Rossz hangulatban


Jády Mónika  2010.7.22. 5:00

A felnőttekhez hasonlóan a gyerekeknél is ritkán fordul csak elő, hogy minden ok nélkül lesz rossz kedvük.

Gyakran érez belső nyugtalanságot a gyermek, ha egy fejlődési fázis lezárult, és épp nem várnak rá új kihívások. A kicsiknek szükségük van arra, hogy a lehető legtöbbször próbára tehessék erejüket, képességeiket, és hogy kitombolhassák magukat. Ám néha a szülők még akkor is kisbabaként kezelik gyermeküket, amikor már nem az. Ez frusztrálja az apróságokat.

Próbáljunk a korának megfelelően társalogni csemeténkkel, és ne becsüljük alá a képességeit. Ha pedig olyasvalamit szeretne véghez vinni, amiről tudjuk, hogy még nem megy neki, ne vegyük a kedvét „Te ezt úgysem tudod!” felkiáltással. Inkább próbáljuk ügyesen elvonni a figyelmét, egy más tennivalót javasolva. Például, ha szeretne segíteni a terítésnél, és a már felbontott dobozos tejet készül kivenni a hűtőből, ami könnyen kiömölhet, gyorsan kérjük meg, hogy inkább bélelje ki a kosarat egy szép szalvétával, és rakja bele a kenyérszeleteket. Az is megmutatkozik a gyerek hangulatán, ha túl sok változás történik körülötte – mint például: költözködés, új óvodai csoport, kistestvér érkezése. Ilyenkor a gyereknek az lehet az érzése, hogy minden az ő feje felett történik. Ezért ezekben az esetekben – bármennyire nehéz is a plusz teendők mellett – a gyerek felé több türelmet, belátást kellene tanúsítani, és elegendő figyelmet szentelni neki, hogy ne érezze magát elhanyagolva.

Ha hosszúra nyúlik a nap, nem csoda, hogy a gyerek estére fáradt, feszült, nyafogós. Nagyon fontos, hogy ne kezdjünk szitkozódni, morgolódni! Nincs sok értelme azzal próbálkozni, hogy „feldobjuk”, jobb kedvre derítsük a gyereket. Elég sok hatás érte aznap csemeténket, ezek után már csak nyugalomra vágyik. A legjobb, ha a szülők elfogadják, hogy „szemük fénye” épp nincs rózsás hangulatban, és ezen pillanatnyilag ők sem tudnak változtatni – néha mindenki lehet rossz passzban.

Mint tudjuk, a gyerekek a felnőttektől – elsősorban a közvetlen környezetükben élőktől – tanulnak. A kicsik megfigyelik, majd lemásolják szüleik viselkedését. Ezt mindig az eszünkben kell tartanunk. Mindenkivel előfordul, hogy kedve támad panaszkodni. Ám akik rendszeresen hosszú panaszáradatba fognak (és rossz hangulatukért szerintük mindig más a hibás), azoknak nem ártana önkritikát gyakorolniuk, és olyan stratégiákat elsajátítaniuk, amelyek segítségével kezelni tudják saját hangulatukat.

A gyereknek azt kell(ene) éreznie, hogy Anya és Apa urai a helyzetnek, nem rágódnak minden apróságon, és ha gond van, akkor azt jajveszékelés helyett megoldják, még ha néha lehangoltak is.

Írásunk a A német Baby folyóirat cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4