Kendő


Póda Erzsébet  2009.7.24. 14:21

Elsősorban női viselet. Régebben kötelező volt, manapság már csak néhány kultúrában az.

Árnyékban harmincöt fok, az aszfalt olvad, a levegő áll. A sztrádák pihenőin autók tucatjai menekülnének valami hűsítő lomb alá, de az aprócska koronájú csenevész fácskák nem adnak semmi enyhet.

Az izzadt nyári utazók a benzinkutak légkondicionált helyiségeiben bújnak meg egy időre, hogy felfrissüljenek egy kicsit. Mosdóra mennek, üdítőt isznak, kávéznak, üldögélnek, megpihennek. Ezeken a helyeken a legkülönbözőbb nemzetiségű emberek találkoznak egymással, egyszer az életükben, s aztán talán soha többé.

Miközben jómagam is a mosdó felé veszem az irányt, hozzásodródom egy kötelék muzulmán nőhöz. A csapatot két középkorú nő, egy fiatal lány és három kislány alkotja. A nők tetőtől talpig sötét selyemruhába öltözve. A kamaszlány félig európai, félig keleti viseletben, fején érdekesen megkötött színes kendő, mely a nyakát is takarja, igazán csak az arca látszik ki. A három kicsi lány rózsaszínű kislányruhában hangoskodik. Átsuhan az agyamon, vajon kellemes lehet-e ebben a forróságban a kendős viselet, s eszembe jutnak a nyugat-európai kendőviták is. A muzulmán nők nagyobb része foggal-körömmel ragaszkodik a tradíciókhoz, a burka vagy kendő viseletéhez (legalábbis így hírlik), mások nem. Egyesek állítják, hogy megvéd a nagy melegtől is. Mivel még nem próbáltam, nem tudok véleményt nyilvánítani, rövidesen azonban megbizonyosodhatom arról, hogy ez utóbbi állítás nem egészen igaz.

A mosdóba érve elsőnek a vízcsapokhoz állunk, s a hőségtől, út porától ragadó kezünket-arcunkat mossuk meg. Az idősebb nők csak a tenyerüket vizezik be egy kicsit, meg a kicsi lányoknak segítenek. A kamaszlány azonban a tükörhöz lép és kis időzés után lebontja magáról a kendőt, nem éppen egyszerű, de gyakorlatias mozdulatokkal. Előomlik hatalmas hajzuhataga. Kendőjét bosszús mozdulatokkal a polcra teszi, két kezével a mosdóra támaszkodik. Mélyeket lélegez, majd fésűt vesz elő, és megigazítja gyönyörű fekete hajtincseit, melyek a nagy melegtől izzadva tapadnak a fejére. Láthatóan nincs ínyére a viselet, mert nem sieti visszavenni, holott az idősebbek rosszallóan méregetik. Érteni ugyan nem értem, miről beszélnek – de eddigi tapasztalataim alapján megbízom a metakommunikációs vevőkészülékemben...

A lány megfésülködik, haját szorosan feltekeri, és megtűzi. Hideg vízzel megmosakodik, egy papírtörlővel megszárítkozik, majd láthatóan nem nagy örömmel a színes kendője után nyúl. Különös módon visszatekeri a fejére, eltakarja a homlokát, hogy egyetlenegy rakoncátlan hajszála se tudjon előbújni, majd végül a nyakát is betekeri. Lerí róla, hogy terhére van ez a viselet. Az idős nők, de elsősorban a hagyományok azonban kötik, kötelezik, megkötik őt...

A nők lassan, méltóságteljesen indulnak kifele, a három kislány azonban vidáman csacsogva, ugrándozva szalad fel a lépcsőn. Hajfürtjeik, befont copfocskáik szabadon lengedeznek körülöttük. Egyelőre...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18