Ha babával strandolunk


Fülöp Éva  2006.7.26. 7:36

Június végén azért panaszkodtam, hogy vacogunk a lakásban. Most bezzeg, egy hónappal később, a hőségtől már aludni sem lehet.

Ránk szakadt a kánikula, ami már jó pár hete tart. Elővettem a nyári ruhákat, szandálokat, kalapokat – és elkezdtem gondolkozni, hová is menjünk, hogy kicsit elviselhetőbb legyen a forróság. Hát persze hogy a strandra!

Kétéves kislányomat először vittem az idén pancsolni. Múlt nyáron még úgy gondoltam, hogy jobb neki bent hűsölni a kánikula alatt, minthogy a nap tűzzön a kis fejére órákon át. Most tapasztaltam, hogy nem minden anyuka osztja a véleményemet. Sok pici babával találkoztunk a fürdőben -- voltak egyévesek, de alig három-négy hónaposak is. Általában a babakocsiban „hűsöltek“, míg a nagyobbik testvér pancsolt. Hát nem tudom, menyire jó megoldás ez, de én maradok az eredeti állásfoglalásomnál.

Mielőtt elindultunk volna a strandra, alaposan bekentük magunkat napozótejjel. Hiszen nem mindegy, milyen napozótejet használunk, főleg kicsi babáknál. A szakemberek úgynevezett fizikai filterrel ellátott krémeket ajánlják, minél magasabb faktorszámmal. Természetesen vittünk magunkkal kalapokat is, és csodálkoztam, hogy a gyerekek többsége nem viselt semmit a fején, bár a medence egész területén tűzött a nap.

Nagyon fontos kelléknek bizonyult az úszógumi és pár játék, amelyekkel a vizet lehet ide-oda öntögetni. Ha a gyerek még nem szokott le a pelusról, nagyon jó szolgálatot tehet az úgynevezett úszópelenka. Az a titka, hogy ha nagyobb baleset is történne a vízben, a pelus mindent bent tart, így nem szennyezzük a vizet. Ezeket a pelenkákat a vízből kijövet alaposan kicsavarjuk, és újra ráadhatjuk a kicsire, ha megint a vízbe megy (persze, csak ha tiszta maradt). Ezeket próbáltam otthon megszárítani, nem nagy sikerrel, így a pelusok nálunk csak egy-egy strandolásig tartottak ki.

Természetes dolog, hogy a nagy melegben odafigyelünk, hogy a gyerek eleget igyon, de jó, ha pakolunk valami ennivalót is, lehetőleg egészséges nassolnivalót. Ezzel pár percig ülve tudjuk tartani a kis csibészeket. Mert jó, ha a pancsolás után hűsölnek, pihennek, megszáradnak.

Két strandot látogattunk meg a közelmúltban, az egyiket a közelsége, a másikat a jó hírneve miatt. A közeli strandhoz képest a másikban gondoltak arra is, hogy a gyerekmedence fölött árnyék legyen: egy lepedőt feszítettek ki fölé, és nem sütött a gyerekek fejére közvetlenül a nap. A másik jó ötlet egy bérelhető, félkör alakú nyitott sátorocska volt, ahová egy kisgyerek kényelmesen elfér fekve is, és árnyékos helyet tudunk neki biztosítani. A strand hátránya bizonyára a magasabb belépődíj volt és a távolság, de az igényes, karbantartott strand kiegyensúlyozta ezt a hátrányt.

Jó dolog a vízhez vinni a gyerekeket -- nemcsak a hűsítő hatása miatt, hanem azért is, mert itt gyerektársaságra lelnek, a vízben játszással fejlesztik mozgásukat, és mert a kicsik élvezik a vizet.
Kívánok minden kisgyerekes szülőnek kellemes nyarat, és hogy egészségben vészeljék át a kánikulát!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3