Ha kitör a vihar


Jády Mónika  2009.4.6. 14:24

Avagy mit tehet a szülő, ha dacos a gyermeke

Múltkor az utcán láttam egy három év körüli kisfiút. Hiába kérlelték a szülei, megmakacsolta magát, egy helyben toporzékolt és torkaszakadtából üvöltött. A szülők már büntetéssel és veréssel fenyegetőztek, de az sem használt. Aztán tíz perc múlva láttam ugyanezt a kis családot, és a fiúcska széles mosollyal az arcán fogta édesanyja kezét, és vidáman csacsogott. Hogy mi is történt? A szakemberek szerint a dackorszakban teljesen normális az ehhez hasonló jelenség. Az egyik pillanatban még minden rendben, a másikban viszont a gyerek cirkuszolni kezd – maga sem tudja, hogy miért. Aztán újra minden jó, mintha mi sem történt volna.

Anno mindenki produkált ilyesmit, csak már nem emlékszik rá, és értetlenül áll, amikor a saját gyereke ugyanezt teszi. Esetleg a nagyszülők emlékeztethetik arra a szülőt, hogy ennyi idősen ő sem viselkedett másképp. Anyu is jól emlékszik még például, hogy a húgom, aki azóta maga is anya lett, hároméves korában mit rendezett le: a terasz ajtajánál ordított és „pattogott, mint egy gumilabda”, de maga sem tudta már, miért. Aztán amikor anyu végső kétségbeesésében kilátásba helyezte, hogy elfenekeli, ha nem hagyja már abba, a húgom azt szipogta: „Megverhetsz, de akkor se tudom abbahagyni!”. Majd bömbölt tovább. És bizonyára igazat mondott. A szakemberek ugyanis azt vallják, hogy a gyerek nem tehet a dührohamáról. Ahogy a szülő sem. Senki nem vallott csődöt, követett el nevelési hibát, „csupán” egy életkori sajátosságról van szó.

Mit tehet a szülő a szakember szerint? A gyereket nem szabad veréssel, büntetéssel fenyegetni, lelkiismeret-furdalást kelteni benne. Persze, nagyon kellemetlen tud lenni, ha a gyerek nyilvános helyen kezdi el a „műsort”, de nem kell mentegetőzni, sem pedig figyelembe venni a körülötte állók megjegyzéseit, tanácsait. A szülőnek higgadtnak kell maradnia, és megpróbálnia olyan helyre vinni a gyereket, ahol megnyugodhat. Ha ez nem megy másképp, a hónunk alá kapjuk a gyereket, akárhogy kapálódzik is.

A vihar előbb-utóbb elül, bár a szülők számára minden perc örökkévalóságnak tűnhet. Ekkor lehet elmondani a gyereknek, hogy nem érdemes így viselkednie, és hogy vannak olyan kívánságok is, amelyek nem teljesíthetők azonnal, és olyankor kicsit várni kell.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.