A testi fenyítésről (1)


Orbán Erika  2008.3.27. 7:29

Verni vagy nem verni ez itt a kérdés…

A nagy drámaíró biztosan megbocsátja nekem, hogy kicsit elferdítettem halhatatlan mondatát. De óhatatlanul is ez jutott eszembe akkor, amikor elolvastam egy amerikai tanulmányt, melyet teljes egészében ezen a linken lehet megtalálni.

A tanulmány igyekszik több oldalról is megvilágítani a testi fenyítés problémáját. Jómagam felneveltem két gyereket, és volt rá precedens, hogy bizony eljárt a kezem. Bár azt is el kell mondanom, nem fordult elő túl sűrűn, mert hála Istennek (szeretném hinni, hogy a megfelelő családi háttérnek köszönhetően) mindig sikerült megbeszélni a dolgokat. Persze, erről célszerű lenne megkérdeznem az érintetteket is…

A tanulmány szerint majdnem minden szülő, életében legalább egyszer, kezet emel a gyerekére, még akkor is, ha amúgy tudja: a verés nem lehet a nevelés eszköze. Kitér arra is, hogy a verés az USA-ban is a nevelés egyik legvitatottabb eszköze, ennek ellenére a szülők 90%-a veri a gyerekét. A New York Állami Egyetem felmérése szerint a testi fenyítéshez folyamodó szülők 85%-a tudja, hogy a veréssel rossz módszert választ. Emberek vagyunk, s mint ilyenek gyarlók, bizony előfordul, hogy oda az önuralom és eljár az ember keze. Nagyon érdekes volt olvasni erről a szakember véleményét, aki állítja: testi fenyítéskor ellentmondás van a szó és a tett között. Legtöbbünk arra neveli gyermekét, hogy ne legyen agresszív, uralja az indulatait – s aztán mi történik? Bizony mi is elveszítjük uralmunkat indulataink felett. Persze, hogy a gyerek is úgy hiszi, ő is szabadjára engedheti dühét, haragját…

No de akkor mi a megoldás? Ha már ütnünk kell, akkor szigorúan indulatmentesen sózzunk rá a gyerek fenekére 2-6 éves korában. – mondja a szakértő. (Ember legyen a talpán, aki ezt meg tudja tenni…!) Ezenfelül azt javasolja, inkább büntessük a gyereket: szobafogsággal, a kedvezmények megvonásával, a játéktól való eltiltással. Halkan jegyzem meg, ez több családban sem működik a környezetemben. Leginkább azért nem, mert a szülő egy idő után képtelen folyamatosan hallgatni az adott játékért, tévéműsorért, számítógépes kütyüért „nyávogó” gyerekét. Csak hogy csendben legyen, megkapja, amit akar. Nagyon hamar átlát a gyerek a szitán, s előveszi a hisztit, mint egyetlen, s általában hatásos fegyvert. Ha a gyerek hajlamos a hisztizésre, a jeleneteivel pokollá tudja tenni a szülő életét. Ez egy lélektani csapdahelyzet, arról szól, ki győz, de pofozkodni, üvöltözni ilyenkor sem érdemes.

Azok az emberek, akiket annak idején rendszeresen vertek a szüleik, általában megfogadják, hogy ők mások lesznek. Ez eléggé tipikus megnyilvánulása annak, akit vertek, de sajnos köztük is akad, nem is kevés, aki aztán mégis elfelejti ezt a fogadalmát.

Megkérdezvén a magyar szakembereket, többségük inkább a büntetésben hisz, mint a fegyelmezés egyik lehetséges eszközében, a verésben. Ugyan a büntetés sem a legtökéletesebb eszköz, mondják, de összességében annyi elérhető vele, hogy a gyerek tartsa magát a szabályokhoz.

A fenyítéssel viszont általában pont az ellenkezőjét érjük el, azaz „csakazértis” megteszi a gyerek, amit akar, vagy esetleg félelemből abbahagyja, rosszabb esetben igyekszik majd, hogy ne vegye a szülő észre, ha rosszat csinál.

(Írásunk következő részében azzal foglalkozunk, mit szólnak a fentiekhez a magyar anyukák.)

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A testi fenyítésről (3)

Orbán Erika

Sorozatunk utolsó részében egy családterapeutát kérdezünk.

2008.4.18.   


A testi fenyítésről (2)

Orbán Erika

Shakespeare nem kísértett meg múltkori ominózus mondatomért, bár ami késik…

2008.4.6.   

A rovat további cikkei

Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2017.8.15.    24


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.