Ha kitör a vihar


Jády Mónika  2009.4.6. 14:24

Avagy mit tehet a szülő, ha dacos a gyermeke

Múltkor az utcán láttam egy három év körüli kisfiút. Hiába kérlelték a szülei, megmakacsolta magát, egy helyben toporzékolt és torkaszakadtából üvöltött. A szülők már büntetéssel és veréssel fenyegetőztek, de az sem használt. Aztán tíz perc múlva láttam ugyanezt a kis családot, és a fiúcska széles mosollyal az arcán fogta édesanyja kezét, és vidáman csacsogott. Hogy mi is történt? A szakemberek szerint a dackorszakban teljesen normális az ehhez hasonló jelenség. Az egyik pillanatban még minden rendben, a másikban viszont a gyerek cirkuszolni kezd – maga sem tudja, hogy miért. Aztán újra minden jó, mintha mi sem történt volna.

Anno mindenki produkált ilyesmit, csak már nem emlékszik rá, és értetlenül áll, amikor a saját gyereke ugyanezt teszi. Esetleg a nagyszülők emlékeztethetik arra a szülőt, hogy ennyi idősen ő sem viselkedett másképp. Anyu is jól emlékszik még például, hogy a húgom, aki azóta maga is anya lett, hároméves korában mit rendezett le: a terasz ajtajánál ordított és „pattogott, mint egy gumilabda”, de maga sem tudta már, miért. Aztán amikor anyu végső kétségbeesésében kilátásba helyezte, hogy elfenekeli, ha nem hagyja már abba, a húgom azt szipogta: „Megverhetsz, de akkor se tudom abbahagyni!”. Majd bömbölt tovább. És bizonyára igazat mondott. A szakemberek ugyanis azt vallják, hogy a gyerek nem tehet a dührohamáról. Ahogy a szülő sem. Senki nem vallott csődöt, követett el nevelési hibát, „csupán” egy életkori sajátosságról van szó.

Mit tehet a szülő a szakember szerint? A gyereket nem szabad veréssel, büntetéssel fenyegetni, lelkiismeret-furdalást kelteni benne. Persze, nagyon kellemetlen tud lenni, ha a gyerek nyilvános helyen kezdi el a „műsort”, de nem kell mentegetőzni, sem pedig figyelembe venni a körülötte állók megjegyzéseit, tanácsait. A szülőnek higgadtnak kell maradnia, és megpróbálnia olyan helyre vinni a gyereket, ahol megnyugodhat. Ha ez nem megy másképp, a hónunk alá kapjuk a gyereket, akárhogy kapálódzik is.

A vihar előbb-utóbb elül, bár a szülők számára minden perc örökkévalóságnak tűnhet. Ekkor lehet elmondani a gyereknek, hogy nem érdemes így viselkednie, és hogy vannak olyan kívánságok is, amelyek nem teljesíthetők azonnal, és olyankor kicsit várni kell.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4