Királyfi kerestetik!


Nagy Csivre Katalin  2013.2.7. 4:22

Vajon lélektani szempontból van-e jelentősége annak, ki milyen személyiséget ölt magára egy vidám délutáni mulatság erejéig?

Még elevenen él emlékünkben a tavalyi mulatozás, az álarcosbálok időszaka, a víg farsangi mulatságok ideje, s már itt kopogtat ajtónkon ismét nagy hangosan az idei év tavaszváró ünnepe a farsang.

A farsang gyökere valahol a télűző, tavaszváró pogánynak nevezett régmúltban keresendő. Ahány ház, annyi szokás, ahány kultúrkör, annyiféle színt ölt a mai farsangi hagyomány s a dínomdánom. Az ünnep eredete egyes források szerint azon a középkori hiedelmen alapszik, miszerint az utolsó téli napokban a Nap ereje legyengül, és ártó, rossz szándékú szellemek, boszorkányok lépnek színre. Ennek kapcsán alakultak ki a jelmezes rítusok, szertartások, elsősorban a gonosz és a rossz elűzésére. A tűz fényt adó, megtisztító szimbóluma gyújtotta lángra a máglyákat, égette el a szalmabábot, kiszebábut. Hagyományosan az emberek azért öltöztek/öltöznek jelmezbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget, a telet. Ez volt egykoron a busójárás, dőrejárás...

E figyelemre méltó szertartás és tradíció mára már csak a falvakban él valamelyest, elvétve, vészesen kongatva a harangot: ne hagyjuk kiveszni, elfeledni a hagyományokat, azok eredetét, és igen fontos üzenetét. A farsang mára legtöbbünk számára az álarcos bálok, mulatozások ideje maradt, és egyre kevésbé gondolkodunk el azon, miért s mit ünneplünk. A farsangi időszak január 6-tól, Vízkereszt napjától a húsvétvasárnapot megelőző negyvennapos böjt kezdetéig tart, hamvazó szerdáig. A zajos mulatozás, a tréfacsinálás, a bolondozás, az eszem-iszom, no, meg a párkeresés, udvarlás időszaka – írja a Magyar Néprajzi Lexikon.

És vajon hogy írja ezt a nagy betűs ÉLET? A mai köznapi ember élete? Mindannyian tudjuk, nekünk felnőtt embereknek, szülőknek, beosztottaknak, a főnöki pozícióban lévő Jancsiknak és Juliskáknak, mit jelent a farsang: a nagy bálozás ideje. Ha szerencsések vagyunk, végigmulathatunk néhány báli éjszakát: Emlékezetes lehet az egyszerű kis falusi, baráti összejövetelektől kezdve a kényes és finomkodó „úri muri” puccos hangulatáig, gyakorlatilag minden. A farsang bűvöletéből a legkisebbek sem maradnak ki. Egész aprócska gyerkőcök már az óvodában is farsangoznak: álarcos báloznak. Ebből is persze jobbára a kisgyermekes szülők veszik ki részüket.

Szerencsésnek érezheti magát az ember, szülő, ha belekukkanthat az izgatottan készülő kicsi óvodások farsangi készülődésébe. A jelmeztervezés, vidám készülődések időszaka még színt is vihet a hétköznapokba.
És visz is.
Meg mást is!
Kiben fogalmazódik meg kérdésként valami nagyon fontos, nem elhanyagolható jelenség? Lányos és fiús anyuka révén nem kerülte el a figyelmem milyen jelmezbe bújnak legszívesebben a csemetéink? A lányok természetesen a tündérek, angyalok, királynők, hercegnők, vagy táncos balerinák jelmezét választják. Minduntalan. Évről évre. Nincs az a különleges farsangi gúnya, amire a csillogó-villogó, tüllös, fodros-bodros, hosszú buggyos, és habos-babos selyemruhát lecserélnék. Nincs apelláta. Szépnek, bájosnak, NŐnek kell lenniük! Az óvodai farsangi bálon húsz kislányból tizenkilenc biztosan a királykisasszony vagy a jó tündérke jelmezét választja. A hiányzó egy kislány betegség miatt marad távol az „angyalok seregéből”. Ezen a napon minden kislány szép, bájos és nőies.

Na és a kis apró legénykéink? Fiaink leginkább a pókember, vámpír, sztárszörny, szuperman, kalóz, cowboy, indián jelmezébe bújnak, és igencsak élvezik fitogtatni erejüket, hangjukat, dominánsan viselkednek a lánykák mellett, esetleg velük szemben.

A divat és az ötletesség is fontos szempont a farsangi álarcok választásában. Ezt tudjuk. Ezért is elhessegetem rögtön a gondolatot, hogy vajon lélektani szempontból van-e jelentősége annak, ki milyen személyiséget ölt magára egy vidám délutáni mulatság erejéig? Van-e felszabadító ereje a maskaráknak a gátlások, kötelességek alól, ezeknél a legapróbb gyerkőcöknél? S ha igen, nem figyelmeztető-e, hogy a sok királylány hiába keresi a királyfit? Baj-e, ha helyette túlkínálat van pókemberből?
Gond egy szál se – egyelőre. Na, de mégis: hol vannak a királyfiak? És hol lesznek húsz év múlva?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.