Szépség vagy figyelemfelkeltés?


Oriskó Norbert  2007.5.16. 7:40

Már a megnyitó sem volt formális: a tárlatvezetés szerepét maga a művésznő, Németh Ilona látta el…

…aki a tíz munkájából álló kiállításon kalauzolta végig a szép számban megjelent érdeklődőket.

Mit láthatunk? Nőgyógyászati székeket, divatbemutatóra tervezett pódiumot, ormótlan acélgarázsokat, kórházi padot, ablakot, fotelt, utcai táblákat, filmet, hangfelvételt. Németh Ilona ugyanis az ún. public art (a köztérből való kiragadás) művészet egyik jelentős képviselője. Tárlatának több darabját (illetve azok hasonmásait) nap mint nap láthatjuk magunk körül, anélkül, hogy észrevennénk őket, a galériában kiállítva azonban felhívja a figyelmet a körülöttük felgyülemlett, gyakran nem is tudatosított problémákra. Például: hogyan vagyunk képesek rombolni a környezetünket, mi játszódhat le bennünk az orvosi rendelőkben, hogyan avatkozik bele a világ híreivel a magánéletünkbe stb.

Jellegzetes „női” alkotások is fellelhetők a tárlaton, s maga a művésznő is elismerte, hogy emiatt már szembesült a feminizmus „vádjával”. „Nem értek egyet ezzel, ez csak annyira helytálló, mintha a férfiak alkotásait „macsósnak” neveznénk” – mondta, amikor a nőgyógyászati rendelő rideg fémszerkezetű székeit átvarázsolt munkájáról beszélt. Rámutatott, azok eredeti hangulata nehezen egyeztethető össze azzal, amit egy új élet születésével kapcsolatban várnánk. Hogy a kontrasztot erősítse, három ilyen széket nyúlbőrrel, mohával és piros bársonnyal vont be, melyekkel a természetesség, az életerő és az erotika hangulatát kölcsönözte nekik. A művésznő maga is a dunaszerdahelyi kórházban adott életet két gyermekének, és számtalan további édesanya szembesülhetett már ezzel a szülés körülményeinek problémájával.

Németh Ilona a kórházból további két tárgyat is „kicsempészett”. Az ütött-kopott pad az orvosi rendelőben az emberek kiszolgáltatottságára mutat rá, aki kínjukba mást sem tudnak tenni, mint hogy „kapirgálják” azt a padon, amelyen ülnek. A kórházi „hangulatot” a helyszínen felvett hangfelvételek is közelebb hozzák. Az újszülött osztály elhíresült ablaka a kommunikáció határán lévők érzelmi állapotának megnyilvánulásait tárják elénk.

És hogy valóban nem csak a „női témák” foglalják le Németh Ilona gondolatvilágát, említsünk meg ellensúlyozásként egy valóban teljesen „nemtelen” munkát. A művésznőt 2003-ban meghívták a II. Velencei Biennáléra, hogy a várost megtekintve valamilyen köztéri alkotással próbálják megszólítani az embereket. Így jött létre a hajléktalanok számára épült, minden komfortot nélkülöző, de biztonságos szállás, amely egy euróért kétórányi pihenést biztosított. Ennek egyik módosított változatát a „Budapest gyomrának” is tekinthető Moszkva téren is kiállították, ahol érdekes jelenségekre mutatott rá: amit használnak az emberek, azt általában nem rongálják, valamint a „hotelra” rögtön lecsapott a „hajléktalan-maffia”, és jókora felárral kínálta azt használatra.

Németh Ilona vallja, a művész feladata nem a problémák megoldása, hanem a figyelem azokra való terelése. És eszerint is dolgozik.

Aki a művészetet kizárólag a „szépség érzetével” azonosítja, a tárlatot látva talán fanyalog majd, esetleg a kortárs művészet görcsös kiútkeresésének is tarthatja azt. Aki viszont az üzeneteket, a gondolkodásra való ösztönzést várja egy kiállítástól, jó helyen jár, ha betér a Kortárs Magyar Galériának otthont adó kiskastély falai közé.

A dunaszerdahelyi Vermes villában tekinthető meg a város szülötte, Németh Ilona Munkácsy-díjas képzőművész tárlata, június 2-ig, amely bizonyára megosztja majd a művészetpártoló közönséget.Hozzászólások

kati, 16. 05. 2007 10:20:59 voltunk
A gyerkőcökkel én is voltam megnézni a kiállitást.nagyon érdekes, és mindegyikünket más-más momentuma ragadott meg.érdemes odanézni
@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9