Férficipőben (1)


Kulcsár Tímea Ágnes  2014.3.11. 4:44

Ez a sorozat azoknak a nőknek a történetét szeretné bemutatni, akik elsőként cserélték le a szoknyát a nadrágra.

A katonai bakancs

Hosszú út vezetett a szüfrazsettektől napjainkig, mikor a nők, ha nem is mindig könnyedén, de „felhúzhatták a férfiak cipőjét”.
A mai társadalomban, legalábbis a nyugati kultúrák legtöbb részében már nem lepődünk meg, ha a mészárszékben nő szeleteli számunkra a sertésbordát, vagy éppen egy rendőrnő segít nekünk, ha baj van.

Ez a sorozat azoknak a nőknek a történetét szeretné bemutatni, akik elsőként cserélték le a szoknyát a nadrágra, és megküzdöttek azért, hogy később a munkapiacon jobb eséllyel induljanak nőtársaik.

Elsőként a katonaságot szeretném megvizsgálni, hiszen a közvélemény szerint a katonaság az a „férfiintézmény”, melynek lényeges eleme volt maga a férfiasság képének megteremtése és fenntartása. A harcos, a lovag vagy a közkatona az elménkben mindig férfiként jelenik meg, hiszen a történelem során főleg ők töltötték fel a csatasort.


Pedig harcoló nőkről már a XX. század előtti időkkel kapcsolatban is beszélhetünk, például a kelták vagy a japán női szamurájok esetében (de megemlíthetnénk akár az egri nőket is). A nők mindig is részt vettek a háborúkban: a sebesült-ellátásban, az étkeztetésnél, a telefonoknál, a tolmácsolásnál, vagy egyéb személyzetként, és voltak olyanok is, akik a hadosztályokkal együtt mozogtak a csatatéren. Ők azonban nem voltak katonák. Az 1848-as szabadságharcból ugyan már ismerünk női katonákat, mint például Lebstück Máriát, Bányai Júliát vagy Pfiffner Paulinát, de a nők tömeges katonává válásáig egészen a 70-es évekig várnunk kellett. (Németországban és Olaszországban csak 2001-től kerülhettek nők a hadseregbe.)

A 18. században az egyre növekvő bürokráciának köszönhetően egy időre eltolódott a női egységek megalakítása. (Amerikában sokáig tiltották a nők harcban való részvételét, Magyarországon azonban nem volt ilyen tilalom.)

Kevés történelmi adatunk maradt fenn az első és második világháborúban harcoló nőkről. Egyrészt nem kerültek be a nyilvántartásokba, másrészt pedig a fronton segédkező, és sokszor harcra kényszerülő nők nem számítottak katonának, hiszen nem rendelkeztek ranggal.

A nők tehát hivatalosan és teljes joggal az 1970-enes évektől „harcolhatnak” a nyugati hadseregekben. Ezekben az időkben már nem az illető neme, hanem az alkalmassága számított.

Kezdetben főleg azért engedélyezték a női katonák „toborzását”, mert a háborúkban egyre több férfi halt meg, és nehézkessé vált az utánpótlás. Ma már ennél többről van szó. A hadseregekben igyekeznek jobbá tenni a nők arányát. Megjelenésük a harcoló egységekben egyre inkább az egyenjogúság szimbólumává kezd válni. Bár még sokak szerint a katonaság férfidolog, ez egyre kevésbé állítja meg a nőket abban, hogy saját országukban akár elsőként is, de szolgálatba lépjenek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Férficipőben (3)

Kulcsár Tímea Ágnes

Ez a sorozat azoknak a nőknek a történetét szeretné bemutatni, akik elsőként cserélték le a szoknyát a nadrágra. Ezúttal a szó szoros értelmében!

2014.6.18.    15


Férficipőben (2)

Kulcsár Tímea Ágnes

Ez a sorozat azoknak a nőknek a történetét szeretné bemutatni, akik elsőként cserélték le a szoknyát a nadrágra.

2014.4.17.    21

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9