Miként segíthet a párterápia?


  2019.9.11. 3:16

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

Ez szinte bármi lehet. Egy harmadik személy kerül a képbe, anyagi gondok, rossz rokoni kapcsolat, a gyerekvállalás kapcsán keletkező viták stb. A párterápia sok esetben segíthet, mivel a szakember képes objektív szemmel nézni a történtekre és ezáltal hasznos tanácsot tud adni. Némely esetben a barátok és családtagok támogatása is segíthet, viszont ez a segítség nem mindig őszinte és sokszor részrehajló lehet. Érdemes mindkét fél verzióját végighallgatni.


Gyakran a párterápia alkalmával derül fény olyan dolgokra, amiket az egyik fél elnyomott magában és ez a sértettség olyan viselkedésre késztette a másikkal szemben, ami a kapcsolat megromlásához vezetett. A párterápián a szakember nem fogja megoldani a felek között fennálló problémákat, mivel ezeken nekik kell felülkerekedni, de segít megtalálni a megfelelő utat. Sokszor egy elmélyült, őszinte beszélgetés rengeteget segíthet. Elég csak belegondolni abba, hogy a legtöbb átlagember milyen életvitelt folytat. Hétköznap munka, reggeltől-estig, utána gyereknevelés és este már kinek van kedve még megvitatni a napját a párjával?! Utána ezen kell átmenni a következő napon is, majd az azután következőn is, ami a párkapcsolat elhidegüléséhez vezethet.

Akadnak olyanok, akik tisztában vannak azzal, hogy a párterápia segíthetne a helyzet javulásán, azonban szégyellik igénybe venni a segítség ezen formáját, mert tartanak attól, hogy vajon mit fognak szólni ehhez az ismerőseik vagy a rokonság. Pedig sokkal jobb menteni azt, ami még menthető, mint hagyni, hogy a rengeteg elfojtott indulat végül családokat szakítson szét egymástól. A párterápián útmutatást kaphat mindkét fél, hogy min és hogyan kéne változtatnia. Ötleteket közös programokkal kapcsolatban, amik segítenek ismét éreztetni azt az önfeledt boldogságot, amit még a problémák megjelenése előtt érezhettek.

Fontos az is, hogy meghallgassuk a párunkat, hogy együtt örüljünk az elért sikereinek, akár munkahelyről, háztartásról, gyereknevelésről van szó. A párterápia megtanít arra, hogy a felek egyenlőként tekintsenek egymásra. A mai társadalomban már megdőlt az a nézet, hogy csak a férfi keresheti meg a betevőre a pénzt, míg a nő otthon vezeti a háztartást és neveli a gyerekeket.

Mindkét fél feladatköre rengeteg stresszel jár, amit meg kell tanulni kezelni, különben párterápiára lesz szükség, ami jó eséllyel jelentősen javíthat a kialakult kritikus helyzeten.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13