Jobb lenne leszokni (1)


Tauszik Katalin  2010.2.17. 6:05

Kétféle ember van: aki rágyújtott már, és aki nem.

Bármelyik csoportba tartozzon is, szinte biztos, hogy ön is dohányzik – aktív vagy passzív módon. Ugyanis az egészségügyi felmérések szerint hazánk a harmadik helyen áll az egy főre jutó cigarettafogyasztás tekintetében, és a felnőtt férfiak 39%-a, míg a nők 28%-a dohányzik. Így szinte biztos, hogy ha ön nem is aktív dohányzó, a környezetében akad valaki, aki napi jó néhány szál cigarettával károsítja a saját és mások egészségét. Teszi ezt annak ellenére, hogy egyre többet hallani a dohányzás ártalmairól. De pontosan melyek is ezek? Ön szerint az alábbiak közül mely betegségek kialakulásának rizikóját növeli meg a dohányzás?
• Tüdőrák
• Hasnyálmirigy daganat
• Krónikus tüdőelzáródási betegség (COPD)
• Vesedaganat
• Agyvérzés
• Szívinfarktus
• Vesedaganat
• Hirtelen csecsemőhalál

Jól tippelt, ha úgy gondolta, hogy a fenti betegségek mindegyikének kialakulásában oki szerepet játszik a dohányzás. Ráadásul a sort még számos más megbetegedéssel lehetne folytatni. Minden bizonnyal feltette már azt a kérdést is, hogy ha ilyen súlyos következményei vannak a dohányzásnak – és ezt nyilván a cigarettázók is tudják, akkor miért nem szoknak le?
Talán,

• mert túlságosan gyengék?
• nem érdeklik őket a következmények?
• nem elég kitartóak?
• nincs elég akaraterejük?
• nem szeretik eléggé a családjukat, és nem érdekli őket, hogy a környezetüket is veszélyeztetik?
• mert az emberek igazából nem tudnak megváltozni?

Az az igazság, hogy az előbbi magyarázatok egyike sem helytálló. A leszokással sikertelenül próbálkozók nem gyengébbek a többi embernél, nincs is kisebb akaraterejük, és az sem igaz, hogy felelőtlenek lennének, vagy nem érdekelné őket a férjük, feleségük vagy gyermekeik egészsége. Egyszerűen csak nem könnyű abbahagyni végérvényesen a dohányzást. Egy klasszikust, Mark Twaint idézve: „A dohányzásról leszokni gyerekjáték. Már százszor sikerült.” Egyfelől azért nehéz, mert a nikotin fizikai függőséget okoz, a szervezet megszokja a napi nikotinbevitelt, így amikor megpróbáljuk letenni a cigarettát, elvonási tüneteket tapasztalhatunk. Olyanokat, mint a fejfájás, székrekedés, alvási problémák, rossz hangulat, ingerlékenység vagy szorongás. Ezek azonban egy, legfeljebb két hét után, mikor a szervezetünk hozzászokott ahhoz, hogy nem kap több nikotint, megszűnnek vagy enyhülnek. A másik nehézséget az okozza, hogy a dohányzás szokássá válik – még ha rossz szokás is. Ha megpróbálunk leszokni, néhányszor biztosan azon kapjuk majd magunkat, hogy bizonyos helyzetekben (például a munkahelyünk ajtaján kilépve vagy az ebéd befejeztével) önkéntelenül a táskánkban kotorászunk a cigarettás dobozt keresve. De ez csak a megszokás. Biztosan ön is talál az életében ilyen helyzeteket, amelyek arra késztetik, hogy rágyújtson. Az idő előrehaladtával azonban ezek egyre inkább elvesztik majd a dohányzásra felhívó jellegüket. A dohányzásról való leszokás tehát nem könnyű, és nem egyik napról a másikra történik. Azonban sokaknak sikerült már, sőt ebben a pillanatban is több millió ember tesz erőfeszítéseket a leszokás érdekében. Ráadásul egyre többször találkozunk a dohányzás feladásával kapcsolatos reklámokkal és hirdetésekkel a televízióban, a rádióban vagy a különböző magazinokban.

De mindenki csak azt mondja, hogy szokjon le, abban viszont nem nyújtanak segítséget, hogy hogyan csinálja, hogyan kezdjen hozzá. A következő néhány tanács, amelyek mind kipróbált és bevált leszokást támogató programok részét képezik, biztosan segítenek majd az első lépések megtételében.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Jobb lenne leszokni (2)

Tauszik Katalin

Kétféle ember van: aki rágyújtott már, és aki nem.

2010.2.24.   


A dohányzók betegségei

Jády Mónika

A dohányzás rossz szokás, nem beszélve az egészségkárosító hatásáról.

2007.2.2.   


Búcsú a füsttől

Jády Mónika

A dohányzó szülők gyermeke hajlamosabb az asztmára, légúti bajokra, gyakrabban beteg, mint a nemdohányzó szülőké.

2007.1.20.   

A rovat további cikkei

Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   


Miben segít a parókabolt?

PR-cikk

Hajhullás nehezíti meg mindennapjait? Betegség folytán szembesül a problémával?

2020.5.26.   


Online-gerinctorna

Online is találhatunk gerinc-gyógytorna gyakorlatokat, például derékfájásra is.

2020.4.13.   


Zsírégetés körültekintéssel

PR-cikk

A modern ember elég komoly problémákkal küzd, többek között az egészséget illetően is. Körültekintéssel elérhető a hatékony zsírégetés.

2020.3.25.   


A koronavírusról dióhéjban

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult járványügyi helyzet miatt röviden, korrekt módon tájékoztatni kívánjuk kedves olvasóinkat a koronavírusról...

2020.3.18.