Jobb lenne leszokni (1)


Tauszik Katalin  2010.2.17. 6:05

Kétféle ember van: aki rágyújtott már, és aki nem.

Bármelyik csoportba tartozzon is, szinte biztos, hogy ön is dohányzik – aktív vagy passzív módon. Ugyanis az egészségügyi felmérések szerint hazánk a harmadik helyen áll az egy főre jutó cigarettafogyasztás tekintetében, és a felnőtt férfiak 39%-a, míg a nők 28%-a dohányzik. Így szinte biztos, hogy ha ön nem is aktív dohányzó, a környezetében akad valaki, aki napi jó néhány szál cigarettával károsítja a saját és mások egészségét. Teszi ezt annak ellenére, hogy egyre többet hallani a dohányzás ártalmairól. De pontosan melyek is ezek? Ön szerint az alábbiak közül mely betegségek kialakulásának rizikóját növeli meg a dohányzás?
• Tüdőrák
• Hasnyálmirigy daganat
• Krónikus tüdőelzáródási betegség (COPD)
• Vesedaganat
• Agyvérzés
• Szívinfarktus
• Vesedaganat
• Hirtelen csecsemőhalál

Jól tippelt, ha úgy gondolta, hogy a fenti betegségek mindegyikének kialakulásában oki szerepet játszik a dohányzás. Ráadásul a sort még számos más megbetegedéssel lehetne folytatni. Minden bizonnyal feltette már azt a kérdést is, hogy ha ilyen súlyos következményei vannak a dohányzásnak – és ezt nyilván a cigarettázók is tudják, akkor miért nem szoknak le?
Talán,

• mert túlságosan gyengék?
• nem érdeklik őket a következmények?
• nem elég kitartóak?
• nincs elég akaraterejük?
• nem szeretik eléggé a családjukat, és nem érdekli őket, hogy a környezetüket is veszélyeztetik?
• mert az emberek igazából nem tudnak megváltozni?

Az az igazság, hogy az előbbi magyarázatok egyike sem helytálló. A leszokással sikertelenül próbálkozók nem gyengébbek a többi embernél, nincs is kisebb akaraterejük, és az sem igaz, hogy felelőtlenek lennének, vagy nem érdekelné őket a férjük, feleségük vagy gyermekeik egészsége. Egyszerűen csak nem könnyű abbahagyni végérvényesen a dohányzást. Egy klasszikust, Mark Twaint idézve: „A dohányzásról leszokni gyerekjáték. Már százszor sikerült.” Egyfelől azért nehéz, mert a nikotin fizikai függőséget okoz, a szervezet megszokja a napi nikotinbevitelt, így amikor megpróbáljuk letenni a cigarettát, elvonási tüneteket tapasztalhatunk. Olyanokat, mint a fejfájás, székrekedés, alvási problémák, rossz hangulat, ingerlékenység vagy szorongás. Ezek azonban egy, legfeljebb két hét után, mikor a szervezetünk hozzászokott ahhoz, hogy nem kap több nikotint, megszűnnek vagy enyhülnek. A másik nehézséget az okozza, hogy a dohányzás szokássá válik – még ha rossz szokás is. Ha megpróbálunk leszokni, néhányszor biztosan azon kapjuk majd magunkat, hogy bizonyos helyzetekben (például a munkahelyünk ajtaján kilépve vagy az ebéd befejeztével) önkéntelenül a táskánkban kotorászunk a cigarettás dobozt keresve. De ez csak a megszokás. Biztosan ön is talál az életében ilyen helyzeteket, amelyek arra késztetik, hogy rágyújtson. Az idő előrehaladtával azonban ezek egyre inkább elvesztik majd a dohányzásra felhívó jellegüket. A dohányzásról való leszokás tehát nem könnyű, és nem egyik napról a másikra történik. Azonban sokaknak sikerült már, sőt ebben a pillanatban is több millió ember tesz erőfeszítéseket a leszokás érdekében. Ráadásul egyre többször találkozunk a dohányzás feladásával kapcsolatos reklámokkal és hirdetésekkel a televízióban, a rádióban vagy a különböző magazinokban.

De mindenki csak azt mondja, hogy szokjon le, abban viszont nem nyújtanak segítséget, hogy hogyan csinálja, hogyan kezdjen hozzá. A következő néhány tanács, amelyek mind kipróbált és bevált leszokást támogató programok részét képezik, biztosan segítenek majd az első lépések megtételében.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Jobb lenne leszokni (2)

Tauszik Katalin

Kétféle ember van: aki rágyújtott már, és aki nem.

2010.2.24.   


A dohányzók betegségei

Jády Mónika

A dohányzás rossz szokás, nem beszélve az egészségkárosító hatásáról.

2007.2.2.   


Búcsú a füsttől

Jády Mónika

A dohányzó szülők gyermeke hajlamosabb az asztmára, légúti bajokra, gyakrabban beteg, mint a nemdohányzó szülőké.

2007.1.20.   

A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.