Kendő


Póda Erzsébet  2009.7.24. 14:21

Elsősorban női viselet. Régebben kötelező volt, manapság már csak néhány kultúrában az.

Árnyékban harmincöt fok, az aszfalt olvad, a levegő áll. A sztrádák pihenőin autók tucatjai menekülnének valami hűsítő lomb alá, de az aprócska koronájú csenevész fácskák nem adnak semmi enyhet.

Az izzadt nyári utazók a benzinkutak légkondicionált helyiségeiben bújnak meg egy időre, hogy felfrissüljenek egy kicsit. Mosdóra mennek, üdítőt isznak, kávéznak, üldögélnek, megpihennek. Ezeken a helyeken a legkülönbözőbb nemzetiségű emberek találkoznak egymással, egyszer az életükben, s aztán talán soha többé.

Miközben jómagam is a mosdó felé veszem az irányt, hozzásodródom egy kötelék muzulmán nőhöz. A csapatot két középkorú nő, egy fiatal lány és három kislány alkotja. A nők tetőtől talpig sötét selyemruhába öltözve. A kamaszlány félig európai, félig keleti viseletben, fején érdekesen megkötött színes kendő, mely a nyakát is takarja, igazán csak az arca látszik ki. A három kicsi lány rózsaszínű kislányruhában hangoskodik. Átsuhan az agyamon, vajon kellemes lehet-e ebben a forróságban a kendős viselet, s eszembe jutnak a nyugat-európai kendőviták is. A muzulmán nők nagyobb része foggal-körömmel ragaszkodik a tradíciókhoz, a burka vagy kendő viseletéhez (legalábbis így hírlik), mások nem. Egyesek állítják, hogy megvéd a nagy melegtől is. Mivel még nem próbáltam, nem tudok véleményt nyilvánítani, rövidesen azonban megbizonyosodhatom arról, hogy ez utóbbi állítás nem egészen igaz.

A mosdóba érve elsőnek a vízcsapokhoz állunk, s a hőségtől, út porától ragadó kezünket-arcunkat mossuk meg. Az idősebb nők csak a tenyerüket vizezik be egy kicsit, meg a kicsi lányoknak segítenek. A kamaszlány azonban a tükörhöz lép és kis időzés után lebontja magáról a kendőt, nem éppen egyszerű, de gyakorlatias mozdulatokkal. Előomlik hatalmas hajzuhataga. Kendőjét bosszús mozdulatokkal a polcra teszi, két kezével a mosdóra támaszkodik. Mélyeket lélegez, majd fésűt vesz elő, és megigazítja gyönyörű fekete hajtincseit, melyek a nagy melegtől izzadva tapadnak a fejére. Láthatóan nincs ínyére a viselet, mert nem sieti visszavenni, holott az idősebbek rosszallóan méregetik. Érteni ugyan nem értem, miről beszélnek – de eddigi tapasztalataim alapján megbízom a metakommunikációs vevőkészülékemben...

A lány megfésülködik, haját szorosan feltekeri, és megtűzi. Hideg vízzel megmosakodik, egy papírtörlővel megszárítkozik, majd láthatóan nem nagy örömmel a színes kendője után nyúl. Különös módon visszatekeri a fejére, eltakarja a homlokát, hogy egyetlenegy rakoncátlan hajszála se tudjon előbújni, majd végül a nyakát is betekeri. Lerí róla, hogy terhére van ez a viselet. Az idős nők, de elsősorban a hagyományok azonban kötik, kötelezik, megkötik őt...

A nők lassan, méltóságteljesen indulnak kifele, a három kislány azonban vidáman csacsogva, ugrándozva szalad fel a lépcsőn. Hajfürtjeik, befont copfocskáik szabadon lengedeznek körülöttük. Egyelőre...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31