Babagondozás hőség idején


Kovács Márta  2023.7.19. 23:15

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

Ha nem szellőzik jól a letakart babakocsi belső tere, a külső hőmérséklethez képest akár 10-15 fokkal is több lehet benne. Megbízható, jó szellőzést biztosító árnyékoló napellenzők, napernyők használhatók, de ilyenkor is ellenőrizzük a gyermeket. Érdemes olyan napernyőt vagy árnyékolót választani, amely nem zárja le hermetikusan a babakocsit, csak felülről védi a babát a nap sugarai ellen.


Miért történhet túlmelegedés? Mivel a csecsemők hőszabályozása még éretlen, a nyári melegben könnyen túlmelegedhetnek. A kisgyermekeké már valamivel jobb, de azért rájuk is fontos fokozottan figyelni. A túlmelegedés mellett a kiszáradás is nagyobb eséllyel veszélyezteti őket. Akár a szabad levegőn, vagy a gépkocsiban, sőt egy letakart és emiatt rosszul szellőző babakocsiban is megtörténhet ez. Ezt elkerülendő, a lehetőség szerint, inkább a reggeli és az esti órákban vigyük ki a kicsiket a szabad levegőre. Ha lehet, maradjunk velük a lakásban vagy húzódjunk az árnyékba. Autóval, babakocsival is csak akkor induljunk útnak, ha nagyon muszáj. Ilyenkor viszont rendszeresen ellenőrizzük a baba hőmérsékletét, a nyak vagy a has bőrét megtapintva.

Mi a helyzet a légkondicionálóval? A lakóhelyiségekben használhatjuk a légkondicionálót, de fontos, hogy az megfelelően karbantartott legyen (a benne elszaporodó kórokozók betegséget okozhatnak), és a beállított hőmérséklet ne legyen sokkal kevesebb, mint a külső hőmérséklet! Elegendő 5-6 fokos különbség, és érdemes a levegőt párásítani, mert az a légkondi miatt szárazabb lehet. Figyeljünk arra is, hogy a gyermek plusz öltözetet igényelhet, például ha alváshoz használjuk a légkondicionálót. A légáramlat ne érje közvetlenül a kicsi bőrét!


Gépkocsiban, kánikula idején még magasabbra emelkedik a hőmérséklet, mint a lakásban, ott is a fenti szabályok betartása javasolt a légkondicionálás kapcsán. A lábbeli nyugodtan levehető, elegendő lehet egy vékony pamutpóló a kicsire. Az ülésre választható nyári, nedvszívó üléshuzat, vagy speciális ülésbetét is. Győződjünk meg arról, hogy az út során a nap nem tűz a gyerek fejére. Ha igen, akkor használjunk ablakra szerelhető árnyékolót. Mindennél fontosabb, hogy SOHA ne hagyjuk az autóban a babát vagy a kisgyermeket egyedül!!!

Milyen házi praktikákat javasolunk? Ha a lakásban nincs légkondicionáló, akkor is sokat tehetünk azért, hogy elviselhetőbb legyen a hőmérséklet, és kisgyermekünk jól érezze magát a meleg ellenére. Érdemes az éjszakai órákban szellőztetni, nappal pedig zárva tartani az ablakokat, legalábbis azokat, amelyekre erősen tűz a nap. Jó szolgálatot tehet a redőny vagy a különféle rolók, de a benedvesített sötétítőfüggöny is javíthatja a hőérzetet. Ugyanezt teheti a hagyományos ventilátor elé tálban helyezett hideg víz vagy a kiteregetett vizes ruhák.


Ha feltekerjük a szőnyeget, az is enyhíthet a lakásban a hőségen. Javíthatja a baba komfortérzetét, ha kellemesen langyos vízzel megmosdatjuk vagy megfürdetjük, a nagyobbakat letusoljuk. (Ha kis medencét, kiskádat használunk pancsolóként, SOHA ne hagyjuk a kicsit magára a vízben! Néhány centiméter mélységű víz is veszélyes lehet!) A nyári melegben már nem kell a vastag takaró a babakocsiba, még újszülöttnek sem, elég egy textilpelenka. Érdemes elkerülni a műszálas, plüss ruhadarabokat, adjunk a kicsire jól szellőző pamutruházatot! Válasszunk könnyű, világos színű, laza öltözetet, és ne feledkezzünk meg a napellenzős sapkáról sem! Lehetőség szerint legyen a baba minél többet pelenka nélkül, és jó szolgálatot tehet a pamutból készült, jobban szellőző, mosható pelenkanadrág is.

Mennyire fontos a folyadék pótlása? Nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel. Az anyatejes babáknak és kisgyerekeknek tegyük lehetővé, hogy fokozott igényük szerint szophassanak! A már nem szopó kicsik számára legyen elérhető közelségben az innivaló, de mi is kínáljuk őket gyakran folyadékkal, mely elsősorban víz legyen. Jótékony hatásúak a nagy víztartalmú gyümölcsök, zöldségek, levesek is. A hordozott babáknál ügyeljünk arra, hogy minél vékonyabb, természetes alapanyagú ruha kerüljön az érintkező bőrfelületek közé. A babát gyakran szoptassuk meg, a már nem szopó gyermeket pedig kínáljuk gyakran folyadékkal! Ne feledkezzünk meg a fej lefedéséről – ha tűző napon vagyunk. Válasszunk világosabb, vékonyabb anyagból készült hordozókendőt!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26