A hormon-egyensúlytalanság tünetei (5)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2013.4.11. 4:44

Női betegségek, azok tünetei és gyógyítása.

Erős menstruációs vérzések szintén lehetnek az ösztrogén dominancia tünetei. A háttérben lehet mióma, endometriózis, de lehet daganat is, ezért a rendszeres orvosi vizsgálatokat semmiképp ne hanyagoljuk. Az ilyen erős vérzéseknél a betegnek szinte állandóan otthon kell tartózkodnia. Ha ez az állapot sokáig eltart, súlyos vérszegénység, gyengeség a következménye. Természetes progeszteronkezeléssel a helyzet 3-6 hónap alatt megszüntethető.

Hosszú menstruációs vérzések
A hosszú menstruációs vérzések gyakran hetekig, hónapokig eltarthatnak, közben erősségük változó. Ezek leggyakoribb oka a petefészekciszta vagy -ciszták, melyek szintén az ösztrogén dominancia következményei. A legtöbb nőgyógyász ezekre a tünetekre mesterségesen előállított progeszteront ír fel, mely gyakran segít is a problémán. Megjegyezném, hogy a mesterséges progeszteron mellékhatásai nagyságrendekkel nagyobbak, mint a természetes progeszteroné.

Rövid menstruációs szakaszok
Rövid menstruációs szakaszokról akkor beszélünk, ha a ciklus hossza a három héthez közeledik. Ilyenkor majdnem mindig peteérés nélküli ciklusok jönnek létre. Mivel nincs tüszőrepedés, nem keletkezik sárgatest, nem termelődik progeszteron. Ezért indul meg korábban a mestruációs vérzés.

Különböző eredetű cikluszavarok
Főleg a klimaktériumot megelőzően a ciklusok lehetnek rövidek, hosszúak, erősek, gyengék, több hónapig kimaradhatnak. Amennyiben ez az állapot nem okoz problémát, nem kell foglalkozni vele. Amennyiben viszont túl korán elkezdődik esetleg valami probléma miatt leterheli a pácienst, akkor be kell avatkozni. Mivel a klimax közeledtével egyre gyakrabban jönnek létre peteérés nélküli ciklusok, ezért itt is gyakori a progeszteron hiány. Progeszteron óvatos pótlásával a helyzet jól kontrollálható.

Petefészekciszták
Minden hónapban több potenciális petesejt termelődik. Közülük csak egy érik meg és lökődik ki. A visszamaradó sárgatest progeszteront termel, mely gátolja a többi petesejt érését. Eddig ismeretlen okokból viszont előfordul, hogy nem történik meg a tüszőrepedés. A petesejt nem lökődik ki, a tüsző, mint egy hólyag felfúvódik. Így ciszta keletkezik, mely gyakran rövid időn belül felszívódik. Előfordul azonban, hogy a ciszta hónapról-hónapra nő, egyre nagyobb lesz és nagysága miatt különféle panaszokat okoz. Legtöbbször a környékén lévő szerveket nyomja. Előfordul, hogy kifakad, és tartalma a hasüregbe kerül. A folyamatot pár percig vagy esetenként napokig eltartó szúró fájdalom kíséri. Következményként nem termelődik progeszteron, tehát megint ösztrogén túlsúllyal állunk szemben. A nő életében a párszor előforduló petefészekciszta nem okoz nagyobb gondot. Probléma akkor keletkezik, ha ez rendszeresen, több ciklust követően jelentkezik. A petefészek megtelik cisztákkal, nincs peteérés, nincs progeszteron termelődés, egyre nagyobb az ösztrogén dominancia, mely fokozza a cisztákra való hajlamot. Kialakul az ördögi kör, melyet mesterséges hormonpótlással nem lehet megszüntetni. A cisztákra való hajlam fokozott azoknál a nőknél is, akiknél a petefészek valami oknál fogva sérült, legtöbbször gyulladás következményeként. A cisztáknál kialakulhat sárgatest, mely folyamatosan termeli a progeszteront. Az ilyen ciszták általában maguktól visszafejlődnek. Továbbá az endometriózisnál (méhnyálkahártya burjánzás) is kialakulhatnak ciszták. Ilyenkor a vér barnás bomlástermékeket tartalmaz, így ezeket csokoládé-cisztáknak is szoktuk nevezni.

Miómák
Ezt a problémát a nők körülbelül egyharmada ismeri. A mióma a méh izom- és kötőszövetének jóindulatú daganata. Különböző nagyságú kerek csomócskák, melyek a nyálkahártyához közel, a méhizomzatban vagy a méhizomzaton kívülről vannak beágyazódva. A mióma nagyságától és elhelyezkedésétől függően lehet teljesen panaszmentes, de sok problémát is okozhat. Azok, amelyek a méh nyálkahártyájához közel helyezkednek el, azok elhúzódó és hosszantartó vérzéseket okozhatnak. Okozhatnak továbbá hátgerinc panaszokat, alhasi fájdalmakat, székrekedést, hólyagproblémát. A kezelések is ettől függenek. A panaszmentes miómákat elég megfigyelni, míg a panaszokat okozók gyakran kerülnek műtétre. A mióma az ösztrogén dominancia egyértelmű jele. Ezért az ösztrogén dominancia megszüntetésével a miómák kialakulását is megszüntethetjük, sőt a már kialakult miómákat is visszahúzódhatnak, és ezáltal az általuk okozott problémák is megszűnnek.

Endometriózis
Ennél a betegségnél a méh nyálkahártyája a méhen kívülre vándorol. Szigeteket képez a petevezetékekben, petefészkekben, de előfordulhat a hasüregben, végbélben, húgyhólyagban, sőt még tüdőben is. Mivel ezek a szigetek úgy viselkednek, mint a méh nyálkahártyája, ezért ők is ciklikus változásoknak vannak kitéve. A méh nyálkahártyájához hasonlóan ciklikusan megtelnek vérrel, véreznek, ezáltal nagy fájdalmat okozva a páciensnek. Ez a fájdalom sokkal erősebb mértékű, mint egy átlagos menstruációs fájdalom. A legtöbb nő ilyenkor nem képes elvégezni szokásos napi feladatait, gyakran munkaképtelen. Az endometriózisnál a ciklikus változások következményeként összenövések keletkezhetnek az említett helyeken, melyek növekvő fájdalommal majd terméketlenséggel jelentkeznek. Pedig pont a terhesség az, ami az endometriózusos nő életét megkönnyíthetné. A terhesség alatt megszűnik a méhnyálkahártya ciklikus változása és az ösztrogén dominancia is, mert a terhességet a sárgatesthormon, a progeszteron dominancia jellemzi. Ha nem sikerül a terhesség, a nők olyan hormonokat kapnak, melyek leépítik a méhnyálkahártyát. Sajnos az ilyen kezelések alatt a terhesség kizárt. Előfordul, hogy a problémák miatt a beteget műteni kell, és műtéti úton kell eltávolítani a felesleges helyen kinőtt nyálkahártyát. De, mivel az ösztrogén dominancia nem szűnik meg, a műtét után pár hónappal ez a nyálkahártya újból kiújul. Mivel az endometriózis szintén az ösztrogén dominancia egyértelmű jele, azért a természetes progeszteronnal való kezelés mindenképp ajánlatos. (Az ösztrogén túlsúly laboratóriumban nyálminta-vizsgálattal egyértelműen megállapítható.)

Meddőség
A terméketlenség igen gyakori az ösztrogén dominanciás nőknél. Az állapotot tüszőrepedés nélküli ciklusok, érett petesejt nélküli ciklusok jellemzik. Természetesen ebben az állapotban nem jöhet létre terhesség. A fogamzás megkönnyítésére az orvostudomány ösztrogénkezelést ajánl, mely csak részben lehet eredményes. Létrejön ugyan az érett petesejt, de a progeszteron-hiányos környezetben a megtermékenyített petesejt megtapadásának esélyei sokkal rosszabbak, mint a progeszteron jelenlétében. Tehát nagy a sikertelen terhesség vagy vetélés kockázata. A hormonegyensúly terapeuták a hormonrendszer kiegyenlítésével, természetes, egyénekre szabott (férfi és nő) életmód meghatározásával sokat tudnak tenni a probléma megoldása érdekében.


Sorozatunk következő részében a férfiakat és nőket egyaránt érintő hormonrendszeri problémákat (pajzsmirigy, mellékvesék, hasnyálmirigy betegségei) ismertetjük.

Amennyire csak tudják, kerüljék azokat a vegyszereket, melyek hormonhatással bírnak. Ne igyanak klórozott vizet, ne használjanak klór alapú tisztítószereket! Vigyázat: az orr nyálkahártyáján keresztül a klór tökéletesen felszívódik! A víz klórmentesítését forralással végezhetjük el. Ha van jó minőségű víztisztító berendezésünk, mely a gyógyszeripar által előállított hormonokat is kiszűri, akkor fogyasszuk azt a vizet. Nézzük át kozmetikumainkat, nem tartalmaznak-e parabent, vagy a paraben különféle változatait (metilparaben, butilparaben stb.) Ezek a hormonhatású anyagok bőrünkön keresztül tökéletesen felszívódnak. Élvezzük a lassan ébredő tavaszi nap sugarait! Tartózkodjunk sokat a szabadban!

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anyagcsere problémák (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A hormonrendszer egyes szervei, az idegrendszer és a többi szervünk szövevényes, bonyolult rendszert alkotnak.

2013.5.17.   


A hormon-egyensúlytalanság tünetei (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Szervezetünket három irányítórendszer irányítja: az idegrendszer, az immunrendszer, a hormonrendszer. (A fogyás és hízás okai)

2013.5.3.  1   


A hormon-egyensúlytalanság tünetei (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A legtöbb tünet ösztrogén dominanciából ered. Lányoknál és fiatal nőknél több tünet jelentkezhet egyszerre, melyek az orvosi irodalomban betegségként is megjelennek.

2013.3.19.    12


A hormonrendszer egyensúlytalansága (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Említettük a mesterséges hormonokat, melyek az ivóvízben találhatók...

2013.1.18.    12


A környezet hatása a hormonrendszerünkre (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A környezetünkben sok vegyi anyag található, melyek olyan hatással vannak szervezetünkre, mint az első számú női hormon az ösztrogén.

2012.11.9.   


A hormonrendszer és betegségei (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk utunkat az emberi testen belül, mégpedig a hormonrendszer szerveire összpontosítva.

2012.9.21.    13

A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.