Karrierlehetőségek 2023-ban


  2023.2.14. 17:12

Milyen karrierlehetőségei lesznek egy nőnek 2023-ban? Érdekes részletek a cikkben!

Az elmúlt néhány évben a nők az egyes iparágakban továbbra is szenvedtek a világjárvány és az egyre versenyképesebb munkaerőpiac okozta kihívásokkal szemben. Ez különösen igaz a színes bőrű nőkre, akik még magasabb szinten hagyják el a munkaerőpiacot a korlátozott rugalmasság, az emelkedő mozgási szabadság lehetőségeinek hiánya, valamint a rossz egyensúly a munka és a magánélet között.


Miért számítanak a vezető beosztású nők?

A különböző ágazatokban működő vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsék jelenlegi és jövőbeli vezető beosztású női alkalmazottaikat. Ahhoz, hogy befogadóbb és támogatóbb munkahelyeket hozzanak létre a nők számára, amelyek megbirkóznak az előttük álló kihívásokkal, a munkaadóknak belsőleg többet kell tenniük olyan környezet kialakítása érdekében, ahol a nők boldogulhatnak, különösen a mai táv- és hibrid munkakörülmények között.

Hogyan tartsuk meg a női alkalmazottakat?

A munkavállalóknál fontosabb tényező, hogy boldognak és stabilnak érezzék magukat jelenlegi pozíciójukban, valamint elégedettek legyenek a munka és a magánélet egyensúlyával. Tehát a munkaadók több lépést is tehetnének annak érdekében, hogy 2023-ban megtartsák az állásvállalók – különösen a nők – munkavállalását, és olyan körülményeket teremtsenek, ahol boldogulhatnak, mint például az alábbiakban:


1. Rugalmas munkarendet biztosítson

A munkahelyi rugalmasság kulcsfontosságú a nők számára, akik gyakran egyensúlyban tartják a a gyermekgondozási- és a munkán kívüli egyéb időbeli kötelezettségeket. A lehetőségek szélesebb skálája, mint például a rugalmas ütemezés, az állandó távmunka és akár a részmunkaidős munkavégzés, nagy változást hozhatnak a nők vonzásában és megtartásuk terén.

2. A munka és a magánélet egyensúlyának előmozdítása

A rugalmas munkalehetőségek biztosításán túl, a munkáltatóknak ösztönözniük kell a munkavállalókat, hogy a jólétüket, valamint a munka és a magánélet egyensúlyát helyezzék előtérbe. A McKinsey Women in the Workforce 2022-es jelentés szerint a nők jobban ki vannak égve, mint korábban a járvány idején, és a kiégés gyorsabban fokozódik a nők, mint a férfiak körében. Egyértelmű, hogy többet kell tenni a kiégés kezelésére, ami a munka és a magánélet jobb egyensúlyával kezdődik. Ez magában foglalhat juttatásokat és vállalati programokat, például fizetett szabadságot, forrásokat biztosít a stresszkezeléshez, valamint arra ösztönzi az alkalmazottakat, hogy “kapcsolódjanak ki”, amikor nem dolgoznak.

3. Fektessen be az átképzésbe és a szakmai fejlődésbe

Amikor a nők nem látnak megfelelő lehetőséget feljebb lépni a ranglétrán, akkor leggyakrabban máshol keresik a fejlődési lehetőségeket, ezért a munkaadóknak fontolóra kell venniük ennek leküzdését úgy, hogy kifejezetten nőket célzó szakmai fejlesztési programokba fektetnek be. A nők tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében a vállalatoknak meg kell duplázniuk a jelenlegi és a jövőbeli alkalmazottak szakmai előmenetelét, szem előtt tartva a belső mobilitást és készségfejlesztést.


Végszó

Ezekkel a lépésekkel a munkaadók olyan munkahelyeket hozhatnak létre, amelyek emberbarátabbak és jobban támogatják a nőket, és megbirkóznak a világjárvány által súlyosbított kihívásokkal, amelyek valószínűleg folytatódni fognak, amikor belépünk egy esetleges recesszióba. Ahogy új célokat szem előtt tartva indulunk az új év felé, most van itt a tökéletes alkalom, hogy újra elkötelezzük magunkat a nők számára jobb munkakörnyezet kialakítása mellett. A Jooble állásgyűjtő portálon kiváló lehetősége nyílik arra, hogy megtalálja álmai állását.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2023.3.19.    2


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2022.11.22.    34


Megfogadott tanácsok

Póda Erzsébet

Adjunk? Ne adjunk? Megfogadjuk? Ne fogadjuk? Mit tegyünk mások tanácsaival?

2022.5.6.   


Törékeny párkapcsolatok

Oriskó Renáta

11 ok, amiért olyan törékenyek a mai modern párkapcsolatok.

2022.4.20.    15


Öt tipp a nézőpontváltáshoz

Februárban az emberek többsége úgy érzi, eseménytelenül telnek egymás után a hétköznapok, sorra jönnek a kötelességek, majd észrevétlenül át is lépünk a márciusba.

2022.2.9.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2021.9.12.   


3+1 tipp, hogy megúszd a nyaralást

...betegség nélkül. Természetes megoldások, melyek kihúznak a bajból.

2021.7.19.   


Hősök tere

Póda Csanád

Ha visszanézünk pár száz, ezer évre, a krónikáink, legendáink mind hősökről szóltak. Ezek a hősök nem hősöknek születtek.

2021.3.14.    19


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2020.11.13.   


Élősködő családtag

Póda Erzsébet

Vannak felnőtt emberek, akik gátlástalanul kihasználják családtagjaikat.

2020.11.3.    6


Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.