Öt tipp a napindításra


Póda Erzsébet  2017.8.31. 0:42

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.


Az ősz közeleg, bár még vannak, akikre vár néhány last minute nyaralás, hiszen csak most adódik lehetőségük kirándulni. Utána újra stresszessé válnak a napjaink. Jó, ha előre felkészülünk a hétköznapokra. Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben menjen a visszarázódás.


Alvás

Az első dolog, amit tehetünk, hogy rendesen kialusszuk magunkat. Ezért már az előző este tennünk kell. Az ágyunkat mindig frissen vessük meg. Ha lusták vagyunk, legalább rázzuk fel a párnát és a paplant, mielőtt ágyba bújunk. Amennyiben rossz alvók vagyunk, igyunk meg este egy csésze citromfű vagy levendulateát, vagy vegyünk be valamilyen gyógynövényes kapszulát.

Jegyzetelés

A reggel „beindulása” meghatározhatja a napunk hátralévő részét. A rossz ébredés végigkísérhet a munkahelyünkön is. Vannak reggelek, amikor zsong a fejünk a sok tennivaló gondolatától, máskor teljesen üresnek érezzük magunkat. Mindenesetre megoldás lehet a reggeli írás. Persze, csak akkor, ha nem az utolsó pillanatban kelünk ki az ágyból. Este készítsünk az ágy mellé egy noteszt és egy tollat, és ébredés után jegyzeteljünk egy kicsit. Modernebbek megtehetik ugyanezt laptopon is. A legjobb, ha három noteszoldalt teleírunk, de ha ez nem megy, akkor annyit, amennyit ki tudunk préselni magunkból. A fejünk kitisztul, a leírt gondolatok közt pedig több megoldást is találhatunk éppen aktuális problémánkra.

Csodamondat

Ha képtelenek vagyunk összpontosítani, gondolataink szanaszét csaponganak, és nekünk éppen arra van szükségünk, hogy összpontosítsunk, akkor válasszunk magunknak egy irányadó mondatot, amit többször is ismételjünk el magunkban. A mondat lehet bármi, ami segít. Példák: Ma minden a helyére kerül. Képes vagyok megoldani. Koncentrálok… stb. Tetszés szerint fogalmazzuk meg magunknak, és miközben a reggeli tisztálkodást, öltözködést, reggelikészítést végezzük, ismételgessük magunknak. Aki szeret zenét hallgatni, az sem akadály abban, hogy erősítő mondatokkal ösztönözzük önmagunkat.


Mozgás

Ahhoz, hogy az elménk működésbe lépjen, és a nap folyamán ne hagyjon cserben, a testünkkel kell kezdeni. A legjobb, ha még a szokásos tisztálkodás és reggeli előtt legalább öt percre megmozgatjuk a testünket. Először is, még az ágyban nyújtóztassuk ki a tagjainkat. Utána kezdhetjük a konditeremből már ismert mozdulatokkal, de a youtube-on is található sok olyan rövid mozgásprogram, amit bárki el tud végezni. A zene mindig feldob, a mozgás pedig hihetetlen energiákat mozgat meg bennünk! Ez az öt perc elég arra, hogy megkapjuk azt a lendületet, amelyre az egész nap folyamán szükségünk lesz.


Reggeli

Az "ötödik elem" ahhoz, hogy a napunk sikeres legyen, vagy legalábbis jól teljen: a reggeli. Körülbelül 10-15 percre van szükségünk, ezalatt nyugodtan elkölthetjük. Nem kell túlságosan sokat fogyasztani, de mindenképpen legyen tápláló. Ha tudatosan élünk, akkor tisztában vagyunk azzal, mit fogyaszt a testünk szívesen: felvágottat, édes péksüteményt, pirítóst, zabkását, müzlit, főtt tojást vagy rántottát, gyümölcsöt vagy könnyű salátát. Fogyasszunk mellé ásványvizet, esetleg gyümölcslevet vagy teát, és akinek jólesik, a kávé is megengedett. Csak ezután fogjunk hozzá az egyszerű napi smink felviteléhez és az öltözködéshez.

A reggeli rituálénkat természetesen saját magunk tudjuk a legjobban kialakítani. Tippjeinket további ötletekkel akár fel is lehet javítani. Osszátok meg velünk azokat, amelyek nektek a leginkább beváltak!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.   


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2019.11.22.    3


Kríziskezeléssel a lélekért

A kríziskezelés őszinteségen és türelmen alapul, a problémák leküzdése fokozatosan történik.

2019.10.22.   


Rivalizálás a munkahelyen

Dienes Mirtill

Egy munkahely sajnos nem mindig csak arról szól, hogy a munkatársakkal közösen elvégezzük a ránk bízott feladatokat, és egy csapatként érjük el a kitűzött célokat.

2019.9.3.   


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt az ősz előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még idén nyári meleget.

2019.9.1.   


Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1   


Munkahelyi boldogság

Dienes Mirtill

Mivel a munkában töltjük el életünk jórészét, nem mindegy, milyen hangulatban tesszük.

2019.4.3.    4


Tervezz, hogy időt nyerj!

Dienes Mirtill

Az idő mindenki számára drága. Csak halad, és néha azt vesszük észre, hogy elsuhant a nap, eltelt a hét, vagy már a következő évet írjuk. A feladatok, munkák csak tornyosulnak...

2019.2.14.    8


Figyelemfelkeltő életrajz

Dienes Mirtill

Az önéletrajz az első belépő egy céghez, egy megpályázott munkakörre vagy spontán beküldve.

2019.1.31.    17


Tíz idézet Agatha Christie-től

Kiss Adrienn Éva

A világhírű krimi írónő olyan mesterműveket alkotott, melyek a mai napig emberek millióit bírják olvasásra.

2018.8.23.    52


Anyós a családban

Póda Erzsébet

Mint minden érzelmi galibára, az "anyósproblémára" is nehéz értelmes megoldást találni

2018.4.3.    12


A megoldás nem másnál van

Póda Erzsébet

Sokféleképpen próbáltam már segíteni a barátnőmön, de nem sikerült...

2017.12.8.  1    22