A pohár alja


Madarász Ildikó  2009.9.17. 5:49

Ma is késik. Mindig késik. Már szinte az a nem megszokott, ha időben hazaér.

De ilyen esetre nem tud visszaemlékezni. Négyig dolgozik. Hatra ér haza. A munkahely fél órára. Másfél óra veszteség. Veszteség! Milyen jól illik ide ez a szó. Elveszejti a józanságát, elveszejti a gyerekek felé irányuló türelmét, elveszejti a munkahelyi stresszt, elveszejti csillogó, tiszta szemét. Elveszti kedvességét, elveszti józan értékítéletét, elveszejti azt az embert, akit kilenc éve megismert. S neki fáj a veszteség. Minden nap fáj. Minden nappal egyre, csak egyre, jobban fáj. Mert neki is nagy veszteség ez a másfél óra, amitől megfosztja az a sarki épület… Nap, mint nap.

Társat veszít, segítő férjet veszít, a gyermekek apát.

Önmagát a szelíd estéktől, önmagára szánt időtől, felhőtlen kacajoktól, egyetlen édes érzéstől: a boldogságától lopja meg az a másfél óra. De már beletörődött. Azt mondja, már megszokta. (Na, ekkor, azért nyel egy jó nagyot, hogy a következő szóba bele tudjon kezdeni!) Már nem nézi az órát fél öt, majd öt felé. Tudja, hogy hat előtt úgysem zörren a zár.

Mindenki azt mondja, hogy jó ember Zoltán. Hogy milyen kedves és segítőkész, hogy nincs egy este, amikor elmenne a haverokkal, hogy még a focit sem szereti, hogy mindig milyen fess és ápolt, s lám, milyen jó férj, minden este leviszi a szemetet.

Zoltán tényleg mindig vasalt ingben jár - amit a felesége vasal. És tényleg nem megy el lumpolni éjjelekig a haverokkal – mert nincsenek barátai. És a szemetet is leviszi, mert erre az egy dologra magát jelölte ki felelősnek.

Hat óra. A vacsorát már elkészítette, a gyerekekkel már átvette az olvasást, a kisebbikkel megfejtették a matekot, a mosógép csendben duruzsol a csöppnyi fürdőszobában, már csak Zoltánra várnak. Negyed hét körül meg is érkezik. Az előszobában lehúzza a cipőjét, a táskát a cipős szekrényre rakja, a zakó is lekerül a válláról, majd a mosdó felé veszi útját, könnyít magán. A forgatókönyv minden nap ugyanaz, csak ezek után lép be a szobába.

Csókkal üdvözli a nejét, a gyerekek is kapnak egy cuppanóst, megkeresi a napi hírlapot, olvas, majd vacsoráznak, aztán csendben lefekszenek.

Csak ne érezné minden nap, ajtónyitáskor, azt a semmivel nem összehasonlítható kocsmaszagot, azt az átjáró bűzt. Már szinte ettől felfordul a gyomra. És amikor hallja, hogy betér a mellékhelységbe, akkor oson ki az aznapi szennyesét összerakni, gyorsan a fedeles tartóba teszi. Tudja, hogy mindjárt a csók következik, aminek íze, akár égig emelhetné. De nem, őt a pokolba hajítja. Álmatag, bágyadt, de ugyanakkor vérágas szemekkel közelít felé, száját nyújtja, amit neki viszonozni kell. Ilyenkor veszi a következő nagy levegőt. De mind hiába. Ajkaival érzi a vodka ízét. Vagy máskor, a konyakét, felesét, rumét.

Próbál a szemébe nézni, kutatni valaki után, aki rég volt… Azt a pajkos tekintetűt, azt a tettre kész férfit, azt a szerelmes Zoltánt, aki volt… De csak a vérágak, a tompa fény!

A gyerekek már arrébb húzódtak, s anyjuk felé sandítanak. Anya, alig észrevehetően, de bólint, int a lányok felé, akik nagyon halkan és csendben, puszit lehelnek apjuk arcára, majd gyorsan szétrebbennek. Nem mernek nagyon hangoskodni, mert apa fáradt, s ha apa fáradt, akkor ingerlékeny is, és mindenki tudja jól, hogy apát nem szabad felbosszantani, mert akkor apa kiabál, s akkor anya mindig sírdogálni szokott.

De ma Zoltánnak jó napja van, rá sem néz a gyerekekre, rögtön a napilapot kezdi lapozgatni. Már nem beszélgetnek. Már nem kérdezi meg mi volt a hivatalban, hogy telt a napja, kivel találkozott, mi jutott ma eszébe, mit főzzön holnap, s van-e kedve a lányokkal kicsit játszani. Mert minden játék az elején jól indul, csak valahogy Zoltán a végére mindig felpezsdül, kezdetben játékból cibálgatja a gyerekek fülét – például –, s csak hisztinek és kényeskedésnek veszi, ha már az egyik sírva kéri, hogy eressze már el. Vérszemet kap, s annak soha sincs jó vége.

Tehát az a legjobb, ha csendben olvas.

Mindjárt vacsora. Tegnap nem evett. Így (is) bünteti nejét. Ha valami történik, ha valami nem tetszik, amikor minden másnap előjön a féltékenységi fóbiája. (A fejébe vette, hogy a kiteregetett ruhákkal jelez a felesége a szeretőjének, az ő alkoholgőzös fejében kész szisztémát állított fel, amit csak maga ért, és halk, foga között szűrt szavakkal közöl vele.) Ha előjön a fóbiája, akkor közli, hogy nem eszik, nem éhes. Persze mikor már mindenki alszik (vagy alvást színlel), kimegy a konyhába és mindent hidegen, a fazékból, lábosból, merőkanállal, gyorsan behabzsol. Ünnepi ebédek, vacsorák is zajlanak nélküle, ha az alkohol a vérében elérte a kritikus szintet. Ő ezzel demonstrál. Büntet. Megaláz. Semmibe vesz és duzzog.

De ma a vacsora is jól telt, hang és szó nélkül. A lányok már a kádban. „Istenem, talán nem túl hangosak...?” Zoltán a teraszon szívja a vacsora utáni cigijét. A keze a homlokán – talán fáj a feje –, s néz bele a sötétségbe. Issza a jól meg- és kiérdemelt aznapi sörét. A másik még a frigóban pihen. Most indul le a szeméttel. Komótosan, ráérősen battyog le a negyedikről. Pont arra elég ez az idő, hogy a lányok még egy utolsót fussanak a szobákban. Hogy még pár kedves kacajt eresszenek a szélbe, hogy még kicsit vitázzanak az anyjukkal, hogy holnap melyik szoknyát vegyék fel, hogy ágyba dughassa őket, kedves jó éjt puszik közepette.

Nem kapnak, és nem kérik apától a puszit. Ő nem mesél esti mesét, ő nem csiklandozza őket játékból, ő nem veszi a nyakába őket, ő nem játszik velük Gazdálkodj okosant, ő nem tanul velük környezetet…. Ő csak megjön, nem szól, vagy ha szól, abból mindig valami baj van: vita, vagy halk sírás, vagy kiáltozás, vagy néma csend, anya könnyes szeme.

Zoltán jó ember. A hivatalban mindenki kedveli. A feladatát jól végzi, a hölgyekkel kedves és előzékeny, mindig lehet rá számítani.

De Zoltán alkoholista. Nem a fejszével rohangálós, nem a verekedős, nem a sárban fekvős. Zoltán öltönyben jár, nyakkendővel, s lelki terror számtalanját alkalmazza családján. Négytől fél hatig veszti el emberségét. Naponta. Családja csendben tűr. Még egy kis ideig...!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31