Hová tűnik a nő?


Póda Erzsébet  2008.11.14. 7:05

Hogy nőnek születünk, vagy azzá válunk, arról még manapság is vitatkoznak a tudós szakemberek.

Egyvalami azonban már rég bizonyítást nyert: mégpedig, hogy a nevelés, a szocializáció, egy életre meghatározóvá válhat. A mi kultúránkban megkülönböztető nevelést alkalmazunk. Amit szabad a fiúnak, nem szabad a lánynak, és fordítva.

A lányoknál az empátia, az odafigyelés, az önzetlenség, az önfeláldozás, az alkalmazkodó készség kapja a legnagyobb hangsúlyt az elsajátítandó szerepek között. Ezzel szemben a fiúkban az önérvényesítést, agresszivitást, karriervágyat, versenyszellemet igyekeznek kifejleszteni – kiskoruk óta vezetésre készítik fel őket. És bizony sokkal több a feketelistán a lányoknak, mint a fiúknak szóló tiltás. Hányszor elhangzik még ma is, mintha nem is a huszonegyedik században élnénk: -- Ezt nem teheted, te kislány vagy! Lefordítva: nem mászhatsz fára, nem verekedhetsz kortársaiddal, nem piszkíthatod be a ruhádat, nem viselkedhetsz vásott kölökként, nem habzsolhatod az ételt, nem kócolhatod össze a hajad, nem élvezheted felszabadultan az életet!

Ez pedig mind megváltozik, mire a kislány felnő. Akkor már lehet pociját-cicijét télen-nyáron mutogató cicababa. Sőt leginkább az legyen az ember lánya, ha karrierre vágyik, hiszen ilyesmi sztárok folynak csapból-csatornából. Letűnt pornófilm szereplő is lehet, aki újra rivaldafénybe kerül majd az esti főműsoridőben kutyáját simogatva, vagy egy főző- vagy celebműsorban. „Komolynak” titulált női műsorokban is lehet műsorvezető, nem kell mást tudnia, csak idétlenül vihorászni és olyan témákról kérdezni, amelyek csak a Barbie-babát érdeklik, de lehet, hogy azt se. Például, hogyan kell helyesen őszibarackot hámozni, kell-e rántás a levesre, hányszor kell naponta kutyát sétáltatni? Ne túlozzunk, komolyabb kérdésekkel is próbálkoznak, úgy, mint babázás sorozat-színésznőéknél, válás-szakítás celebéknél, eljegyzés-nászút ügyeletes sztáréknál. Vannak egész komoly beszélgetős műsorok is, a divat szerint legalább három női kérdezővel. (Egyedül bizonyára nem menne...) A meghívott vendég faggatása így se zökkenőmentes. A kamera amúgy is a kérdezők csücsörítését, szempilla-rezegtetését, hajkorona-lobogtatását, vagy az egyik láb másikra helyezését mutatja a legtöbbször. Talán jobb is: a felszínes, bugyuta kérdéseket hallva úgyis csak a fejét rázza a gondolkodó tévénéző, és másik adásra kapcsol.

Főleg ilyen nőket látunk manapság, és azért szólok most a médiában szereplőkről, mert a média hatalom, közvéleményt befolyásol és alkot. Bár ettől sokkal komolyabb feladata is lenne, ezt se végzi tisztességesen. Sőt mintha egyenesen diszkriminálna. Hiába keresek ugyanis, csak nagyon kevés igazi női egyéniséget találok egy-egy csatornán. Nem láttam még gyakran nyilatkozni tudós kutató nőt, bölcseket mondó színésznőt, de még okosan kérdező riporternőt is igen ritkán. A politikával, gazdasággal, társadalmi kérdésekkel foglalkozó műsorokban általában felkészült, komoly férfiak szerepelnek. A nőknek szólókban gügyögve beszélnek semmitmondó szöveggel, s a téma leggyakrabban vagy a szépség világa, vagy a csaknem teljesen lényegtelen dolgok körül forog. Még a fontos kérdéseket is felszínesen vagy egészen megkérdőjelezhető módon kezelik. Már nem is csodálkozom a külföldi tudósítónő beszámolóján a kampányról: drukkolt a férfi jelöltnek, gúnyolta és nevetségessé tette a nőit...

De hát milyen kép is alakulhat ki manapság a nőkről? A családban, óvodákban, iskolai tantermekben általában még mindig a régi sztereotípiák alapján nevelnek, a valóság azonban ellentmond ennek. Egyrészt azt sulykolják a lányokba, hogy „lányosak, nőiesek” legyenek, másrészt ma már senki sem tudhatja, mit is jelent lányosnak, nőiesnek lenni. A médiában látottak alapján a nők bugyuta, szép (vagy annak látszó), a leggyakrabban plasztikázott, nem túl sok, sőt alig-alig ésszel rendelkező, de divatosan vagy épphogy felöltözött és jó testű lényecskék semmi mondanivalóval. Igazán még azt se lehet tudni, miért mutogatják őket a reggeli vagy az esti műsorokban.

Nem igaz, hogy nincs a környezetünkben ugyanannyi okos, bölcs és valódi mondanivalóval rendelkező, a többiek számára példaképként bemutatható nő, mint férfi! Kezdem azt hinni, hogy talán a példaképpel lehet a baj. Valakik egyáltalán nincsenek, vagy nem akarnak tisztában lenni azzal, milyen „nőt” kell a közönség elé állítani. Arra már gondolni se merek, hogy direkt van ez így...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31