Ünnep egész évben


Mészáros Anita  2004.5.13. 17:11

Amerikában szinte minden hónapra jut egy nagy ünnep. Nem lehet tudni, vajon sima reklámfogás ez, vagy tényleg igazi tradíciókon alapszik mindegyik.

Kezdjük a karácsonnyal! A karácsony vitathatatlanul, éppúgy, mint a világ bármely táján, New Yorkban is a legszebb ünnepnek számít. Már november elejétől gyönyörködhetnek az emberek a színes, csillogó-villogó kirakatokban. Minden sarkon egy-egy télapó, vagyis Santa Claus álldogál. Abban reménykedve: egy mondvacsinált indok elég lesz arra, hogy a kis perselyükbe pénzt dobjanak a járókelők. A Rockefeller Centerben felállítják a nagy karácsonyfát, ami a tévé képernyőjén monumentálisnak látszik. A dolognak azonban van egy hátulütője: sokan semmit sem tudnak az ünnep eredetéről, igazi történetéről.

A karácsony minden évben eljön, de ugye nem lehet egy egész éven keresztül ünnepelni. Ezért januárban már készülni kell a következő ünnepre, mégpedig a Valentin-napra. Valentin február 14.-re esik, de az óriási szívek -- "I love you" feliratokkal -- már januártól ott díszelegnek az üzletek kirakataiban. Ugyanis az égvilágon mindent el lehet adni -- csak jól kell a terméket (vagy az ünnepet) reklámozni. Itt is a vörös rózsa tartozik a legmenőbb ajándékok közé ilyenkor.

Február végétől ismét lehet készülni az újabb ünnepre: Szent Patrik napjára (március 17). Amerikában mindenki tudja, hogy ez az írek ünnepe, de hogy valójában ki is volt szent Patrik, az rég feledésbe merült! Míg Valentin pirosba borított mindent, addig szent Patrik zöldre váltott: zöld lóhere, zöld manó, a zöld szín dominál mindenhol. Talán érdekes megjegyezni, hogy New York „multikulturális” – sajátjának tartja, és büszkén ünnepli minden nemzet minden egyes ünnepét. Március 17-én a kis néger gyerekek éppúgy felöltik magukra a zöld manó jelmezét, mint bármelyik ír kisgyerek.

A zöld sortól még szinte ki sem józanodik az ember, máris jön a húsvét! Csokinyuszi, csokinyuszi hátán. Minden formában, nagyságban, színben és árban ott sorakoznak az üzletek polcain. Az anyukák a leginkább sajnálatra méltók ilyenkor: csemetéikkel kemény harcot kell megvívniuk minden egyes polcra visszatett csoki miatt. A gyerekek sírnak, toporzékolnak, elégedetlenkednek – húsvéti csokinyulakat akarnak! A világnak ezen a részén húsvét ünnepének várva várt része a nagy Egg Hunt, vagyis a Tojásvadászat (csokitojás-vadászat). Az anyukák ilyenkor megpróbálják elrejteni azokat a csokitojásokat, amelyeket végül megvásároltak.

S elérkezett a tavasz legszebb hónapja. Milyen is lenne május Anyák napja nélkül? Csaknem mindenki ajándékozási lázban ég újfent. A karácsony mindenkié, Valentin a szerelmeseké, szent Patrik napja elsősorban a férfiak ünnepe, a húsvét a gyerekeké, most pedig a nők, anyák következnek. A virágcsokroknak ilyenkor háromszoros az áruk, mert egy olcsó vázával együtt árusítják. A nyakláncok meg csillogóbbak, az Anyák napjára szánt csokik még édesebbek.

Az ünnepekkor minden az ajándék és az ajándékozás körül forog. Gyakran támad az embernek olyan érzése, hogy a jóléti társadalom ünnepeit maguk a termékforgalmazók találják ki.
És mintha az egész csupán a vásárlásról szólna…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2