag egy szál karddal küzd meg az egyik predatorral – mind hangulatában, mind látványban tökéletes).

Az operatőri munka maximális dicséretet érdemel. Pados Gyula gyönyörűen fényképezte a dzsungelt, és az akciók is szépen kivehetőek, nem használtak egy ütéshez huszonhárom vágást. Ami további nagy erénye a filmnek, az az ügyes kikacsingatás. Eleve végig érezzük az első rész hangulatát, de az egyik jelenetben Alice Braga karaktere elő is adja, mi történt annak idején. Laurence Fishbourne karaktere egyszerre idéz meg több klasszikus sci-fi karaktert, legszembetűnőbben talán Newtot A bolygó neve: halálból (annak ellenére is, hogy ő nem épp egy szőke kislány – sem kinézetében, sem viselkedésében, döntéseiben).

A Ragadozók egy igazán jól sikerült darab: ezt bizonyítják a zömében pozitív kritikák, a nagyszámú nézőközönség, nem utolsó sorban pedig a meglepően jó bevétel. Ezek fényében már a reménykedésnél bizonyosabban is kijelenthetjük: ezután végre elkészülhet a Paraffin, Antal Nimród első szerzői filmje Hollywoodban. Tűkön ülve várjuk!

A cikk megjelent a Penna magazinbanHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9