Kismamák, kisbabák


Karácsony Mária  2006.2.3. 22:05

Minden terhesség, minden szülés és minden baba más és más.

Háromgyermekes anyaként megtapasztalhattam, hogy ez így is van. Nemrég egy anyukával csevegtünk a szülésről csecsemőink szoptatásáról, csemetéink szokásairól, erről-arról. Beszélgetés közben rájöttem, hogy ugyanazokkal a problémákkal küszködik, mint én az első gyermekem születésénél. Úgy gondolom, nem csak mi ketten vagyunk a világon, akik ezt így élték át, ezért tollat ragadtam, hogy leírjam a történetemet. A szoptatáshoz való mostani hozzáállásom, tapasztalataim talán jó tanácsként szolgálhatnak másoknak.

Huszonkét évesen szültem meg első lányomat. Fiatal voltam és tapasztalatlan, de mindenre elszántan szoptatni akartam. Emlékszem, amikor a szülés után pár órával odahozták hozzám a kisbabámat, én megpróbáltam megszoptatni, de ő oda se neki -- békésen szunyókált tovább. Majd ha megéhezik, biztosan felébred, gondoltam. Pár óra múlva az egészségügyi nővérke kérdezősködni kezdett, szopott-e már a baba. Még nem, mondtam, alszik. Hát fel kell ébreszteni! – jelentette ki erre. Megcsipkedte a kislányom arcocskáját, azután befogta az orrát úgy próbált „segíteni“.

Felháborított, hogy mit művel a kisbabámmal, még tapasztalatlanul is tudtam, hogy ezt nem szabad! A csecsemők utálják, ha lefogják a fejüket, vagy ha összeszorítják az arcukat. Persze, a lányom nem ébredt fel, és nem is szopott, hiába művelte vele ezeket a dolgokat a nővér. Pár óra múlva aztán sírni kezdett, és én megpróbáltam megszoptatni. Valahogy nem sikerült. Dühösen csapkodta ide-oda a fejecskéjét, azután elfáradt, és elaludt. Negyed óra múlva újra sírni kezdett. Másodszori nekifutásra sem sikerült azonnal, de végül aztán rájött a dolog nyitjára.
Nem szabad ezért haragudni a csecsemőre hiszen úgy, ahogy nekünk, számára is újdonság a szoptatás, hiszen meg kell tanulnia. Legyünk vele nagyon-nagyon türelmesek!

A másik probléma az volt, hogy nem akarta elengedni a mellbimbómat. Olyan szorosan összeszorította a pici kis száját, hogy alig tudtam elvenni tőle. Persze ez azt eredményezte, hogy a mellbimbó vérzésig berepedezett. Ma már tudom, hogy ha a csecsemő nemcsak a mellbimbót fogja meg a szájacskájával, hanem a bimbóudvar nagy részét is szájába veszi, így nem sértheti fel a bimbót.

Következő hiba, amit még elkövettem az volt, hogy – a „nálam tapasztaltabbak” tanácsára nyakra-főre ittam a sok folyadékot, gyümölcsleveket, hogy legyen tejem. Végül annyi tejem lett, hogy begyulladtak a melleim, belázasodtam. Pici lányomnak ugyanis nagyon kevéske is elég volt, ráadásul négyóránként szopott. Ilyenkor fontos, hogy lefejjük a mellünket. S hogy ez könnyebben menjen, segíthet a melegvizes zuhany, vagy borogatás.

Nem adtam fel! Kislányom 10 hónapig szoptattam.

Kisfiam születésénél a fenti problémák már egyáltalán nem merültek fel, hiszen okultam a hibáimból. Két és fél évig sikeresen szoptattam!

Harmadik gyermekemet, legkisebb lányomat már tapasztalt anyaként szoptatom. Őszintén mondhatom, az a csodálatos érzés és öröm, amit átéltem, átélek a szoptatás alatt, feledtet velem minden nehézséget, minden lemondást, ami ezzel jár.

Mit meg nem adnánk mi, kismamák, hogy egészséges, boldog kiegyensúlyozott legyen gyermekünk! Szoptassunk, hisz ezzel a legtermészetesebb egyszerűséggel a legfontosabbat nyújtjuk nekik – anyatejjel tápláljuk, ami felbecsülhetetlen érték!

Úgy gondolom, ha a kórházakban tapasztalt, gyakorlott védőnőket alkalmaznának, akik a kezdő kismamákat biztatással, használható jó tanácsokkal látnák el, akkor sokkal több anya számára lenne vonzó a szoptatás.

Szerintem a társadalmi célú reklámokban is helyet kellene kapnia a szoptatásra való felhívásnak, a megfelelő információk terjesztésének, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy kevesebb legyen a beteg (ma már egyre több allergiában szenvedő) gyermek.

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

Monika, 21. 02. 2006 19:58:20
Kedves Mária, nagyon örülök, hogy a Kismamák, szoptassunk! cikke után személyes élményeit is megosztotta velünk. Szerintem is beszélni kell a témáról, és a kórházakban is tájékoztatni kellene a kismamákat. (Ausztriában például akad olyan állami klinika is, ahol van külön szoptatásra szakosodott nővérke, aki tanácsot ad az újdonsült anyukáknak.)A jó tanács igazán nem kerül semmibe. Sok esetben tényleg a tudatlanság az oka, hogy a kisbaba anyatej helyett tápszert kap. Hallottam már olyat, aki azt gondolta, hogy neki nem elég sűrű a teje, ezért egy-két nap után átállt a tápszerre... Biztos vagyok benne, hogy háromgyermekes anyukaként még rengeteg tapasztalattal rendelkezik (például a nevelés terén). Remélem, hamarosan újabb irással jelentkezik.
Andrea, 26. 02. 2006 21:27:51 Nagyon jó cikk
Nagyon tetszett ez az őszinte cikk. Sokat tanultam belőle, mert én is hasonló problémákkal küszködöm, mint az írónő. Köszönöm, sokat segített. A.
@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.