Egyedülálló szülők


Oriskó Renáta  2014.10.27. 3:29

Mindannyian ismerünk egyedülálló szülőket. Nőket, férfiakat, akik valami miatt egyedül nevelik gyermekeiket.

Az okok különbözőek: különköltözés, válás, s a legszörnyűbb, haláleset. Manapság a hagyományos családmodell legtöbbször a válások miatt bomlik fel, így a csonka családban felnövő gyermekek száma is egyre növekszik. Egy válás minden szempontból új helyzetet teremt, az addig megszokott rend felborul.

Vajon mi mindenre kell felkészülnie egy egyedülálló anyának? – mert valljuk be, döntő többségben az anyák nevelik egyedül a gyermeküket. Képesek egyedül boldogulni? Hiszen ilyenkor nincs mellettük egy társ, aki segíthetne. Egyrészt az anyára hárul az összes mindennapi teendő, a házimunka. Nincs kompromisszum, megállapodás, megegyezés a mindennapi kérdéseket illetően. Ki menjen a szülői értekezletre, ki vigye a gyereket reggel az iskolába, délután a szakkörre? Mert egyszerűen nincs kivel megegyezni, nincs kivel megosztani a feladatokat. A másik fél az esetek többségében csak a hétvégi apuka szerepét tölti be, jobb esetben. Rosszabb esetben még azt sem.


S a mindennapi feladatoknál itt egy sokkal nehezebb, bonyolultabb dolog, a gyereknevelés, amivel kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel. Képes vagyok egyedül felnevelni a gyerekemet? Képes vagyok egy személyben megadni neki mindent? Nemcsak az anyagi biztonságot, hanem az érzelmeket, a szeretetet, a kiegyensúlyozott gyermekkort?

Az anya aggódhat azon is, hogy a gyermeknek hiányozni fog az apakép, s ez majd befolyásolja a személyiségfejlődését. Ilyenkor el kell gondolkodni azon, hogy a férj valóban példaértékű, követendő apaképet nyújtott-e a gyermeknek? Példát mutatott, kivette a részét a feladatokból? Vagy csak esténként hazaesett, mikor a gyerek már alváshoz készülődött? Mert ha a válás volt a megoldás, akkor valószínű, nem lehetett minden a legnagyobb rendben.

Egyedülállóként az anyában felmerülhet az is, vajon jól tettem mindezt? Nem lett volna jobb, ha a gyermekem apja mellett maradok? Nem. Hiszen a folyamatos veszekedések, konfliktusok, a feszült légkör, az állandó egyet nem értés mind-mind rányomja bélyegét a család mindennapjaira, a gyermek érzelmi, lelki fejlődésére. S még mindig jobb egy gyereknek csonka családban felnőni, mint állandó kiabálások, harcok, játszmák kereszttüzében, amelyekért ő a legkevésbé sem felelős.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Csak rajtunk múlik

Kovács Márta

Neked elment az eszed! Teljesen megőrültél?! Mire mész vele? Semmivel sem lesz jobb. Majd meglátod!

2013.3.19.    18


Észrevetted?

Kovács Márta

Rengeteg dolog lesz, ami hiányozni fog az együtt töltött időből, de lesz egy dolog, ami nem:

2013.1.3.   


Válunk, de miért? 2.

Jády Mónika

A jó párkapcsolathoz nagyon sok mindenre szükség van: megfelelő alapokra, akadálytalan kommunikációra, őszinteségre -- és még sorolhatnánk.

2007.1.24.   


Válunk, de miért? 1.

Jády Mónika

Elég nehéz lenne pontos statisztikai adatokkal kimutatni, hogy sorrendben mi okozza a leggyakrabban a házasságok felbomlását.

2007.1.17.  1   

A rovat további cikkei

Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15