Férficipőben (1)


Kulcsár Tímea Ágnes  2014.3.11. 4:44

Ez a sorozat azoknak a nőknek a történetét szeretné bemutatni, akik elsőként cserélték le a szoknyát a nadrágra.

A katonai bakancs

Hosszú út vezetett a szüfrazsettektől napjainkig, mikor a nők, ha nem is mindig könnyedén, de „felhúzhatták a férfiak cipőjét”.
A mai társadalomban, legalábbis a nyugati kultúrák legtöbb részében már nem lepődünk meg, ha a mészárszékben nő szeleteli számunkra a sertésbordát, vagy éppen egy rendőrnő segít nekünk, ha baj van.

Ez a sorozat azoknak a nőknek a történetét szeretné bemutatni, akik elsőként cserélték le a szoknyát a nadrágra, és megküzdöttek azért, hogy később a munkapiacon jobb eséllyel induljanak nőtársaik.

Elsőként a katonaságot szeretném megvizsgálni, hiszen a közvélemény szerint a katonaság az a „férfiintézmény”, melynek lényeges eleme volt maga a férfiasság képének megteremtése és fenntartása. A harcos, a lovag vagy a közkatona az elménkben mindig férfiként jelenik meg, hiszen a történelem során főleg ők töltötték fel a csatasort.


Pedig harcoló nőkről már a XX. század előtti időkkel kapcsolatban is beszélhetünk, például a kelták vagy a japán női szamurájok esetében (de megemlíthetnénk akár az egri nőket is). A nők mindig is részt vettek a háborúkban: a sebesült-ellátásban, az étkeztetésnél, a telefonoknál, a tolmácsolásnál, vagy egyéb személyzetként, és voltak olyanok is, akik a hadosztályokkal együtt mozogtak a csatatéren. Ők azonban nem voltak katonák. Az 1848-as szabadságharcból ugyan már ismerünk női katonákat, mint például Lebstück Máriát, Bányai Júliát vagy Pfiffner Paulinát, de a nők tömeges katonává válásáig egészen a 70-es évekig várnunk kellett. (Németországban és Olaszországban csak 2001-től kerülhettek nők a hadseregbe.)

A 18. században az egyre növekvő bürokráciának köszönhetően egy időre eltolódott a női egységek megalakítása. (Amerikában sokáig tiltották a nők harcban való részvételét, Magyarországon azonban nem volt ilyen tilalom.)

Kevés történelmi adatunk maradt fenn az első és második világháborúban harcoló nőkről. Egyrészt nem kerültek be a nyilvántartásokba, másrészt pedig a fronton segédkező, és sokszor harcra kényszerülő nők nem számítottak katonának, hiszen nem rendelkeztek ranggal.

A nők tehát hivatalosan és teljes joggal az 1970-enes évektől „harcolhatnak” a nyugati hadseregekben. Ezekben az időkben már nem az illető neme, hanem az alkalmassága számított.

Kezdetben főleg azért engedélyezték a női katonák „toborzását”, mert a háborúkban egyre több férfi halt meg, és nehézkessé vált az utánpótlás. Ma már ennél többről van szó. A hadseregekben igyekeznek jobbá tenni a nők arányát. Megjelenésük a harcoló egységekben egyre inkább az egyenjogúság szimbólumává kezd válni. Bár még sokak szerint a katonaság férfidolog, ez egyre kevésbé állítja meg a nőket abban, hogy saját országukban akár elsőként is, de szolgálatba lépjenek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Férficipőben (3)

Kulcsár Tímea Ágnes

Ez a sorozat azoknak a nőknek a történetét szeretné bemutatni, akik elsőként cserélték le a szoknyát a nadrágra. Ezúttal a szó szoros értelmében!

2014.6.18.    15


Férficipőben (2)

Kulcsár Tímea Ágnes

Ez a sorozat azoknak a nőknek a történetét szeretné bemutatni, akik elsőként cserélték le a szoknyát a nadrágra.

2014.4.17.    21

A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21