Öt tipp a napindításra


Póda Erzsébet  2017.8.31. 0:42

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.


Az ősz közeleg, bár még vannak, akikre vár néhány last minute nyaralás, hiszen csak most adódik lehetőségük kirándulni. Utána újra stresszessé válnak a napjaink. Jó, ha előre felkészülünk a hétköznapokra. Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben menjen a visszarázódás.


Alvás

Az első dolog, amit tehetünk, hogy rendesen kialusszuk magunkat. Ezért már az előző este tennünk kell. Az ágyunkat mindig frissen vessük meg. Ha lusták vagyunk, legalább rázzuk fel a párnát és a paplant, mielőtt ágyba bújunk. Amennyiben rossz alvók vagyunk, igyunk meg este egy csésze citromfű vagy levendulateát, vagy vegyünk be valamilyen gyógynövényes kapszulát.

Jegyzetelés

A reggel „beindulása” meghatározhatja a napunk hátralévő részét. A rossz ébredés végigkísérhet a munkahelyünkön is. Vannak reggelek, amikor zsong a fejünk a sok tennivaló gondolatától, máskor teljesen üresnek érezzük magunkat. Mindenesetre megoldás lehet a reggeli írás. Persze, csak akkor, ha nem az utolsó pillanatban kelünk ki az ágyból. Este készítsünk az ágy mellé egy noteszt és egy tollat, és ébredés után jegyzeteljünk egy kicsit. Modernebbek megtehetik ugyanezt laptopon is. A legjobb, ha három noteszoldalt teleírunk, de ha ez nem megy, akkor annyit, amennyit ki tudunk préselni magunkból. A fejünk kitisztul, a leírt gondolatok közt pedig több megoldást is találhatunk éppen aktuális problémánkra.

Csodamondat

Ha képtelenek vagyunk összpontosítani, gondolataink szanaszét csaponganak, és nekünk éppen arra van szükségünk, hogy összpontosítsunk, akkor válasszunk magunknak egy irányadó mondatot, amit többször is ismételjünk el magunkban. A mondat lehet bármi, ami segít. Példák: Ma minden a helyére kerül. Képes vagyok megoldani. Koncentrálok… stb. Tetszés szerint fogalmazzuk meg magunknak, és miközben a reggeli tisztálkodást, öltözködést, reggelikészítést végezzük, ismételgessük magunknak. Aki szeret zenét hallgatni, az sem akadály abban, hogy erősítő mondatokkal ösztönözzük önmagunkat.


Mozgás

Ahhoz, hogy az elménk működésbe lépjen, és a nap folyamán ne hagyjon cserben, a testünkkel kell kezdeni. A legjobb, ha még a szokásos tisztálkodás és reggeli előtt legalább öt percre megmozgatjuk a testünket. Először is, még az ágyban nyújtóztassuk ki a tagjainkat. Utána kezdhetjük a konditeremből már ismert mozdulatokkal, de a youtube-on is található sok olyan rövid mozgásprogram, amit bárki el tud végezni. A zene mindig feldob, a mozgás pedig hihetetlen energiákat mozgat meg bennünk! Ez az öt perc elég arra, hogy megkapjuk azt a lendületet, amelyre az egész nap folyamán szükségünk lesz.


Reggeli

Az "ötödik elem" ahhoz, hogy a napunk sikeres legyen, vagy legalábbis jól teljen: a reggeli. Körülbelül 10-15 percre van szükségünk, ezalatt nyugodtan elkölthetjük. Nem kell túlságosan sokat fogyasztani, de mindenképpen legyen tápláló. Ha tudatosan élünk, akkor tisztában vagyunk azzal, mit fogyaszt a testünk szívesen: felvágottat, édes péksüteményt, pirítóst, zabkását, müzlit, főtt tojást vagy rántottát, gyümölcsöt vagy könnyű salátát. Fogyasszunk mellé ásványvizet, esetleg gyümölcslevet vagy teát, és akinek jólesik, a kávé is megengedett. Csak ezután fogjunk hozzá az egyszerű napi smink felviteléhez és az öltözködéshez.

A reggeli rituálénkat természetesen saját magunk tudjuk a legjobban kialakítani. Tippjeinket további ötletekkel akár fel is lehet javítani. Osszátok meg velünk azokat, amelyek nektek a leginkább beváltak!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tíz idézet Agatha Christie-től

Kiss Adrienn Éva

A világhírű krimi írónő olyan mesterműveket alkotott, melyek a mai napig emberek millióit bírják olvasásra.

2018.8.23.    52


Anyós a családban

Póda Erzsébet

Mint minden érzelmi galibára, az "anyósproblémára" is nehéz értelmes megoldást találni

2018.4.3.    12


A megoldás nem másnál van

Póda Erzsébet

Sokféleképpen próbáltam már segíteni a barátnőmön, de nem sikerült...

2017.12.8.  1    22


Tíz rendhagyó idézet a szerelemről

Póda Erzsébet

"Ha képes vagy szárnyakat növeszteni és repülni egy nőért/férfiért, akkor szerelmes vagy."

2017.10.24.    5


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része.

2017.3.8.    34


Krízishelyzetből kiút

Oriskó Renáta

Az élet hozhat olyan helyzeteket, amelyekre nem vagyunk felkészülve, amelyek váratlanul és kiszámíthatatlanul érkeznek az életünkbe.

2017.1.23.    3


Nekem is kijár a boldogság!

Póda Erzsébet

Házasság, párkapcsolat, boldogtalanság - hogyan tovább? (Életvezetési tanácsadás)

2017.1.20.    23


Tíz idézet Suki Kimtől

Tompa Orsolya

A koreai származású írónő különleges, felkavaró könyvéből idézünk, a regényt pedig mindenkinek ajánljuk elolvasásra.

2017.1.12.    5


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2016.11.4.    44


Tíz idézet Cecelia Aherntől

Tompa Orsolya

Az egyik legnépszerűbb kortárs ír származású írónő leggyakoribb témája a magány.

2016.9.16.    5


Tíz idézet Kaffka Margittól

Póda Erzsébet

A magyar irodalom egyik legjelentősebb írónőjét, Kaffka Margitot Ady Endre (méltán) nevezte a „nagyon-nagy író-asszonynak”.

2016.6.1.    14


Tizenöt tanács saját magamnak

Nagy Erika

Jó tanáccsal tele a padlás, nem is nagyon szívesen fogadjuk őket.

2016.5.24.    17