Időt kérek!


Faar Ida  2012.11.21. 5:48

Pillanatok, másodpercek, órák, napok, hónapok, évek, az idő kereke kíméletlenül zakatol felettünk – csak győzzünk lépést tartani vele.

Sokszor percre pontosan be van osztva minden teendőnk – rohanunk, kapkodunk, próbáljuk tartani a ritmust, stresszelünk –, s ha nem vigyázunk kellőképpen, a végén kiégetté, fásulttá válhatunk, s meg is betegedhetünk. Egy jó időbeosztás mindig aranyat ér, hiszen jut idő mindenre: munkára, karrierépítésre, pihenésre, családra, szórakozásra, hobbira, fogászatra, mozira, stb.

Következzen néhány tipp, hogy ez miként valósítható meg:

1. Tervezés. Minden ezzel kezdődik, amikor a fejünkben ott tornyosulnak a feladatok, és mi hatékonyan és kreatívan kiválogatjuk őket, fontossági sorrendet kialakítva közöttük. A képzeletbeli rangsor utolsó helye persze nem jelentheti azt, hogy elhalasztható az ott álló feladat. Hogy könnyebben boldoguljunk érdemes feljegyezni ezt a sorrendet, s mellé odabiggyeszteni azt is, mennyi időt szánunk az elvégzésére. Így – persze csak akkor, ha következetesen tartjuk is magunkat hozzá – nem veszünk el a napi teendők tengerében.

2. Helyrajzi sorrend. Azaz csoportosítsuk a feladatokat aszerint is, hogy melyek intézhetőek el egy útvonalon belül. Ha suliba/oviba visszük a gyerekeket, visszafelé útba lehet ejteni a postát, bankot, kisboltot.

3. Emlékeztetők. Régi mondás: „Kinek nincs esze, legyen notesze!” Nem szégyen, ha az ember néha el-elfelejt valamit, hiszen naponta több ezer információval kell megbirkóznunk. Hogy elkerülhető legyen a bosszúság, érdemes emlékeztető cetliket hagyni olyan helyeken, ahol szinte az orrunk előtt fityegve figyelmeztet teendőinkre. Például a hűtőszekrényen az aktuális bevásárló listát, a slusszkulcs mellett a szervizre emlékeztető feljegyzést, stb.

4. Ne mártírkodjunk! A családunk minden tagja vegye ki a részét a feladatok megoldásából. Ha önként magunkra vállalunk mindent, ne csodálkozzunk, ha este 10-kor még egy halomnyi mosatlan edény vár ránk, miközben a többiek már órák óta a tévé vagy a számítógép előtt ülnek. Osszuk be kinek mi a reszortja – így közel azonos időben végezve együtt tölthetjük a nap hátralévő részét.

5. Teremtsünk egyensúlyt! Szánjunk időt magunkra is, és minden nap legalább fél-egy órát szakítsunk arra, hogy feltöltődjünk. Lépjünk ki a ránk nehezedő terhek fogságából, s ez idő alatt kapcsolódjunk ki: olvasással, pihenéssel, zenehallgatással. Így frissült erővel koncentrálhatunk újra a feladatainkra.

6. Váljunk rutinossá! Vagy inkább szertartásossá. Alakítsunk ki egy mindennapos menetrendet – azonos időben keljünk, reggelizzünk, zuhanyozzunk, stb. – a rutinszerűen elvégzett munka könnyebbé teheti az életünket, mint az ideges-hisztérikus napirend.

7. Munka közben kapcsolódjunk ki! Kissé paradoxnak tűnhet, de lehetséges. Vannak olyan tevékenységek, amelyek nem igényelnek akkora koncentrációt, hogy ne lehetne mellette mást csinálni. Vannak, akiknek mosogatás közben támadnak a legjobb ötleteik, míg sokan főzés közben beszélik meg a nap eseményeit, vagy az utazással töltött idő alatt olvasnak, rejtvényt fejtenek, levelet írnak.

8. Ne halogassunk! Sehova sem vezet, hisz bármennyire is kellemetlen a ránk váró feladat – úgyis nekünk kell megbirkózni vele. Jobb ezért minél hamarabb túlesni rajta…

9. Optimista hozzáállás. Alapvető ahhoz, hogy az előttünk álló akadályokat leküzdhessük. Az „úgysincs rá időm” kijelentéseket felejtsük el, hiszen, ha igazán akarjuk, bármire van időnk.

10. Nyugalom. Az idegeskedés nem tesz jót senkinek, és nem old meg semmit. Lépésről-lépésre haladva minden elintéződik stresszmentesen.

Legyenek Önök is időmilliomosok!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13