Lavina


Mester Györgyi  2014.7.2. 3:04

Az egész egy aprósággal kezdődött.

Buszon ült, csomagokkal megrakodva, amikor a sofőr hirtelen fékezett. Ő előrelódult, és hogy le ne csússzon az ülésről, reflexszerűen kitámasztott a kezével. Egy körme bánta. A legszebb, a gyűrűsujján, berepedt. Ha ez a körme letörik, mind a kilencet utána kell vágni, tövig.

Pedig épp azon a délelőttön járt a manikűrösnél, este ugyanis „jelenése” lesz. Osztálytalálkozó. Tíz éve nem látták egymást. Azt akarta, hogy a kinézete tökéletes legyen. Jó frizura, divatos ruha, ápolt kéz. Már előre elképzelte, hosszú, lakkozott körmű ujján milyen jól fog mutatni a tizenötödik házassági évfordulóra ajándékba kapott, drága gyűrű.

Elhatározta, aznap már semmi meggondolatlan, hirtelen mozdulatot nem tesz, történjen bármi. Közben megérkeztek, és ő is elkezdett nyomakodni a többi leszállóval együtt. Már a megállóban állt, amikor a tömött szatyrok egyikének leszakadt a füle. Nem kapott utána, hiszen megígérte magának, hogy többé semmilyen, meggondolatlan mozdulat.
A csomag a betonhoz koccant, és ő elszörnyedve látta, hogy a paradicsomlé üvege darabokra tört, a piros lé összekente a krumplit, átáztatta a lisztes zacskót, és alighanem erre a sorsra jut a cukor is. Lekuporodva szedegetni kezdte az üvegdarabokat. Látszólag az utolsót dobta a közeli szemetesbe, amikor érezte, megvágta az ujját. A gyűrűsujját. A gyorsan kibuggyanó vérerecskére papír zsebkendőt szorított. Kezdeti bosszúsága, lassan igazi haraggá érlelődött. Még ez is! Most majd még ragtapaszt is „ölthet” a kisestélyihez!


Mérgelődve, morgolódva bandukolt, kezét lehúzta a két súlyos szatyor. Odaért a lámpa nélküli kereszteződéshez, s amíg várta, hogy a járművek elhaladjanak, lenézett a csomagjaira. Ekkor vette csak észre, hogy a világosbarna színű nadrágján, tenyérnyi piros folt éktelenkedik. Egészen elszörnyedt! Ennyi vére elfolyt volna?! Kisvártatva rájött, hogy nem fog elvérezni, de egy üvegdarab mégis maradhatott a szatyor alján, az kimetszette a műanyagot, és a maradék paradicsomlé ráfolyt a nadrágja szárára. Ez se fog kijönni többet – gondolta. Az esti jó hangulatot, sikerült kellően megalapoznom!

Míg a folton morfondírozott, észre sem vette, hogy lelépett az úttestről, és egy sebesen haladó kamion huzata lesodorta fejéről az új kalapot. A következő teherautó át is ment rajta. A sáros kalapot rácsapta a szatyorból kidudorodó káposztafejre. Jó helyen lesz az már hazáig.
A lakásra érkezve, már csak arra gondolt, hogy mielőbb megszabaduljon a szatyroktól. Úgysem maradt bennük semmi törékeny, így hát hanyagul ledöntötte mindkettőt a földre. A paradicsomosból azonnal kigurult egy fürt szőlő.

Most már inkább csak a berepedt körmére, és a vérző ujjára gondolt. Egy mozdulattal letépte az átvérzett papír zsebkendőt, és megfordult, hogy a szemetesbe dobja. Ezzel nem is lett volna semmi baj, de amint visszafordult, a széttaposott szőlőszemeken megcsúszott, és hanyatt esett. A hideg konyhakövön fekve érezte, hogy a bokája kificamodott, de mégis inkább a körmét vizslatta, ami úgy látszik, megadta magát, és tőből letört.

Az osztálytalálkozón a távolmaradásáról, barátnője a következőket közölte a jelenlévőkkel: Júlia nem tudott eljönni, mert berepedt a körme…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Anyagias sütemény

Danczi Mónika

Mai anyagias világunkban – hallatszik mindenfelől.

2015.11.2.    16


Újratervezésben

Wolner Annamária

Nem tudom, hogyan s miképp kerültem ide, milyen láthatatlan kéz, vagy felsőbb akarat tolt előre.

2015.10.29.    21


Egy tábor pillanatképei

Nagy Erika

Nyári jegyzet - szigorúan 18 felettieknek...

2015.7.21.  1    2


Az anya

Mester Györgyi

Az egyszeri gyermek világgá ment. Sokáig odavolt a nagyvilágban, ám egyszer csak hazatért...

2015.5.2.    26


Emberi habos kakaó

Palkó Emese

Nem fontos a lány neve. Nem fontos a férfié sem. A lány nevet adott a férfi kutyájának, de csak magában.

2015.3.2.    37


Nincs más szerelem

Halász Kata

A hétvégi vers helyett ezúttal rendhagyó módon egy irodalmi impresszióval jelentkezünk.

2013.12.15.    8


Csönd

Póda Erzsébet

Néha nem lehet azt mondani, hogy majd lesz valahogy.

2013.9.15.    26


Tavaszi sugallat

Nagy Csivre Katalin

A várva várt tavaszi napsugarak, ha sokat késve is, de megérkeztek.

2013.4.17.   


Mosoly

Puha Andrea

Csendes a ház, mindenki alszik még. Valamikor hajnal és reggel között jár az idő.

2013.4.10.  1   


Kilátások

Puha Andrea

Az ablakpárkány volt a kedvenc helye.

2013.3.21.    17


Néha

Puha Andrea

Néha mások vagyunk, mint azt elvárják tőlünk. Miért is ne?

2013.3.5.  2    22


Biztos pont

Puha Andrea

Nincs annál rosszabb, ha megállsz és egy helyben toporogsz.

2013.2.25.    29