A testi fenyítésről (1)


Orbán Erika  2008.3.27. 7:29

Verni vagy nem verni ez itt a kérdés…

A nagy drámaíró biztosan megbocsátja nekem, hogy kicsit elferdítettem halhatatlan mondatát. De óhatatlanul is ez jutott eszembe akkor, amikor elolvastam egy amerikai tanulmányt, melyet teljes egészében ezen a linken lehet megtalálni.

A tanulmány igyekszik több oldalról is megvilágítani a testi fenyítés problémáját. Jómagam felneveltem két gyereket, és volt rá precedens, hogy bizony eljárt a kezem. Bár azt is el kell mondanom, nem fordult elő túl sűrűn, mert hála Istennek (szeretném hinni, hogy a megfelelő családi háttérnek köszönhetően) mindig sikerült megbeszélni a dolgokat. Persze, erről célszerű lenne megkérdeznem az érintetteket is…

A tanulmány szerint majdnem minden szülő, életében legalább egyszer, kezet emel a gyerekére, még akkor is, ha amúgy tudja: a verés nem lehet a nevelés eszköze. Kitér arra is, hogy a verés az USA-ban is a nevelés egyik legvitatottabb eszköze, ennek ellenére a szülők 90%-a veri a gyerekét. A New York Állami Egyetem felmérése szerint a testi fenyítéshez folyamodó szülők 85%-a tudja, hogy a veréssel rossz módszert választ. Emberek vagyunk, s mint ilyenek gyarlók, bizony előfordul, hogy oda az önuralom és eljár az ember keze. Nagyon érdekes volt olvasni erről a szakember véleményét, aki állítja: testi fenyítéskor ellentmondás van a szó és a tett között. Legtöbbünk arra neveli gyermekét, hogy ne legyen agresszív, uralja az indulatait – s aztán mi történik? Bizony mi is elveszítjük uralmunkat indulataink felett. Persze, hogy a gyerek is úgy hiszi, ő is szabadjára engedheti dühét, haragját…

No de akkor mi a megoldás? Ha már ütnünk kell, akkor szigorúan indulatmentesen sózzunk rá a gyerek fenekére 2-6 éves korában. – mondja a szakértő. (Ember legyen a talpán, aki ezt meg tudja tenni…!) Ezenfelül azt javasolja, inkább büntessük a gyereket: szobafogsággal, a kedvezmények megvonásával, a játéktól való eltiltással. Halkan jegyzem meg, ez több családban sem működik a környezetemben. Leginkább azért nem, mert a szülő egy idő után képtelen folyamatosan hallgatni az adott játékért, tévéműsorért, számítógépes kütyüért „nyávogó” gyerekét. Csak hogy csendben legyen, megkapja, amit akar. Nagyon hamar átlát a gyerek a szitán, s előveszi a hisztit, mint egyetlen, s általában hatásos fegyvert. Ha a gyerek hajlamos a hisztizésre, a jeleneteivel pokollá tudja tenni a szülő életét. Ez egy lélektani csapdahelyzet, arról szól, ki győz, de pofozkodni, üvöltözni ilyenkor sem érdemes.

Azok az emberek, akiket annak idején rendszeresen vertek a szüleik, általában megfogadják, hogy ők mások lesznek. Ez eléggé tipikus megnyilvánulása annak, akit vertek, de sajnos köztük is akad, nem is kevés, aki aztán mégis elfelejti ezt a fogadalmát.

Megkérdezvén a magyar szakembereket, többségük inkább a büntetésben hisz, mint a fegyelmezés egyik lehetséges eszközében, a verésben. Ugyan a büntetés sem a legtökéletesebb eszköz, mondják, de összességében annyi elérhető vele, hogy a gyerek tartsa magát a szabályokhoz.

A fenyítéssel viszont általában pont az ellenkezőjét érjük el, azaz „csakazértis” megteszi a gyerek, amit akar, vagy esetleg félelemből abbahagyja, rosszabb esetben igyekszik majd, hogy ne vegye a szülő észre, ha rosszat csinál.

(Írásunk következő részében azzal foglalkozunk, mit szólnak a fentiekhez a magyar anyukák.)

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A testi fenyítésről (3)

Orbán Erika

Sorozatunk utolsó részében egy családterapeutát kérdezünk.

2008.4.18.   


A testi fenyítésről (2)

Orbán Erika

Shakespeare nem kísértett meg múltkori ominózus mondatomért, bár ami késik…

2008.4.6.   

A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29