Kismamák, kisbabák


Karácsony Mária  2006.2.3. 22:05

Minden terhesség, minden szülés és minden baba más és más.

Háromgyermekes anyaként megtapasztalhattam, hogy ez így is van. Nemrég egy anyukával csevegtünk a szülésről csecsemőink szoptatásáról, csemetéink szokásairól, erről-arról. Beszélgetés közben rájöttem, hogy ugyanazokkal a problémákkal küszködik, mint én az első gyermekem születésénél. Úgy gondolom, nem csak mi ketten vagyunk a világon, akik ezt így élték át, ezért tollat ragadtam, hogy leírjam a történetemet. A szoptatáshoz való mostani hozzáállásom, tapasztalataim talán jó tanácsként szolgálhatnak másoknak.

Huszonkét évesen szültem meg első lányomat. Fiatal voltam és tapasztalatlan, de mindenre elszántan szoptatni akartam. Emlékszem, amikor a szülés után pár órával odahozták hozzám a kisbabámat, én megpróbáltam megszoptatni, de ő oda se neki -- békésen szunyókált tovább. Majd ha megéhezik, biztosan felébred, gondoltam. Pár óra múlva az egészségügyi nővérke kérdezősködni kezdett, szopott-e már a baba. Még nem, mondtam, alszik. Hát fel kell ébreszteni! – jelentette ki erre. Megcsipkedte a kislányom arcocskáját, azután befogta az orrát úgy próbált „segíteni“.

Felháborított, hogy mit művel a kisbabámmal, még tapasztalatlanul is tudtam, hogy ezt nem szabad! A csecsemők utálják, ha lefogják a fejüket, vagy ha összeszorítják az arcukat. Persze, a lányom nem ébredt fel, és nem is szopott, hiába művelte vele ezeket a dolgokat a nővér. Pár óra múlva aztán sírni kezdett, és én megpróbáltam megszoptatni. Valahogy nem sikerült. Dühösen csapkodta ide-oda a fejecskéjét, azután elfáradt, és elaludt. Negyed óra múlva újra sírni kezdett. Másodszori nekifutásra sem sikerült azonnal, de végül aztán rájött a dolog nyitjára.
Nem szabad ezért haragudni a csecsemőre hiszen úgy, ahogy nekünk, számára is újdonság a szoptatás, hiszen meg kell tanulnia. Legyünk vele nagyon-nagyon türelmesek!

A másik probléma az volt, hogy nem akarta elengedni a mellbimbómat. Olyan szorosan összeszorította a pici kis száját, hogy alig tudtam elvenni tőle. Persze ez azt eredményezte, hogy a mellbimbó vérzésig berepedezett. Ma már tudom, hogy ha a csecsemő nemcsak a mellbimbót fogja meg a szájacskájával, hanem a bimbóudvar nagy részét is szájába veszi, így nem sértheti fel a bimbót.

Következő hiba, amit még elkövettem az volt, hogy – a „nálam tapasztaltabbak” tanácsára nyakra-főre ittam a sok folyadékot, gyümölcsleveket, hogy legyen tejem. Végül annyi tejem lett, hogy begyulladtak a melleim, belázasodtam. Pici lányomnak ugyanis nagyon kevéske is elég volt, ráadásul négyóránként szopott. Ilyenkor fontos, hogy lefejjük a mellünket. S hogy ez könnyebben menjen, segíthet a melegvizes zuhany, vagy borogatás.

Nem adtam fel! Kislányom 10 hónapig szoptattam.

Kisfiam születésénél a fenti problémák már egyáltalán nem merültek fel, hiszen okultam a hibáimból. Két és fél évig sikeresen szoptattam!

Harmadik gyermekemet, legkisebb lányomat már tapasztalt anyaként szoptatom. Őszintén mondhatom, az a csodálatos érzés és öröm, amit átéltem, átélek a szoptatás alatt, feledtet velem minden nehézséget, minden lemondást, ami ezzel jár.

Mit meg nem adnánk mi, kismamák, hogy egészséges, boldog kiegyensúlyozott legyen gyermekünk! Szoptassunk, hisz ezzel a legtermészetesebb egyszerűséggel a legfontosabbat nyújtjuk nekik – anyatejjel tápláljuk, ami felbecsülhetetlen érték!

Úgy gondolom, ha a kórházakban tapasztalt, gyakorlott védőnőket alkalmaznának, akik a kezdő kismamákat biztatással, használható jó tanácsokkal látnák el, akkor sokkal több anya számára lenne vonzó a szoptatás.

Szerintem a társadalmi célú reklámokban is helyet kellene kapnia a szoptatásra való felhívásnak, a megfelelő információk terjesztésének, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy kevesebb legyen a beteg (ma már egyre több allergiában szenvedő) gyermek.

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

Monika, 21. 02. 2006 19:58:20
Kedves Mária, nagyon örülök, hogy a Kismamák, szoptassunk! cikke után személyes élményeit is megosztotta velünk. Szerintem is beszélni kell a témáról, és a kórházakban is tájékoztatni kellene a kismamákat. (Ausztriában például akad olyan állami klinika is, ahol van külön szoptatásra szakosodott nővérke, aki tanácsot ad az újdonsült anyukáknak.)A jó tanács igazán nem kerül semmibe. Sok esetben tényleg a tudatlanság az oka, hogy a kisbaba anyatej helyett tápszert kap. Hallottam már olyat, aki azt gondolta, hogy neki nem elég sűrű a teje, ezért egy-két nap után átállt a tápszerre... Biztos vagyok benne, hogy háromgyermekes anyukaként még rengeteg tapasztalattal rendelkezik (például a nevelés terén). Remélem, hamarosan újabb irással jelentkezik.
Andrea, 26. 02. 2006 21:27:51 Nagyon jó cikk
Nagyon tetszett ez az őszinte cikk. Sokat tanultam belőle, mert én is hasonló problémákkal küszködöm, mint az írónő. Köszönöm, sokat segített. A.
@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26