Egyedülálló szülők


Oriskó Renáta  2014.10.27. 3:29

Mindannyian ismerünk egyedülálló szülőket. Nőket, férfiakat, akik valami miatt egyedül nevelik gyermekeiket.

Az okok különbözőek: különköltözés, válás, s a legszörnyűbb, haláleset. Manapság a hagyományos családmodell legtöbbször a válások miatt bomlik fel, így a csonka családban felnövő gyermekek száma is egyre növekszik. Egy válás minden szempontból új helyzetet teremt, az addig megszokott rend felborul.

Vajon mi mindenre kell felkészülnie egy egyedülálló anyának? – mert valljuk be, döntő többségben az anyák nevelik egyedül a gyermeküket. Képesek egyedül boldogulni? Hiszen ilyenkor nincs mellettük egy társ, aki segíthetne. Egyrészt az anyára hárul az összes mindennapi teendő, a házimunka. Nincs kompromisszum, megállapodás, megegyezés a mindennapi kérdéseket illetően. Ki menjen a szülői értekezletre, ki vigye a gyereket reggel az iskolába, délután a szakkörre? Mert egyszerűen nincs kivel megegyezni, nincs kivel megosztani a feladatokat. A másik fél az esetek többségében csak a hétvégi apuka szerepét tölti be, jobb esetben. Rosszabb esetben még azt sem.


S a mindennapi feladatoknál itt egy sokkal nehezebb, bonyolultabb dolog, a gyereknevelés, amivel kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel. Képes vagyok egyedül felnevelni a gyerekemet? Képes vagyok egy személyben megadni neki mindent? Nemcsak az anyagi biztonságot, hanem az érzelmeket, a szeretetet, a kiegyensúlyozott gyermekkort?

Az anya aggódhat azon is, hogy a gyermeknek hiányozni fog az apakép, s ez majd befolyásolja a személyiségfejlődését. Ilyenkor el kell gondolkodni azon, hogy a férj valóban példaértékű, követendő apaképet nyújtott-e a gyermeknek? Példát mutatott, kivette a részét a feladatokból? Vagy csak esténként hazaesett, mikor a gyerek már alváshoz készülődött? Mert ha a válás volt a megoldás, akkor valószínű, nem lehetett minden a legnagyobb rendben.

Egyedülállóként az anyában felmerülhet az is, vajon jól tettem mindezt? Nem lett volna jobb, ha a gyermekem apja mellett maradok? Nem. Hiszen a folyamatos veszekedések, konfliktusok, a feszült légkör, az állandó egyet nem értés mind-mind rányomja bélyegét a család mindennapjaira, a gyermek érzelmi, lelki fejlődésére. S még mindig jobb egy gyereknek csonka családban felnőni, mint állandó kiabálások, harcok, játszmák kereszttüzében, amelyekért ő a legkevésbé sem felelős.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Csak rajtunk múlik

Kovács Márta

Neked elment az eszed! Teljesen megőrültél?! Mire mész vele? Semmivel sem lesz jobb. Majd meglátod!

2013.3.19.    18


Észrevetted?

Kovács Márta

Rengeteg dolog lesz, ami hiányozni fog az együtt töltött időből, de lesz egy dolog, ami nem:

2013.1.3.   


Válunk, de miért? 2.

Jády Mónika

A jó párkapcsolathoz nagyon sok mindenre szükség van: megfelelő alapokra, akadálytalan kommunikációra, őszinteségre -- és még sorolhatnánk.

2007.1.24.   


Válunk, de miért? 1.

Jády Mónika

Elég nehéz lenne pontos statisztikai adatokkal kimutatni, hogy sorrendben mi okozza a leggyakrabban a házasságok felbomlását.

2007.1.17.  1   

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17