Királyfi kerestetik!


Nagy Csivre Katalin  2013.2.7. 4:22

Vajon lélektani szempontból van-e jelentősége annak, ki milyen személyiséget ölt magára egy vidám délutáni mulatság erejéig?

Még elevenen él emlékünkben a tavalyi mulatozás, az álarcosbálok időszaka, a víg farsangi mulatságok ideje, s már itt kopogtat ajtónkon ismét nagy hangosan az idei év tavaszváró ünnepe a farsang.

A farsang gyökere valahol a télűző, tavaszváró pogánynak nevezett régmúltban keresendő. Ahány ház, annyi szokás, ahány kultúrkör, annyiféle színt ölt a mai farsangi hagyomány s a dínomdánom. Az ünnep eredete egyes források szerint azon a középkori hiedelmen alapszik, miszerint az utolsó téli napokban a Nap ereje legyengül, és ártó, rossz szándékú szellemek, boszorkányok lépnek színre. Ennek kapcsán alakultak ki a jelmezes rítusok, szertartások, elsősorban a gonosz és a rossz elűzésére. A tűz fényt adó, megtisztító szimbóluma gyújtotta lángra a máglyákat, égette el a szalmabábot, kiszebábut. Hagyományosan az emberek azért öltöztek/öltöznek jelmezbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget, a telet. Ez volt egykoron a busójárás, dőrejárás...

E figyelemre méltó szertartás és tradíció mára már csak a falvakban él valamelyest, elvétve, vészesen kongatva a harangot: ne hagyjuk kiveszni, elfeledni a hagyományokat, azok eredetét, és igen fontos üzenetét. A farsang mára legtöbbünk számára az álarcos bálok, mulatozások ideje maradt, és egyre kevésbé gondolkodunk el azon, miért s mit ünneplünk. A farsangi időszak január 6-tól, Vízkereszt napjától a húsvétvasárnapot megelőző negyvennapos böjt kezdetéig tart, hamvazó szerdáig. A zajos mulatozás, a tréfacsinálás, a bolondozás, az eszem-iszom, no, meg a párkeresés, udvarlás időszaka – írja a Magyar Néprajzi Lexikon.

És vajon hogy írja ezt a nagy betűs ÉLET? A mai köznapi ember élete? Mindannyian tudjuk, nekünk felnőtt embereknek, szülőknek, beosztottaknak, a főnöki pozícióban lévő Jancsiknak és Juliskáknak, mit jelent a farsang: a nagy bálozás ideje. Ha szerencsések vagyunk, végigmulathatunk néhány báli éjszakát: Emlékezetes lehet az egyszerű kis falusi, baráti összejövetelektől kezdve a kényes és finomkodó „úri muri” puccos hangulatáig, gyakorlatilag minden. A farsang bűvöletéből a legkisebbek sem maradnak ki. Egész aprócska gyerkőcök már az óvodában is farsangoznak: álarcos báloznak. Ebből is persze jobbára a kisgyermekes szülők veszik ki részüket.

Szerencsésnek érezheti magát az ember, szülő, ha belekukkanthat az izgatottan készülő kicsi óvodások farsangi készülődésébe. A jelmeztervezés, vidám készülődések időszaka még színt is vihet a hétköznapokba.
És visz is.
Meg mást is!
Kiben fogalmazódik meg kérdésként valami nagyon fontos, nem elhanyagolható jelenség? Lányos és fiús anyuka révén nem kerülte el a figyelmem milyen jelmezbe bújnak legszívesebben a csemetéink? A lányok természetesen a tündérek, angyalok, királynők, hercegnők, vagy táncos balerinák jelmezét választják. Minduntalan. Évről évre. Nincs az a különleges farsangi gúnya, amire a csillogó-villogó, tüllös, fodros-bodros, hosszú buggyos, és habos-babos selyemruhát lecserélnék. Nincs apelláta. Szépnek, bájosnak, NŐnek kell lenniük! Az óvodai farsangi bálon húsz kislányból tizenkilenc biztosan a királykisasszony vagy a jó tündérke jelmezét választja. A hiányzó egy kislány betegség miatt marad távol az „angyalok seregéből”. Ezen a napon minden kislány szép, bájos és nőies.

Na és a kis apró legénykéink? Fiaink leginkább a pókember, vámpír, sztárszörny, szuperman, kalóz, cowboy, indián jelmezébe bújnak, és igencsak élvezik fitogtatni erejüket, hangjukat, dominánsan viselkednek a lánykák mellett, esetleg velük szemben.

A divat és az ötletesség is fontos szempont a farsangi álarcok választásában. Ezt tudjuk. Ezért is elhessegetem rögtön a gondolatot, hogy vajon lélektani szempontból van-e jelentősége annak, ki milyen személyiséget ölt magára egy vidám délutáni mulatság erejéig? Van-e felszabadító ereje a maskaráknak a gátlások, kötelességek alól, ezeknél a legapróbb gyerkőcöknél? S ha igen, nem figyelmeztető-e, hogy a sok királylány hiába keresi a királyfit? Baj-e, ha helyette túlkínálat van pókemberből?
Gond egy szál se – egyelőre. Na, de mégis: hol vannak a királyfiak? És hol lesznek húsz év múlva?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4