Anyák és lányaik(1)


Póda Erzsébet  2004.2.2. 14:50

Divatos, de hasznos dolog a pszichoanalízis. Véget nem érő depressziók, párkapcsolati kudarcok, egyéb sikertelenségek okai deríthetők fel segítségével.

Az analitikussal karöltve leáshatunk az emberi tudat mélyébe, hogy kibányásszuk minden rossz gyökerét. A szakirodalom szerzői nagy buzgalommal írják meg könyveikben az emberi lélek tulajdonságait, és előszeretettel elemzik az anya-gyerek kapcsolatot.

A legdivatosabb irányzat szerint az emberiség neurózisának eredendő oka az anya-gyerek kapcsolatban található meg. Minden negatív élményünkért, rossz szokásainkért és komplexusainkért az anya okolható. Az apa minden felelősség alól fel van mentve. A szakirodalom nem sűrűn szól arról, hogy a családok húsz százalékában az apa szexuálisan bántalmazza kiskorú lányát vagy lányait. És arról sem, hogy mindkét szülő nevelési hibáit megsínyli a gyerek, nemcsak az anyáét. Csak éppen az apát eddig mintha nem is tekintették volna igazi, felelősségteljes, nevelést gyakorló szülőnek.

Senki sem lehet tökéletes, mindannyian követünk el hibákat. A szülők is, akik egy része túl engedékeny, más része mértéktelen szigorral nevel, és csak elenyésző azok száma, akik valóban „jó munkát végeznek”. És valamennyi szülőtípusra jellemző, hogy más-más „gyerekanyaggal” dolgozik. Az egyik gyereknek nem számít a szigor, a másiknak a lazaság válik hasznára, a harmadikat mindig ráncba kell szedni. Az egyik gyereket megsínyli a szülők válása, a másik gyerek fel se veszi, és még sokáig sorolhatnánk. Tehát a szülők is csak emberek, akiket szintén tökéletlen szülők neveltek. De legalább már tudjuk, hogy a szülői szerepet még mindig spontán gyakoroljuk. Mert bár polcok sorai kínálják nekünk a gyereknevelésről szóló könyveket, azokból sem tudjuk kiolvasni a számunkra legideálisabb nevelési módszert. A nevelési tanácsok között ugyanis nehéz eligazodni, hiszen sokszor homlokegyenest eltérnek egymástól.

Sokáig azt sulykolják belénk, hogy szófogadónak kell lennünk, szüleinket tisztelnünk kell. A kisgyermek kezdetben istenként tekint szüleire, a későbbiekben is elsősorban az ő elvárásainak akar megfelelni. Nem is tehet másként, hiszen még nem alakult ki a saját világnézete. A gondok a pubertáskorban kezdődnek, mikor a gyerek öntudatra ébred. Sokan azonban még ezután sem tudatosítják, hogy felnőttek, a saját életüket kell élniük, tetteikért a továbbiakban saját maguk felelnek.

Az anya-gyerek kapcsolat különlegesen erős, hiszen minden más kapcsolattól különbözik. Végülis: anya csak egy van. Az anya-lánya kapcsolat viszont ellentmondásokkal, ám ugyanakkor érzelmekkel teli meghitt kötelék. Megesik, hogy „túlnőjük” az anyukánkat, de az is, hogy sosem növünk fel. (Ez utóbbiban a férfiak sem maradnak le, gondoljunk csak az anyós-meny konfliktusokra. Az okok között első helyen szerepel, hogy a férfiak nem képesek leválni az anyjukról.)

A munkahelyünkön megtehetjük, hogy félvállról vesszük a kollégánk, vagy főnökünk kellemetlen megjegyzését, és nem foglalkozunk a kérdéssel tíz percnél hosszabb ideig. Ugyanerre viszont nem vagyunk képesek az édesanyánkkal szemben. Sokszor elég egyetlenegy szó – és hetekig rágódunk rajta, hánykolódunk álmatlanul éjszakákon át. Az anyánkhoz fűződő viszonyunk az egyik legerősebb lelki kapocs. Az ő véleménye még akkor is számít nekünk, ha történetesen egyszerű varrónő, mi pedig tudományos adjunktusnők vagyunk. Ez nem is baj. A gondok akkor kezdődnek, ha örök gyermekek maradunk, és nem tudjuk megítélni, hogy történetesen jót akar-e nekünk, vagy egyszerűen csak ösztönösen manipulálni próbál.

Az édesanya feltételek nélkül szereti a gyermekét – ez az alaphelyzet. Ha ezen kívül kellemesen el lehet vele társalogni művészettörténetről, természettudományi témákról, vagy japán életfilozófiáról, akkor igazán szerencsésnek érezhetjük magunkat. Csakhogy az anya-lánya (anya-gyerek) kapcsolatnak nem ez a lényege. Hanem az, hogy vele biztonságban érezzük magunkat, hozzá bármikor betoppanhatunk hívatlanul is, kisírhatjuk magunkat a vállára borulva, panaszkodhatunk másnap reggelig, és diétás korszakunkban is teletömhetjük magunkat finom süteményeivel.
És mindig érezzük, hogy feltételek nélkül szeret minket.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anya vagy barátnő

Tompa Orsolya

Egy anya és gyermeke között különleges kapcsolat alakulhat ki, és az is van köztük.

2014.8.28.   


Nevelési hibáink

Póda Erzsébet

Nézzük csak, melyek a leggyakrabban előforduló nevelési hibák, amelyeket mi, felnőttek, elkövetünk!

2006.2.3.   


Jó anyák, rossz anyák?

Póda Erzsébet

Az egyik, manapság oly divatos elmélkedő könyvben azt olvashatjuk, anyának lenni az egyik legnagyobb felelősséggel járó feladat.

2006.1.9.   


Anyák és lányaik(2)

Póda Erzsébet

A pszichológiai szakirodalom szerzői nagy buzgalommal írnak könyveikben az emberi lélek tulajdonságairól, és előszeretettel elemzik az anya-gyerek kapcsolatot.

2004.2.10.   

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17